Rebarborové brûlée ze zakysané smetany

Creme brulée patří mezi nejoblíbenější dezerty. Každý miluje okamžik, kdy lžičkou rozbije karamelovou krustu a ochutná lahodný krém pod ní. V dnešním receptu jsem nahradila krém zakysanou smetanou ochucenou vanilkou. Je to stejně lahodné jako klasický krém, navíc je to lehčí a daleko snadnější na přípravu. Na tomto dezertu si můžeme pochutnat po celý rok, místo rebarbory vždy použijeme to ovoce, které má právě sezónu.

Rebarborové brûlée ze zakysané smetany

Většina sporáků nemá troubu s takovým výkonem, aby se na smetaně vytvořila taková krusta z karamelu jako profesionální pistolí. Já jsem použila mikrovlnou troubu s grilem, která má trochu větší výkon než normální elektrická trouba. Vůbec ale nevadí, když se nám karamelová krusta podaří jen částečně nebo když se nám cukr jen roztaví a vpije se do horní vrstvičky smetany, na chuti to dezertu neubere. My to přece děláme doma vlastním stylem.

Pro 4 osoby:

300 g rebarbory

3 lžíce nerafinovaného třtinového cukru

1/2 lžičky mleté vanilky

350 g zakysané smetany (2 kelímky)

8 lžic nerafinovaného třtinového cukru

Budeme potřebovat větší mělkou zapékací misku a 4 malé zapékací misky přibližně na 150 ml.

Předehřejeme troubu na 200 oC.

Rebarboru omyjeme a nakrájíme na 2 cm kousky. Rebarboru položíme v jedné vrstvě do větší zapékací misky, posypeme 3 lžícemi cukru a dáme péct do trouby. Pečeme okolo 20 minut. Když je rebarbora měkká, což vyzkoušíme špičkou nože, vyndáme jí z trouby. Necháme jí vychladnout a rovnoměrně rozdělíme do malých zapékacích misek.

Zakysanou smetanu smícháme s vanilkou a rovnoměrně jí naplníme do misek. Uhladíme lžící, aby byl povrch pěkně rovný. Dáme na chvíli vychladit do chladničky.

Když jsme připraveni na poslední krok, vytvoření karamelové krusty, předehřejeme troubu na gril. Troubu necháme předehřát nejméně 15 minut, aby byl gril opravdu horký. Povrch smetany posypeme zbylými 8 lžícemi cukru, tedy 2 lžícemi na misku. Když máme větší misky, přidáme cukr. Cílem je, aby byl celý povrch smetany hustě posypán cukrem. Umístíme zapékací misky nahoru do trouby pod gril, aby byl žár co největší. Necháme cukr roztavit, bublat a zkaramelizovat do krásné zlatohnědé barvy. Karamelizujeme 5-6 minut podle výkonu trouby. Ale neodcházíme, pozorně sledujeme misky s brulée, abychom tu dobrotu nezkazili.

Necháme misky s brulée zchladnout, pak je dáme do chladničky asi na 2 hodiny. Podáváme vychlazené.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Bílková | čtvrtek 2.6.2011 7:59 | karma článku: 9,39 | přečteno: 1105x