Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak to vypadá v Calais

https://www.youtube.com/watch?v=UKAQX74yRyc Video je s anglickými titulky, které jsem v blogu přeložil . Obyvatelka Calais sděluje zážitky z města sužovaného imigranty. Zatím se můžeme utěšovat, že je to od Česka daleko.

Tak mne tu máte. Pierre mne představil, moje jméno je Simona. Žiju v Calais, kde jsem se narodila stejně jako moje rodiče a tohle město je celý můj život. Vyrůstala jsem tu a nikde jinde nebyla. Bývalo to velmi pěkné město. Ráda jsem se tu procházela, byl tu klid, mír, bezpečí. Sjiždělo se sem plno lidí v létě i v zimě, i když, po pravdě, léta tu jsou nic moc. Počasí zlobilo, ale přesto to tu žilo.

Potom však, před nějakým časem se v Sandgalu objevili uprchlíci a Sarkozy rozhodl jejich hnízdo vyprázdnit a oni se přesunuli sem. Zpočátku jsem si říkala, že jde o nešťastníky, ztracence, co nemají nic a kterým je třeba pomáhat. Nevím jak to říct, ale z ničehonic jich bylo v džungli, jak oni tomu místu říkají na tisíce, říkám tisíce, ale ono jich bylo na 18 000. Ano 18 tisíc. Je to strašné, vzniklo nám tu město ve městě. Mají tam diskotéky, obchody, školy, holičství, mají tam dokonce, hm, no, jak to říct, no myslím že mi rozumíte, to pro potřebu džentlmenů. Udělali cesty, pojmenovali ulice, zvolili starostu, policie má zakázáno vstoupit do muslimské části.

Snad by se to dalo snést, ale těžko snášet nesnesitelné. Když ustavičně vidíte, den co den, noc co noc, násilí. V tisícových davech přicházejí do centra Calais, otloukají auta železnými tyčemi, napadají lidi, dokonce i děti, vedle násilí se dopouštějí zlodějen. Je nepředstavitelné, jak tu trpíme. Vnikají do soukromých domů, i když jsou lidé doma, chtějí něco k jídlu a sami si berou, co se jim líbí. Někdy i lidi napadnou, seberou co mohou a co nemohou, rozbijí. Když se chceme bránit, jde po nás policie. Ta už dlouho žádné stížnosti na imigranty nepřijímá.

Můj syn byl napaden, když šel klidně centrem města a se sluchátky na uších poslouchal tu svou muziku.Otočil se, když mu někdo poklepal na rameno. Myslel, že kámoši. Uhnul se ráně železnou tyčí, jen ucítil závan vzduchu. Není žádný trasořitka a když viděli, že se hodlá bránit, odtáhli. Z opačné strany uslyšel hluk a viděl, že se na něj chystá na třicet podobných. Utekl, protože není sebevrah. Mohli ho klidně zabít, řekla jsem si po jeho návratu domů. A to není zdaleka sám.

Napadají děti cestou do a ze školy nebo kolejí. Troufnou si i s nimi nastoupit do školních autobusů. 23. ledna zinscenovali v Calais velké výtržnosti. Bylo to strašné. Trvaly celé odpoledne až do večera. Na sochu generála De Gaulla si dovolili napsat "Mr...e Francii. Pod to namalovali vlajku IS.

Demonstrují kvůli špatným podmínkám, ale čím více se jim dá, tím víc chtějí. Nemají nikdy dost, nikdy, nikdy, nikdy. Když je někdo na chodníku míjí, hned slyší, dej mi mobila. Když odmítne, je zbit. S policejní pomocí se počítat nedá. Jak jsem řekla, stížnosti neberou. Ale když by někdo chtěl proti tomu demonstrovat, hned mu jdou po krku. Pokud však je sám napaden a jde na policii uslyší: "Co chcete? Co máme dělat? Vždyť jsou jeden jako druhý, jak ho máme najít?" Nelžu.

Miluji chodit k místu posledního spočinutí svého druhého syna. Je to na pobřeží, kde jsme na jeho přání do moře vysypali jeho popel. Když řeknu večer manželovi, že bych tam ráda zašla, řekne, že to nejde, protože centrum Calais je nebezpečné. Večer, jen co se setmí, je venku v nebezpečí každý. Je nás v Calais moc, co máme strach večer vyjít ven. Přesto spoluobčanům nerozumím. Včera byla demonstrace a bylo nás tam do tuctu. Kde byli ostatní? Strach nás nezachrání před nebezpečím.

Vláda nás zavrhla. Rozhodli se udělat z Calais "něco jako koncentrák". (Můj odhad - nesrozumitelné). Jestliže se neozveme budeme zavaleni uprchlíky z Francie a skončíme. Bude po nás. A Calaisané jsou jako ovce. Nerozumím jim. Na včerejší demonstraci jsem byla uprostřed skupiny s manželem, synem a přáteli. Byl tam i generál Piquemal. Co jsem tam viděla, nemohu před vámi tajit. Nespala jsem celou noc a pořád se mi ta scéna před očima vracela. Neuvedli to v TV, nedali do rádia ani neotiskli v novinách.  Generála srazili k zemi jako kriminálníka. Jeho, francouzskou ikonu, image Francie, jehož postavení i hodnost vyžaduje respekt a úctu. Jak ležel na zemi, policajt mu stoupnul nohou na krk. Ujišťuji vás, viděli jsme to. Jen co ho zvedli, chytli ho za podpaždí a nesli do antona, aniž se nohama dotýkal země. A nás pokutovali.  Je štěstí, že před vámi stojím. Můj manžel se spolu se mnou duchapřítomně protáhnul skulinou kolem dodávky pořádkových sil a prchli jsme. Neudělat to, zatknuli nás. To je přesná polovina videa a dál to překládat pokládám za zbytečné.

Autor: Štěpán Bicera | pátek 12.2.2016 13:49 | karma článku: 39,53 | přečteno: 1971x
  • Další články autora

Štěpán Bicera

Selské baroko K2 Hospoda

"Přiznáš už tu barvu?" Voborník zvedá oči ke stropu a sám zkroušeným výrazem naznačuji bídu v kartách. "Bude to žebrák". Cikán s povzdychnutím pokládá vějíř karet na stůl. "Bene, tak ho máš." S úsměvem plácnu do listu: "Větší!"

27.3.2018 v 13:35 | Karma: 6,20 | Přečteno: 101x | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko. K 1. Trakař

Mačkám hlavu mezi ramena a šilhám ke Kubíkovu stavení. Za živým plotem kupodivu prázdno. Nakloním trakař, abych prozkoumal prkenná vrata do dvora. Obvykle okem ucpaná díra po suku dnes září paprsky nízkého zimního slunce.

17.2.2018 v 9:40 | Karma: 0 | Přečteno: 71x | Poezie a próza

Štěpán Bicera

Trestní stíhání kohokoli si lze objednat

Prohlásil premiér Babiš na půdě Sněmovny a vyvolal protesty zástupců soudní moci, včetně Policejního prezidia. V podstatě připustil, že situace je natolik vážná, že s ní nepohnulo ani čtyřleté působení jeho ministra spravedlnosti.

15.2.2018 v 12:28 | Karma: 9,15 | Přečteno: 131x | Diskuse| Ostatní

Štěpán Bicera

Cikáni pracují a posílají děti do škol

Tak to stojí v hlášení četnických stanic z roku 1940. Popisují situaci ve 464 obcích, ve kterých se museli usadit. Kdo neuposlechl, byl zatčen a poslán do kárného pracovního tábora.

14.2.2018 v 11:36 | Karma: 27,68 | Přečteno: 826x | Diskuse| Ostatní

Štěpán Bicera

Nechme promluvit historiky

Zatím jsme svědky jen protichůdných výroků politiků. Nebyl tam plot! Byl tam ostnáč! Směli vycházet! Nesměli! Byl to pseudokoncentrák! Neurážejte oběti koncentráku! Vyrojila se i řada pamětníků a pamětníků pamětníků.

13.2.2018 v 13:27 | Karma: 39,23 | Přečteno: 1588x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 991
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1289x
Jsme jako hokejoví brankáři. Naučili jsme se bez masky do střetnutí nechodit a jací doopravdy jsme, je těžko zodpověditelná otázka i pro nás samotné.

Seznam rubrik