Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když se řekne Ukrajina

Představíme si zemi zaostalou, necivilizovanou. Vydržely by však v mnohem kultivovanější a vyspělé zemi, za kterou pokládáme rodné Česko, ležet dva měsíce na polích nikým nehlídané trosky malajsijského civilního letadla, vážící tuny?

 Myslím, že by během pár dnů po tragédii nezůstal v krajině ani šroubek. Kde by trosky letadla přistály, je jasné. Ve výkupnách kovů. Za minulý rok nás zloději kovů připravili o miliardu, kterou stát musel vydat, aby nahradil škody, které krádežemi způsobili. Zoufalí starostové obcí sepsali dokonce pro Parlament petici, ve které žádají schválit zákon zakazující výkup kovů od občanů. Návrh spočívá v tom, že po schválení by mohly do výkupen odevzdávat šrot jen podnikatelé a firmy. Peníze by se nevyplácely hotově, ale převodem na účet.

Jako prvním oponent se ozvalo Ministerstvo životního prostředí, kterému vadí, že poctiví občané přijdou o možnost odevzdat kovový odpad za úplatu. Navrhuje, aby se jen zakázal výkup kovů od občanů za hotové peníze.

MF dnes uvedla dva příběhy. Majitel domku zjistí, že mu někdo strhal měděné okapy. Stály ho dvacet tisíc a zloděj za ně ve výkupně dostal tři tisíce. Tentýž majitel se rozhodne vyměnit žebrové radiátory za nové. Dohromady bezmála tuna litiny v hodnotě čtyřtisíc korun. Zákon mezi případy nečiní rozdíl a slušný člověk je okraden rovnou dvakrát. Poprvé zlodějem, podruhé státem.

Pokud mají příběhy posloužit jako argument proti připravovanému zákonu, tak se nepovedly. Majitel domku škodný nebude. Kdyby zákon platil, zloděj mu okapy neukradne, on nebude muset za nové zaplatit  dvacet tisíc a i když odevzdá radiátory zdarma ve sběrně, bude bohatší o 16 tisíc.

Krom toho i takové případy by se daly snadno vyřešit. Pokud mu renovaci ústředního topení bude dělat firma, mohla by radiátory odevzdat sama a sumu za šrot strhnout z ceny opravy. Pokud by si ji dělal majitel domku sám, mohl by si dojít na místní úřad, kde by mu vystavili po ověření, že se jeho tvrzení zakládá na pravdě, oprávnění k prodeji kovového odpadu. Pokud by nevlastnil běžný účet v bance, mohli by mít na MÚ pro tyto účely speciální účet, ze kterého by mu po převodu hotovost vyplatili.

Jako druhý protestující proti zákonu se ozval výkonný ředitel svazu průmyslu druhotných surovin Petr Šulc. Podobně jako MŽP tvrdí, že je nemorální chtít po lidech, aby se majetku zbavili zdarma. Petru Šulcovi bych vzkázal, že je především nemorální od výkupen, aby od kdejakého otrhance  vykupovaly sešlapané měděné okapy, opálené kabely, palicí roztřískané kanálové vpustě, bronzový památník bratranců Veverků nebo bustu E. Beneše. Jen totální dement by nepoznal, že kovy pochází z krádeže. Jenže ten by je nechal pěkně navrch a nesedl si hned po výkupu do kabiny drapáku, aby je schoval dospod hromady.

Nicméně se řediteli průmyslu druhotných surovin nedivím. Od podnikatelů výkupny dostanou jen 3% surovin. Zbytek je od běžných lidí a nikdo nezkoumal, jaký podíl z 97 % pochází ze zlodějen. Je proto víc než pravděpodobné, že když se schválí výše uvedený zákon, výkupny spřáhnuté se zloději zkrachují a bude jen dobře.

Výkup kovů je třeba od fyzických osob zákonem zakázat a hlavně do něj nevkládat žádné úlevy, změkčování a polovičatosti. Víme dobře, třeba na příkladu heren, jak takové zákony ve vynalézavém Česku skončí. Je třeba stanovit i významnou délku trestu odnětí svobody za jeho porušení. Také pořádně vysokou pokutu pro majitele výkupen a doživotní zákaz podnikání.

Aby byl zákon na výkup kovového odpadu účinný, musí být ocelově tvrdý a ne gumový. Také v něm nesmí být spousta kliček, kterých umí grázlové, na které bude cílen, mistrně využívat.

 

 

Autor: Štěpán Bicera | pondělí 22.9.2014 10:40 | karma článku: 26,40 | přečteno: 1138x
  • Další články autora

Štěpán Bicera

Selské baroko K2 Hospoda

"Přiznáš už tu barvu?" Voborník zvedá oči ke stropu a sám zkroušeným výrazem naznačuji bídu v kartách. "Bude to žebrák". Cikán s povzdychnutím pokládá vějíř karet na stůl. "Bene, tak ho máš." S úsměvem plácnu do listu: "Větší!"

27.3.2018 v 13:35 | Karma: 6,20 | Přečteno: 101x | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko. K 1. Trakař

Mačkám hlavu mezi ramena a šilhám ke Kubíkovu stavení. Za živým plotem kupodivu prázdno. Nakloním trakař, abych prozkoumal prkenná vrata do dvora. Obvykle okem ucpaná díra po suku dnes září paprsky nízkého zimního slunce.

17.2.2018 v 9:40 | Karma: 0 | Přečteno: 71x | Poezie a próza

Štěpán Bicera

Trestní stíhání kohokoli si lze objednat

Prohlásil premiér Babiš na půdě Sněmovny a vyvolal protesty zástupců soudní moci, včetně Policejního prezidia. V podstatě připustil, že situace je natolik vážná, že s ní nepohnulo ani čtyřleté působení jeho ministra spravedlnosti.

15.2.2018 v 12:28 | Karma: 9,15 | Přečteno: 131x | Diskuse| Ostatní

Štěpán Bicera

Cikáni pracují a posílají děti do škol

Tak to stojí v hlášení četnických stanic z roku 1940. Popisují situaci ve 464 obcích, ve kterých se museli usadit. Kdo neuposlechl, byl zatčen a poslán do kárného pracovního tábora.

14.2.2018 v 11:36 | Karma: 27,68 | Přečteno: 826x | Diskuse| Ostatní

Štěpán Bicera

Nechme promluvit historiky

Zatím jsme svědky jen protichůdných výroků politiků. Nebyl tam plot! Byl tam ostnáč! Směli vycházet! Nesměli! Byl to pseudokoncentrák! Neurážejte oběti koncentráku! Vyrojila se i řada pamětníků a pamětníků pamětníků.

13.2.2018 v 13:27 | Karma: 39,23 | Přečteno: 1588x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 991
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1289x
Jsme jako hokejoví brankáři. Naučili jsme se bez masky do střetnutí nechodit a jací doopravdy jsme, je těžko zodpověditelná otázka i pro nás samotné.

Seznam rubrik