Jsou Slonková a Kubík tajemný Šuman?

Aspoň premiér Babiš je za tohoto záhadného nactiutrhače označil a připouští i jejich spojení s organizovaným zločinem. Sám je pokládám za žoldáky, pracující pro kohosi v pozadí. Za něčí nástroj k likvidaci politika Babiše. 

Další jejich videodílko tentokrát obviňuje "finančáky" z "utahování šroubů". Normálně uvažující reportér by zjišťoval důvody a osoby, které stály za tím, že celé čtvrtstoletí mohla Finanční správa fungovat se šrouby povolenými. Se stejnou zarputilostí, s jakou Slonková s Kubíkem házejí špínu na správně fungující Finanční správu, by měl dávat dohromady kauzy, ve kterých nás všelijací "šibalové" všelijakými "kolečky", či fingovanými fakturami připravili o stovky miliard, ne-li bilionů. 

Tihle dva povedení reportéři na to jdou z opačného konce. Z dlužníků dělají týraná neviňátka a z pracovníků finančních úřadů netvory. Ve zmíněném videu nám představují majitele stavební firmy, jehož firmu dva dny před Štědrým dnem přepadlo "komando" z finančního úřadu, které ho přinutilo zaplatit, co dlužil. Neprodleně sto tisíc, do Silvestra tři sta tisíc a do konce ledna dva miliony. 

Oprávněný zásah státu ?je v podání těchto dvou reportérů podáván jako vymáhání výpalného ruskou mafií. Majitel firmy je představován jako mučedník a přitom je z jeho vyprávění patrno, že zákroku FÚ předcházela půl roku trvající kontrola. Normální doba kontroly z FÚ je zhruba týden a panu majiteli, který se v reportáži staví do role neviňátka, muselo být víc než jasné, že je v průšvihu. Kamera vzala záběr i na soudní rozhodnutí, ze kterého je patrno, že berňák u firmy postrádal úhradu DPH za 17 měsíců přetržitě v období od srpna 2014 do června 2016.

Z natáčeného jednání na příslušném Finančním úřadě je potom patrno, jakým způsobem se neplatiči daní u soudů brání. Ve většině případů platí, že když soudy zrušují rozhodnutí FÚ, není to z důvodu, že by nešlo o neplatiče daní, ale o uplatnění připomínek napadajících systémové nedostatky. V tomto případě daňový poradce dlužníka poukázal na rozdíl ve spisovném materiálu. Pracovník FÚ to po chvíli otálení vysvětlil tím, že byl do spisu ještě doplněn nedoplatek z července 2016. Pro soud je to však důvod ke zrušení rozhodnutí.  

Podle vyjádření majitele firmy ho úhrada dlužných částech včetně nákladů na advokáta stála 3 miliony korun.  Přiznal také, že díky medializaci kauzy mu finanční úřad už vrátil těch 2,3 milionu, kterými státu dluh na daních uhradil. Po takové zkušenosti by se měl každý poučit, že placení daní je samozřejmou součástí podnikání.

Podle přístupu Slonkové s Kubíkem by ale mnozí mohli dojít k opačnému přesvědčení. Stejně jako letmý divák jimi "spíchnutých" videí, který se může po shlédnutí právě tohoto dílka "spravedlivě" rozčílit nad krutým "Babišovým berňákem".

Všichni chceme dokonalou silniční, dálniční i železniční síť, perfektní zdravotnictví, dokonalé školství, bojeschopnou armádu, důchody včas na účtu a sociální dávky v plné výši na přepážkách.  Pokud jde ale o placení daní, někteří jakoby nechápali, že bez nich na to nebude.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Štěpán Bicera | středa 31.1.2018 12:22 | karma článku: 37,03 | přečteno: 1596x