Střízlivý prezident

Na prezidentovi Zemanovi nejvíce cením, že si zachovává při hodnocení historických i současných událostí chladnou hlavu. Nenechává se ovlivnit médii, ani davem a kašle na četné příležitosti nadělat si u mocných Evropy a světa pozitivní body.

Momentálně evropští politici kálí na Rusko a hájí Ukrajinu. Až podezřele unisono zpívají píseň podle not Obamy, jakoby na ně šéf Bílého domu díky tajným odposlechům něco měl v rukávu a oni ho museli poslouchat. V jejím textu je Rusko černočerné a Ukrajina zářivě bílá. Nic na světě neexistuje v těchto krajních polohách, natož tyto dva státy. Jak současní vládci Ukrajiny, tak Putin mají na ukrajinském dění, které už trvá rok, svůj negativní podíl. Očerňovat jenom Putina je účelová lež, za kterou se skrývají především strategické zájmy USA a ekonomické ambice předních států Evropské unie. Český prezident se k nim nepřidal a tím u mne stoupnul na ceně.

Čína má 120 krát vyšší počet obyvatel než Česká republika. Jaký může mít smysl, když na radnicích vyvěsíme z  oken tibetské vlajky? To si radní myslí, že si vůdci v Pekingu sednou kvůli jejich protestům na zadek? Co bychom si pomysleli o Andoře, kdyby nám začala kafrat do našich problémů s Romy a začala nás osočovat z nedodržování lidských práv? Jedná se o hloupé gesto, které může způsobit jen to, že pokud bude Čína vybírat dodavatele čehokoliv, dají přednost tomu, který je s nimi zadobře. To samé platilo i o návštěvě dalajlámy. I když je to člověk bezesporu milý a sympatický, provokativní pozvání prezidentem Havlem nás mělo před léty připravit o řadu čínských zakázek. Je dobře, že prezident Zeman se k čínskému problému staví pragmaticky.

Každá doba potřebuje revoluce a hrdiny a když nejsou, tak se musí vytvořit. Komunisté měli Vítězný únor, plné Staroměstské náměstí a na balkonu Klementa Gottwalda s jeho hláškou "Právě jsem se vrátil z Hradu". Současná doba má Vítězný listopad, "zmasakrovaný" průvod studentů s mrtvým nemrtvým studentem Šmídem alias Zifčákem a hlášku "Pravda zvítězí". Co říká o "masakru" sám agent Zifčák? Na pokyn z vyšších pater zavedl studenty do pasti na Národní třídě, pak sebou fláknul na zem, přijela pro něj nedaleko předem připravená sanitka a tragikomedie mohla odstartovat. I když podle poslechu jeho vyprávění, sám moc rozumu asi nepobral, logiku to má. Když už chyběli mrtví, tak se aspoň vytvořili zmasakrovaní. Co by to taky bylo za změnu společenského řádu, když by u ní nebyli oběti. Když už se nekoná skutečná revoluce, vezme se zavděk sametovou. Český prezident listopadovou událost odmítne popisovat jako masakr, ale zmíní se o ní jako o každé jiné demonstraci, kterých bylo v Praze bezpočet. V tu ránu je znovu špatný.

Vytýká se prezidentu  Zemanovi, že pozval pana Putina na pietu k Osvětimi. To se vzpomínka měla odbýt bez něj? Bez šéfa země, jejíž vojska Osvětim osvobodila a která měla největší podíl a také oběti při porážce nacismu?

Politici jsou lidé, kteří národu říkají to, co chce slyšet a dávají mu, na co je zvyklý, i když na to už dávno není. Kašlou na budoucnost, důležité pro ně je setrvat za každou cenu co nejdéle ve funkcích v blízkosti státní kasy. 

Jsem pyšný na to, že český prezident k takovým nepatří a navzdory tlaku doby si zachovává střízlivý a chladný rozum.

Autor: Štěpán Bicera | středa 19.11.2014 8:08 | karma článku: 32,58 | přečteno: 1048x