Kyselé hrozny

V loňském roce dosáhla německá ekonomika přebytku ve výši 320 miliard Kč a do země přišlo na 1,1 milionu imigrantů. Z nadbytečných peněz, čistě teoreticky, vychází na jednoho běžence 300 000 Kč, bajlajfik 1000 Eur na měsíc. 

Díky více než milionu imigrantů stoupne v Německu spotřeba a peníze hozené státem podporami do oběhu, se podstatným dílem do státní kasy vrátí. Pro letošní rok proto může A. Merkelová znovu počítat s přebytkem.

Česko na rozdíl od mnohem úspěšnějšího Německa skončilo ve ztrátě 70 mld Kč. Přepočítáme-li schodek znovu na hlavu, je to stejné, jako by Německo skončilo ve ztrátě 560 miliard Kč. Z toho pohledu skončil v loňském roce náš západní soused o 880 miliard Kč lépe než Česko. Pokud by, čistě hypoteticky, všechny tyto peníze obětoval německý ministr financí utečencům, nebyla by na tom jeho státní kasa hůř než naše a my si za loňské výsledky tleskáme.

Je zřejmé, že Německo je natolik bohaté, že letos může přijmout dvojnásobek utečenců, co loni. Němečtí ekonomové mají určitě dobře spočítáno, kolik na zvýšené spotřebě vydělají a proto je třeba odmítat všechny návrhy na kvóty. Jen jim to ve skrytu duše závidět, i když navenek se budeme tvářit, že jim to přejeme.

Autor: Štěpán Bicera | pátek 12.2.2016 9:00 | karma článku: 19,02 | přečteno: 544x