Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Celozrná focaccia s bryndzou, cibulí a kmínem

Sladké koláče má rád každý. Slané koláče jsou stejně úžasné, ale jsou v naší kultuře trochu opomíjené. A je to škoda. Dnešní recept spojuje italskou focacciu s bryndzou, červenu cibulí a kmínem. Je to syntéza italské vzletnosti se středoevropskou pragmatičností. Nejlépe jí podáváme ještě teplou. Výborně se hodí k vínu, ale musím vás varovat, je to návyková kombinace.

Celozrná focaccia s bryndzou, cibulí a kmínem

Italská pečiva jsou v drtivé většině z bílé mouky. Ale já při pečení ráda používám celozrnou mouku, chutná nám to doma víc. A také máme lepší pocit, že to je zdravé, zvlášť když jsme toho snědli víc, než jsme chtěli a hlavně měli. Nejlépe se mi osvědčil poměr jedna třetina celozrné mouky a dvě třetiny bílé mouky. Pak je focaccia krásně nadýchaná a celozrná mouka jí dodá rustikální charakter.

Pravá bryndza je samozřejmě nepasterizovaná. Pasterizovaná bryndza má trochu jinou chuť, není tak kyselkavá, prostě to není ono. Ovšem sehnat nepasterizovanou bryndzu v Praze je úkol přinejmenším obtížný, ale nikoliv nemožný. Vždy, když jí někde objevím, je to pro mě malý svátek.

 

Kvásek:

15 g droždí

420 ml vlažné vody

1 lžíce cukru

100 g hladké celozrné mouky

230 g hladké mouky

Těsto:

130 g hladké celozrné mouky

200 g hladké mouky

2 lžíce olivového oleje

extra olivový olej na potření těsta

špetka soli

Nahoru na focacciu:

150 g bryndzy

1 červená cibule

1 lžíce drceného kmínu

2 lžíce olivového oleje

špetka soli

Olivový olej na potření upečené focaccie

Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí rozmícháme s několika lžícemi vody a cukrem. Přilijeme zbytek vody a dobře rozmícháme. Postupně přidáváme 100 g celozrné mouky a 230 g hladké mouky a dobře mícháme, až máme homogenní kašovité těsto. Necháme 1 hodinu vykynout pod vlhkou utěrkou, až kvásek zdvojnásobí svůj objem.

Pak přidáme 130 g  celozrné mouky a 200 g hladké mouky a 2 lžíce oleje. Těsto dobře propracujeme a dáme do mísy potřené olivovým olejem. Těsto také potřeme olivovým olejem.  Necháme 1 hodinu vykynout pod vlhkou utěrkou, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

Vyválíme z těsta obdélník dlouhý jako plech, na těsto ale moc netlačíme. Těsto přehneme třikrát po šířce a dáme na plech pokrytý pečícím papírem tak, aby spoj mezi vrstvami těsta byl dole. Přikryjeme ho potravinovou fólií a necháme ještě 1 hodinu kynout na plechu. Během této doby asi 3 - 4 krát pracujeme na těstu. Prsty ho přes fólii jemně stlačujeme a postupně natahujeme. Na konci hodiny bude těsto pokrývat celý plech.

Předehřejeme troubu na 220 oC.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V misce smícháme olej s kmínem a cibulí. Cibuli poklademe na těsto a potřeme olejem s kmínem. Na těsto rozdrobíme bryndzu. Posolíme.

Dáme focacciu do trouby. Po 10 minutovém zapečení snížíme teplotu na 190 oC a dopékáme 15-20 minut. Zkoušíme špejlí, jestli je focaccia pečená. Když vyjde špejle čistá, vyndáme focacciu z trouby a ještě teplou jí bohatě potřeme olivovým olejem.

Autor: Kateřina Bílková | čtvrtek 26.5.2011 9:05 | karma článku: 11,56 | přečteno: 1783x
  • Další články autora

Kateřina Bílková

Dýně zapečená s rajčaty, ořechy a zakysanou smetanou

V chladném, sychravém počasí nejraději zapékám. Vrátím se promrzlá domů a zapnu troubu. Připravím jídlo na pekáč a uvařím si čaj. Pak strčím jídlo do trouby, sedím v kuchyni a upíjím horký čaj. A užívám si, že mám chvíli pro sebe, než se jídlo upeče. Ráda se koukám do trouby, jak se jídlo peče, je to jako napínavý film a navíc s dobrým koncem.

27.10.2011 v 7:57 | Karma: 10,01 | Přečteno: 865x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Tofu s růžovým pepřem a okurkou

Horkých dnů jsme si toto léto moc neužili. Ale přesto si i na konci léta můžeme uvařit něco lehkého, svěžího a pikantního. Jídlo, které nám horké letní dny aspoň připomene. V létě nejraději vařím jidla, která se nemusí dlouho připravovat, protože chci strávit co nejvíc času venku a ne u plotny při vaření. Můj dnešní recept je jednoduchý, rychlý, lehce pálivý s nasládlou chutí růžového pepře a okurkami pro příjemné osvěžení. Zkrátka je to jídlo, které je jako pohlazení po vyčerpávajícím dni nebo jako útěcha při stesku po horkých letních dnech.

29.8.2011 v 7:59 | Karma: 9,10 | Přečteno: 597x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Letní salát s melounem a bryndzou

Moje představa léta je ukrojit si velký kus melounu v parném letním dni a pořádně z něj ukusovat. Všude z něj teče šťáva, já jsem od ní úplně ulepená a šťastná si vychutnávám meloun. Jediné, co mě trápí, jsou vosy, které by také chtěly kousek. V dnešním receptu jsem zvolila trochu civilizovanější pojídání melounu, nakrájeného na kostičky v salátu. Někomu může připadat kombinace melounu a bryndzy značně avantgardní a uznávám, že neobvyklá je. Když ale ochutnáte, zjistíte, že je to moc dobré, že se sladkost melounu s výraznou chutí bryndzy zajímavě doplňuje. Ostatně je léto, to je čas relaxovat a občas udělat něco bláznivého.

19.8.2011 v 11:15 | Karma: 8,94 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Meruňkové řezy s kokosem a čokoládovou polevou

Měla jsem chuť na něco lehkého a ovocného. Něco, co by chutnalo trochu exoticky a bylo by nejlépe s čokoládou. Zbožňuji čokoládu. Tento recept jsem vytvářela na několik pokusů. Nejdřív to bylo moc meruňkové, když jsem použila čerstvé a sušené meruňky. Proto jsem vypustila sušené meruňky. Podruhé to bylo zase moc kokosové a příliš se to drobilo. Ubrala jsem kokosu. Napotřetí se mi podařilo dosáhnout přesně toho, co jsem chtěla. V dnešním blogu se o to chci s vámi podělit.

29.7.2011 v 8:00 | Karma: 12,51 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Salát se zeleným hráškem, vejci a koprem

Znáte to, přijdete večer domů, otevřete lednici, ta zeje prázdnotou. Co teď? Rychle přemýšlíte, co udělat k večeři z toho, co zbylo v lednici. Salát, který uvádím v dnešním blogu, je řešením pro takovou krizi. Salát je lehké jídlo, já ho ráda doplním vejci, sýrem, ořechy nebo masem, aby byl výživnější a chutnější. Nezapomínám ani na zálivku s olivovým olejem, který dokonale propojí všechny chutě v salátu.

8.7.2011 v 8:00 | Karma: 7,45 | Přečteno: 910x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1504x
Mám ráda jídlo, ráda vařím, při vaření ráda experimentuji a vymýšlím nová jídla a chutě. Na diskuzích jsem jako katka193.

Seznam rubrik