Jak je ti Německo?

Jako děti jsme pár set metrů od lesa volávali "Jak je ti Rakousko?". Ozvěna vrátila "Ouzko". Příjímali jsme stav ouzkosti jižního souseda s dnes nepochopitelným uspokojením. Ve skutečnosti byl tehdy opak pravdou. Dnes by se hodilo

do lesa volat "Co zvládneš Německo?" Ozvalo by se "ecko" chápatelné jako všecko. Byl by to stejný klam, jako v šedesátých letech ouzko Rakouska.

Do Německa jsem jezdíval ještě za socialismu na Hausmesse našeho obchodního partnera. Sídlo měl až za Hamburkem a jezdilo se k němu rychlíkem Intercity, na který se přesedalo v  Norimberku. Ať se člověk podíval kamkoli?, všude vládl řád a pořádek a bezpečnost byla doslova hmatatelná.

Po Listopadu jsem do Německa jezdil autem. U nás, nebo i na Slovensku jsem se v noci chodil k oknu hotelu přesvědčovat, že mi nového pětkového bavoráka nikdo neukradnul. V Německu jsem byl klidný a ten pocit do mne vstoupil, jen jsem v Rozvadově přejel hranici.

S rozčarováním jsem si včera v MF Dnes přečetl slova policejního komisaře z Gelsenkirchenu o rozhovoru se zástupci kurdsko-libanonské komunity. Doslova mu řekli "Policie proti nám nemůže vyhrát, protože nás je už příliš. Pokud budeme chtít, ovládneme celé město."

Duisburg, Essen a Gelsenkirchen jsou příklady měst v Severním Porýní-Vestfálsku s no-go zónami. Potýkají se tam se vzrůstajícím násilím vůči policistům a vysokou kriminalitou. Letos v Dürenu kvůli 20 Eurové pokutě 46 letý Turek s německým občanstvím se čtyřmi syny zranili deset policistů. Jednoho z nich těžce, když ho několikrát udeřili do obličeje kovovou tyčí. To se odehrálo v listopadu a pachatelé jsou už znovu na svobodě. 

V Duisburgu několik čtyřicetičlenných rodin útočí na obchody. Omlouvá se to vysokou nezaměstnaností a nejasnými životními vyhlídkami přistěhovalců. Němci se bojí vyjít večer sami na ulici, dívky jsou přinejmenším slovně obtěžováni. Je mi jasné, jaké následky by mělo vyhrožování, útoky na policii nebo obtěžování dívek, kdyby je páchali neonacisté. Určitě by se nad slovy nemávlo rukou,za napadení by pár let bručeli a za obtěžování by byli pokutováni.

Německu je bezpochyby ouzko a bude ještě hůř. Nejen ve sportu se hraje podle toho, co dovolí soupeř. Pokud bylo policejnímu komisaři zástupci kurdsko-libanonské komunity v rozhovoru vyhrožováno slovy, že když budou chtít ovládnou celé město, měli skončit rovnou v cele. Pokud dokáže 5 Turků zbít 10 policistů a do jednoho mlátit železnou tyčí, svědčí to nejen o malé prestiži pořádkových sil. Je to potvrzení, kam dovedou společnost nesmyslné  ohledy vůči lidem, kteří si je nezaslouží. Kteří korektnost pochopí jako zbabělost a  propuštění z vazby jako požehnání úřadů. Primitivní člověk uvažuje jako dítě. Pokud má být trest výchovný, musí být vykonán vzápětí po činu. 

Nejen Německu, ale celé Evropě je dnes ouzko. Může za to její legislativa, Listinu základních práv a svobod nevyjímaje. Ústavy a zákony jsou koncipované na Evropany 21. století a počítají s vrozeným respektem vůči státní moci a elementární lidskou slušností. Evropu dnes zaplavují "barbaři" na vývojovém stupni odpovídající středověku. Budou-li se vůči nim aplikovat stejné zákony jako vůči Evropanům, nebude za pár let dnešní Evropě jen ouzko. Bude kaput.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Štěpán Bicera | pátek 16.12.2016 9:57 | karma článku: 38,14 | přečteno: 1041x