Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rebarborové brûlée ze zakysané smetany

Creme brulée patří mezi nejoblíbenější dezerty. Každý miluje okamžik, kdy lžičkou rozbije karamelovou krustu a ochutná lahodný krém pod ní. V dnešním receptu jsem nahradila krém zakysanou smetanou ochucenou vanilkou. Je to stejně lahodné jako klasický krém, navíc je to lehčí a daleko snadnější na přípravu. Na tomto dezertu si můžeme pochutnat po celý rok, místo rebarbory vždy použijeme to ovoce, které má právě sezónu.

Rebarborové brûlée ze zakysané smetany

Většina sporáků nemá troubu s takovým výkonem, aby se na smetaně vytvořila taková krusta z karamelu jako profesionální pistolí. Já jsem použila mikrovlnou troubu s grilem, která má trochu větší výkon než normální elektrická trouba. Vůbec ale nevadí, když se nám karamelová krusta podaří jen částečně nebo když se nám cukr jen roztaví a vpije se do horní vrstvičky smetany, na chuti to dezertu neubere. My to přece děláme doma vlastním stylem.

Pro 4 osoby:

300 g rebarbory

3 lžíce nerafinovaného třtinového cukru

1/2 lžičky mleté vanilky

350 g zakysané smetany (2 kelímky)

8 lžic nerafinovaného třtinového cukru

Budeme potřebovat větší mělkou zapékací misku a 4 malé zapékací misky přibližně na 150 ml.

Předehřejeme troubu na 200 oC.

Rebarboru omyjeme a nakrájíme na 2 cm kousky. Rebarboru položíme v jedné vrstvě do větší zapékací misky, posypeme 3 lžícemi cukru a dáme péct do trouby. Pečeme okolo 20 minut. Když je rebarbora měkká, což vyzkoušíme špičkou nože, vyndáme jí z trouby. Necháme jí vychladnout a rovnoměrně rozdělíme do malých zapékacích misek.

Zakysanou smetanu smícháme s vanilkou a rovnoměrně jí naplníme do misek. Uhladíme lžící, aby byl povrch pěkně rovný. Dáme na chvíli vychladit do chladničky.

Když jsme připraveni na poslední krok, vytvoření karamelové krusty, předehřejeme troubu na gril. Troubu necháme předehřát nejméně 15 minut, aby byl gril opravdu horký. Povrch smetany posypeme zbylými 8 lžícemi cukru, tedy 2 lžícemi na misku. Když máme větší misky, přidáme cukr. Cílem je, aby byl celý povrch smetany hustě posypán cukrem. Umístíme zapékací misky nahoru do trouby pod gril, aby byl žár co největší. Necháme cukr roztavit, bublat a zkaramelizovat do krásné zlatohnědé barvy. Karamelizujeme 5-6 minut podle výkonu trouby. Ale neodcházíme, pozorně sledujeme misky s brulée, abychom tu dobrotu nezkazili.

Necháme misky s brulée zchladnout, pak je dáme do chladničky asi na 2 hodiny. Podáváme vychlazené.

Autor: Kateřina Bílková | čtvrtek 2.6.2011 7:59 | karma článku: 9,39 | přečteno: 1105x
  • Další články autora

Kateřina Bílková

Dýně zapečená s rajčaty, ořechy a zakysanou smetanou

V chladném, sychravém počasí nejraději zapékám. Vrátím se promrzlá domů a zapnu troubu. Připravím jídlo na pekáč a uvařím si čaj. Pak strčím jídlo do trouby, sedím v kuchyni a upíjím horký čaj. A užívám si, že mám chvíli pro sebe, než se jídlo upeče. Ráda se koukám do trouby, jak se jídlo peče, je to jako napínavý film a navíc s dobrým koncem.

27.10.2011 v 7:57 | Karma: 10,01 | Přečteno: 865x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Tofu s růžovým pepřem a okurkou

Horkých dnů jsme si toto léto moc neužili. Ale přesto si i na konci léta můžeme uvařit něco lehkého, svěžího a pikantního. Jídlo, které nám horké letní dny aspoň připomene. V létě nejraději vařím jidla, která se nemusí dlouho připravovat, protože chci strávit co nejvíc času venku a ne u plotny při vaření. Můj dnešní recept je jednoduchý, rychlý, lehce pálivý s nasládlou chutí růžového pepře a okurkami pro příjemné osvěžení. Zkrátka je to jídlo, které je jako pohlazení po vyčerpávajícím dni nebo jako útěcha při stesku po horkých letních dnech.

29.8.2011 v 7:59 | Karma: 9,10 | Přečteno: 597x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Letní salát s melounem a bryndzou

Moje představa léta je ukrojit si velký kus melounu v parném letním dni a pořádně z něj ukusovat. Všude z něj teče šťáva, já jsem od ní úplně ulepená a šťastná si vychutnávám meloun. Jediné, co mě trápí, jsou vosy, které by také chtěly kousek. V dnešním receptu jsem zvolila trochu civilizovanější pojídání melounu, nakrájeného na kostičky v salátu. Někomu může připadat kombinace melounu a bryndzy značně avantgardní a uznávám, že neobvyklá je. Když ale ochutnáte, zjistíte, že je to moc dobré, že se sladkost melounu s výraznou chutí bryndzy zajímavě doplňuje. Ostatně je léto, to je čas relaxovat a občas udělat něco bláznivého.

19.8.2011 v 11:15 | Karma: 8,94 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Meruňkové řezy s kokosem a čokoládovou polevou

Měla jsem chuť na něco lehkého a ovocného. Něco, co by chutnalo trochu exoticky a bylo by nejlépe s čokoládou. Zbožňuji čokoládu. Tento recept jsem vytvářela na několik pokusů. Nejdřív to bylo moc meruňkové, když jsem použila čerstvé a sušené meruňky. Proto jsem vypustila sušené meruňky. Podruhé to bylo zase moc kokosové a příliš se to drobilo. Ubrala jsem kokosu. Napotřetí se mi podařilo dosáhnout přesně toho, co jsem chtěla. V dnešním blogu se o to chci s vámi podělit.

29.7.2011 v 8:00 | Karma: 12,51 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Salát se zeleným hráškem, vejci a koprem

Znáte to, přijdete večer domů, otevřete lednici, ta zeje prázdnotou. Co teď? Rychle přemýšlíte, co udělat k večeři z toho, co zbylo v lednici. Salát, který uvádím v dnešním blogu, je řešením pro takovou krizi. Salát je lehké jídlo, já ho ráda doplním vejci, sýrem, ořechy nebo masem, aby byl výživnější a chutnější. Nezapomínám ani na zálivku s olivovým olejem, který dokonale propojí všechny chutě v salátu.

8.7.2011 v 8:00 | Karma: 7,45 | Přečteno: 910x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:31

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  12:29

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13,  aktualizováno  12:20

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1504x
Mám ráda jídlo, ráda vařím, při vaření ráda experimentuji a vymýšlím nová jídla a chutě. Na diskuzích jsem jako katka193.

Seznam rubrik