Zase nám masírují mozky

Československo se roztrhlo, aniž by se lidu obou zemí zeptali a  USA byla v klidu. Na Krymu o tom samém rozhodují demokraticky v referendu a americkému ministrovi zahraničí se to nelíbí. Hrozí, že pokud Rusko plebiscit nezastaví, podniknou USA s EU vůči Moskvě sérii tvrdých kroků.

Proč najednou tolik povyku? Na stejném principu, referendu, si rozhodli o samostatnosti Slovinci v roce 1990 a USA s EU to nevadilo. Na podzim letošního roku mají o svém osudu podobně rozhodovat Skotové. USA s EU nemají námitky. Referendum o nezávislosti Černé Hory proběhlo v roce 2006 a dnes už je tato země bez jakýchkoliv skrupulí mezi kandidáty členství v EU.

Proč se zčistajasna tvrdí, že územní celistvost Ukrajiny nesmí být zpochybňována? Copak v ostatních výše jmenovaných plebiscitech nešlo, eventuelně v případě Skotska teprve půjde, rovněž o porušení celistvosti území?

 K situaci na Krymu má USA s EU tisíce připomínek a současně mlčky přehlížejí fakt, že na Ukrajině vládnou pučisté, kteří se dostali k moci násilím a do voleb bude nezodpověditelnou otázkou, do jaké míry mají vůbec podporu občanů.

Naše veřejnoprávní TV nám v Událostech oznámila, že na Krymu se referendum odbylo pod hlavněmi samopalů. Záběry z volebních místností ukázaly nadšené tváře voličů vhazující lístky do uren.  I volební účast nad 80 % o něčem vypovídá a u nás si o ni můžeme tak nechat zdát. Stejně jako fakt, že pro odtržení, podle  volebních výsledků, museli hlasovat nejen Rusové, ale i ostatní obyvatelé Krymu.

Postoj USA chápu. Rusko je pro ni stále soupeřem, byť okleštěným a značně zesláblým. Eskalace napětí s touto velmocí může poskytnout zbrojařské lobby přesvědčivý argument pro jednání na půdě Senátu.

Chápu i EU. S každým pozitivně nakloněným státem ji přibývají odbytiště, zdroje levné pracovní síly a v případě Ukrajiny i nerostných a "rostných" surovin.

Nechápu však naše média. Především veřejnoprávní, která jsou placená z našich poplatků a neměla by být závislá na penězích bůhví odkud a bůhví od koho. Podobnou masáž mozků čtenářů a diváků pamatuji z časů dávno minulých. Když tady panovala rudá totalita.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Štěpán Bicera | pondělí 17.3.2014 8:16 | karma článku: 34,54 | přečteno: 1283x