Zemanovi zase přibyli voliči

Postarali se o ně otevřeným dopisem romští členové rady vlády pro záležitosti romské menšiny adresovaném panu prezidentu. Třebaže má být určen M. Zemanovi, začíná slovy: "Vážení voliči, občané ČR každé národnosti."

Romy rozzlobil výrok,který pan prezident pronesl ve čtvrtek v TV Barandov: "Nepřizpůsobiví jsou  občané, odmítající nabízenou práci, i když jsou zdraví. Že mezi těmi je 90% Romů, to je asi pravda." 

Romští členové rady vlády se nechali slyšet, že prezident země si nemůže dovolit taková prohlášení bez podložených dat a údajů. Znevažuje tím postavení jedné ze zákonem uznaných národnostních menšin a podporuje negativní postoje občanů.

 Jsou sice zákonem uznanou menšinou, ale kolik jich vlastně v Česku žije, se neví. Nepomáhají tomu ani sami Romové, když se při sčítání lidu ke své menšině nehlásí. S nepochopením se setkala i snaha, zjistit jejich počet sečtením občanů romsky vypadajících. Při posledním sčítání lidu se jako čistí Romové cítilo pět tisíc příslušníků tohoto etnika. Osm tisíc si k romské připsalo buď českou nebo slovenskou. národnost. Přitom odhadovaný počet Romů je někde mezi 250 - 300 tisíci. Na jednu stranu Romové zdůrazňují, že jsou státem uznanou menšinou. Na straně druhé je v podstatě zakázáno zjišťovat a zveřejňovat, kolik Romů je nezaměstnáno, či kolik jich pobývá v nápravných zařízeních, nebo kolik jejich dětí navštěvuje speciální školy atd.

Je pravda, že plácnout jen tak do vzduchu 90 % je ledabylost. Nezaměstnaných Romů může být jak o 20% méně, tak i o něco víc.Pana prezidenta je však za této situace těžké vinit z nepřesnosti, když přesné údaje k dispozici nejsou.

Pan prezident také řekl " Ale může tam být i 10% bílých flákačů a my k nim musíme přistupovat naprosto stejně".

Když stejně, tak stejně pane prezidente! Potom byste ale neměl říkat bílí flákači, ale nepřizpůsobiví Češi. Neměl byste uvádět, že jich je 10%, když jich může být i o něco méně.

Romským členům rady vlády bych si na závěr odvážil vzkázat. Pokud máte výhrady k prezidentu Zemanovi a nepřejete si jeho znovuzvolení, postupujte naprosto opačně. Nepište sáhodlouze českým spoluobčanům, aby Miloše Zemana nevolili , ale jednou větou jim sdělte : "Občané ČR, volte Miloše Zemana!"

Autor: Štěpán Bicera | neděle 12.11.2017 16:23 | karma článku: 38,29 | přečteno: 2063x