Meruňkové řezy s kokosem a čokoládovou polevou

Měla jsem chuť na něco lehkého a ovocného. Něco, co by chutnalo trochu exoticky a bylo by nejlépe s čokoládou. Zbožňuji čokoládu. Tento recept jsem vytvářela na několik pokusů. Nejdřív to bylo moc meruňkové, když jsem použila čerstvé a sušené meruňky. Proto jsem vypustila sušené meruňky. Podruhé to bylo zase moc kokosové a příliš se to drobilo. Ubrala jsem kokosu. Napotřetí se mi podařilo dosáhnout přesně toho, co jsem chtěla. V dnešním blogu se o to chci s vámi podělit.

Meruňkové řezy s kokosem a čokoládovou polevou

Tento recept je pouze pro ty z vás, kteří milují meruňky. Můj partner naštěstí patří mezi tuto skupinu a jsem ráda, že mi ani třetí verzi řezů mi nehodil na hlavu.

Do receptu jsem nepřidala žádný cukr, ale mlsalové, kteří májí rádi sladké, mohou přidat tolik cukru, kolik jsou zvyklí.

Já mám nejraději horkou čokoládu, proto jsem na polevu použila ji. Dokážu si představit, že i bílá čokoláda by byla na polevu naprosto fantastická.

Na menší plech:

Těsto:

175 g hladké mouky

100 g másla

50 ml studeného mléka

2 lžíce kakaa

1/2 lžíce prášku do pečiva

Meruňková náplň:

450 g meruněk

100 g kokosové moučky

200 g sladké smetany 12 % (1 kelímek)

 

Poleva:

100 g hořké čokolády

 

Do mísy nasypeme mouku, kakao a prášek do pečiva. Nakrájíme máslo a propracujeme ho s moukou, až se vše úplně spojí a v těstu nejsou žádné hroudy. Pak přidáme mléko a zpracujeme na měkké jednolité těsto.

Plech pokryjeme pečícím papírem. Je dobré, když pokryjeme papírem i stěny plechu. Těsto stlačováním rukama roztáhneme po plechu.

Předehřejeme troubu na 175 oC. Těsto pečeme 15-20 minut, až je pečené a na povrchu suché.

Mezitím si připravíme náplň. Vypeckujeme meruňky. 300 g meruněk nakrájíme a dáme do mixéru. Zalijeme smetanou a rozmixujeme. Nemusíme mixovat najemno, kousky meruněk nevadí. Do mísy nasypeme kokosovou moučku a smícháme se smetanou s rozmixovanými meruňkami, až nám vznikne oranžová pasta. Zbytek meruněk nakrájíme na malé kousky a smícháme s pastou.

Náplň nalijeme na těsto a rovnoměrně jí rozprostřeme. Dáme zpět do trouby a pečeme dalších 25 minut při stejné teplotě, až náplň ztuhne a na povrchu zezlátne. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Na vodní lázni rozehřejeme čokoládu a polejeme koláč polevou. Necháme ztuhnout a nakrájíme na řezy.

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Bílková | pátek 29.7.2011 8:00 | karma článku: 12,51 | přečteno: 1572x