Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podpořte vznik nové pravicové strany!

Nová pravicová Strana svobodných občanů (SSO) odmítá lisabonskou smlouvu reformující EU a bude žádat referendum k přijetí eura. Uvedl to výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) Petr Mach, který v pondělí představil program a složení přípravného výboru chystaného politického uskupení.

Blízký spolupracovník prezidenta Václava Klause rovněž potvrdil, že chce při volbách do Evropského parlamentu spolupracovat s hnutím Libertas irského odpůrce lisabonské smlouvy Declana Ganleyho. Novou euroskeptickou stranu podle Macha podpořili například poslanci Juraj Raninec a Jan Schwippel, kteří opustili poslanecký klub ODS, nebo oba synové prezidenta Václava Klause. Prezident Klaus tak podle Macha neučinil, dal však svému poradci "několik rad", které Mach neupřesnil. Zdá se, že by tak mohla být nová strana něčím jako novou generací, novým vylepšeným modelem ODS. Prvním cílem SSO bude uspět v červnových eurovolbách.

Nová strana má ve znaku berana ve skoku na zeleném podkladu. Toto zvíře podle Macha symbolizuje cestu ke svobodě a je znamení nového začátku. Dodal, že s beranem je spojována odhodlanost a cílevědomost. Až bude shromážděno 1000 podpisů petice žádající založení nové strany, půjdou členové přípravného výboru SSO s listinami a stanovami zaregistrovat stranu na Ministerstvo vnitra. Jakmile bude strana registrována, bude zahájeno přijímání členů. Zde je ke stažení Listina na podpisy petice. Pokud si vytisknete tuto listinu a získáte podpisy dalších osob ve vašem okolí, pošlete ji poštou na adresu Strana svobodných občanů, Politických vězňů 10, 110 00 Praha 1.

Na otázku, proč by neměla ČR ratifikovat Lisabonskou smlouvu, Petr Mach v online rozhovoru na aktualne.centrum.cz odpověděl:
"Změna vády hlasu zástupce České republiky v Radě ministrů EU (orgán EU, který rozhodnuje o směrnicích, které se pak povinně mění v české zákony). Nový způsob výpočtu váhy hlasu je nevýhodný pro Irsko, pro Českou republiku a další středně velké státy a výhodný pro státy velké, nejvíce pro Německo. To by znamenalo, že by ve více případech mohla být v EU schválena legislativa nevýhodná pro Českou republiku. V mnoha oblastech se kromě toho ruší princip jednomyslné shody - nově bude moci EU např. přehlasovat ČR pokd jde o povinná biopaliva nebo větrné elektrárny. Dosud může EU takové směrnice přijímat jen když se na nich shodnou ministři všech členských států. Nově má existovat většinové hlasování o těchto a dalších věcech. Nejvíc mi ale vadí princip, podle kterého by mohla EU - bude-li Lisabonská smlouva přijata - měnit tuto smlouvu a tak získávat další pravomoce na úkor členských zemí - bez potřeby ratifikace takových změn všemi členskými státy. Lisaboská smlouva je opravdu pro Českou republiku škodlivá a vadí mi, že ČSSD, Zelení a ODS tuto smlouvu prakticky jednomyslně protlačují."

Na otázku, zda Evropska unie chce pomoci ostatním státům nebo je to pouze organizace, která dotacemi zlikviduje konkunrenci a za 15 - 20 let z toho budou nejvíce tězit státy jako Anglie, Nemecko, Italie a Francie? Petr Mach odpověděl:"Bohužel mnohdy jednání EU vypadá tak jak popisujete - jako kdyby velké státy říkaly: dostanete dotace, ale musíte přijmout legislativu, kterou my vymyslíme. Od Slováků chtěli, aby zavřeli jadernou elektrárnu, Češi museli zlikvidovat cukrovary. Musíme v cenách elektřiny dotovat drahé solární a větrné elektrány, jejichž technologie pochází převážně z Německa atd. Proto jsem pro zrušení systému evropských dotací a jsem pro to, aby legislativa přijímaná na úrovni EU nebyla ovlivněná těmito dotacemi, touto metodou cukru a biče. Proto jsem proti Lisabonské smlouvě, aby zůstala České republice alespoň taková váha hlasu v Radě ministrů EU, jaká platí dnes."

Možná si v tomto případě Petr Mach neuvědomuje, že záměrem zrušit dotace přijde o voliče pracující v zemědělství, které je dnes na dotacích z Bruselu zcela závislé. Rovněž stranu SSO nebudou nejspíše volit tzv. "nepřizpůsobiví občané", na jejichž adresu řekl nekompromisně: "Jsem pro celkovou změnu systému sociálních dávek tak, aby nemohlo docházet k tomu, že pro někoho jsou motivací mít další a další děti, aniž by jejich rodiče kdykoliv pracovali a platili daně. Jsem proti zřizování nových úřadů (viz nová vládní "Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách"), změnit se musí systém sociálních dávek, aby každý byl motivován vydělávat si na živobytí a na výchovu potomků prací."

Názory Petra Macha i dalších zakládajících členů SSO se mi více než zamlouvají a doufám, že tato nová strana dostane nejen do evropského, ale i našeho českého parlamentu. Podpořte tedy, prosím, i vy její vznik podpisem petice. Vstupovat mezi její členy zatím nemusíte, vím jak je těžké zejména pro starší ročníky voličů vstupovat do nějaké strany, ať už je s jakýmkoliv programem. Možná si to časem rozmyslíte.

A co plyn? Ten stále ještě z Ruska neproudí. Protože naše sdělovací prostředky od tohoto tématu tak nějak unaveně odpadly, ačkoliv krize směřuje k neblahému konci, doporučuji vám sledování slovenské zpravodajské televize TA3, která vysílá online ve vysoké kvalitě a rychlosti na adrese www.ta3.com/sk/live. A slovenské deníky, například www.pravda.sk.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Bílek | pátek 16.1.2009 11:16 | karma článku: 17,73 | přečteno: 1295x
  • Další články autora

Jan Bílek

Je možné, že psi a kočky šíří koronavirus ?

Podle odhadu veterinářů v českých domácnostech žijí zhruba 2 miliony psů a další více než milion koček. Je to jen dosti pochybný odhad, žádné solidní úřední statistiky neexistují...

9.4.2021 v 9:00 | Karma: 11,63 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Ekonomika s lidskou tváří.

Pamětníkům ale i mladým historikům nadpis "Ekonomika s lidskou tváří" asi něco připomíná. V letech šedesátých se jistí blouznivci pokusili reformovat komunistickou ideologii...

22.9.2020 v 8:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 374x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Nejlepší vejce jsou z nových klecí.

Parlamentní bitva kolem případného zákazu chovu slepic v tzv.obohacených klecích mě přiměla k zveřejnění mého poněkud obstarožního článku z 10.4.2012, který jsem publikoval na mém soukromém webu. Uvádím jej v původním znění.

21.6.2020 v 11:35 | Karma: 19,13 | Přečteno: 646x | Diskuse| Ostatní

Jan Bílek

Má už O2 síť 5G nebo to jen předstírá?

O2 totiž už 5G nabízí pod heslem "Nová generace internetu na doma" Vypadá to, že O2 je asi jediná firma v Evropě a možná na světě, která má vybudovanou 5G síť a navíc z komponentů od firmy Huawei.

8.2.2019 v 9:31 | Karma: 10,66 | Přečteno: 813x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Five Eyes a Elon Musk poráží Huawei.

V Kanadě se v červenci 2018 sešli šéfové špionáže z Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Spojeného království a USA s cílem zastavit expanzi čínské firmy Huawei.

31.1.2019 v 9:00 | Karma: 22,56 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Autoritářské manýry, skandální, říká o chování Ficovy vlády po atentátu expert

21. května 2024  12:30

Podcast Po atentátu na premiéra Roberta Fica členové slovenské vládní koalice v bezprostřední reakci...

Střední školu v druhém kole hledá 29 tisíc dětí. Jenže termíny přijímaček se kryjí

21. května 2024  12:29

Až do pátku 24. května mohou neúspěšní deváťáci podávat přihlášku do druhého kola přijímacích...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:22

Přímý přenos Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2246x
Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.