Očitý svědek

Policista z Jindřichova Hradce sedm týdnů pomáhal střežit oplocení maďarsko-srbské hranice. Trpně sledoval, jak kolem něj proudí zástupy migrantů s cílem cesty v Německu. Rozhovor s ním otiskla jihočeská příloha MF Dnes.

 

Je přesvědčený, že se jedná pouze o ekonomické uprchlíky, protože se během sedmi týdnů nesetkal s žádným typickým válečným uprchlíkem, kterému by záleželo jen na tom, aby se dostal z oblasti ohrožení života. Viděl hlavně mladé muže, kteří ženy a děti využívali pouze jako lidské štíty pro média, kamery a fotoaparáty a kteří by, jak říká, byli daleko víc prospěšnější v rodné zemi.

Přiznává, že i přes nasazení velkého počtu hlídek, není v lidských silách zabránit překonání oplocení v celé délce hranice. Sami migranti osobní střety s policisty nevyhledávají, raději se pokouší o útěk, aby mohli pokračovat v pochodu do západních zemí. V Maďarsku je totiž překonání či poškození oplocení trestným činem a hrozí za něj poměrně vysoké tresty odnětí svobody.

Popisuje i peklo, které si zažili Maďaři, žijící na trasách pochodů. Podle něj není v silách bezpečnostních orgánů evropských států prověřit všechny osoby táhnoucí do Evropy a sám to chápe, jako obrovské bezpečnostní a sociální riziko. Podle mne evropská legislativa s masovým porušováním zákonů nepočítala. Proto chybí potřebné zákony a policie je proti mnoha tisícovým davům bezmocná. Krade-li jeden nebo skupina, policie zakročí a pozatýká je. Páchá-li násilí jeden či pár vagabundů, poradí si s nimi. Dojde li k porušování zákonů více než tisícihlavými davy, je bezmocná.

Achillova pata civilizace je bazírování na lidskosti i ve střetu s nelidskostí. Majitel se bojí použít zbraň proti lupičům, kteří násilím vnikli do jeho domu. Pořádkové síly nedokážou zakročit proti vetřelcům, porušujících zákony od okamžiku, co vystoupili na pobřeží Evropy. Ti se zpočátku jen přisají k bradavkám sociálního systému. Kdo však při nečinnosti policie zaručí, že později, až se otrkají, nezačnou provádět to, co dělají na Blízkém Východě?  Kde boří památky počátků křesťanství a jako kuřata podřezávají nevěřící psy.

Zdroj uvádím, jen abych vyhověl pravidlům, shlédnutí zejména citlivým povahám nedoporučuji. 

http://videos.videopress.com/2bvZPwin/syrian-soldiers-beheaded_hd.mp4

 

 

 

 

 

 ?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Štěpán Bicera | čtvrtek 4.2.2016 16:27 | karma článku: 38,29 | přečteno: 1655x