Chřest se sezamovou pastou a kuskus se sušenými meruňkami a cizrnou

Na chřest se těším celý rok. Asi proto, že chřestová sezóna je krátká a chřest je tedy vzácné jídlo, které si chci vychutnat. Vzbuzuje ve mně pocit pohody, uvolnění od stresu, povinností a starostí o děti. Prostě chvíle, kdy je život úžasný a stojí za to žít. Ke chřestu jsem zvolila kuskus, protože jeho příprava je velice rychlá a snadná. A zbyde nám víc času na pohodu a vychutnání si života.

Kuskus se sušenými meruňkami a cizrnou

Na kuskusu se mi vždycky líbilo, že se nemusí vařit, jen se zalije vodou, chvíli se nechá stát a může se jíst. Když jsem bydlela sama, dělala jsem si ho i několikrát týdně jako rychlou večeři. Pak jsem začala žít se svým partnerem a doufala jsem, že bude mimo jiné sdílet moje nadšení pro kuskus. Jen s kuskusem to nevyšlo, jemu připadal příliš suchý. Tak jsem přemýšlela, jak připravit kuskus, aby nebyl tak nudný a suchý. Nejlépe se osvědčilo spojení se sušenými meruňkami a cizrnou, kdy se meruňky trochu rozvaří a cizrna dodá další chuťovou texturu. Samozřejmě základem je, že při přípravě kuskusu nešetříme olivovým olejem.

Začneme s kuskusem, protože se musí nechat asi 15 minut dojít, mezitím připravíme chřest.

Pro 4 osoby:

Kuskus se sušenými meruňkami a cizrnou

200 g kuskusu (tolik kolik se vejde do 250 ml hrnku)

370 ml vody (asi 1 a půl hrnku)

1 plechovka nebo 250 g vařené cizrny

100 g sušených meruněk

4 lžíce olivového oleje

sůl

Vodu s olejem přivedeme k varu. Vsypeme kuskus, cizrnu a meruňky. Dobře promícháme. Přikryjeme pokličkou. Sundáme z plotny. Necháme asi 15 minut odležet. Pak načechráme vidličkou, aby se kuskus neslepil. Dosolíme podle chuti. Podáváme s chřestem.

Chřest se sezamovou pastou

600 g chřestu

3 lžíce olivového oleje

3 lžíce sezamových semínek

1 hrst lístků koriandru

2 lžíce nastrouhaného sýru Gran Moravia

1 větší stroužek česneku

sůl

pepř

1 litr vody

Sezamová semínka rozdrtíme. Koriandr omyjeme, osušíme na nasekáme nadrobno. Česnek rozmačkáme. V misce smícháme sezamová semínka se sýrem Gran Moravia, koriandrem, česnekem a olejem na hladkou pastu. Podle chuti osolíme a opepříme.

Chřest omyjeme a podle potřeby oloupeme. Dáme do hrnce, zalijeme vařící vodou, přivedem k varu a vaříme asi 5 minut nebo až je chřest měkký. Doba vaření chřestu samozřejmě závisí na tom, jak tlustý máme chřest. Slijeme vodu a necháme si jí na pozdější použití třeba na polévku nebo na rizoto.

Chřest podáváme se sezamovou pastou.

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Bílková | čtvrtek 19.5.2011 9:00 | karma článku: 9,36 | přečteno: 991x