HIV/AIDS oslaví letos v Česku třicátiny

Čistě náhodou, rovných třicet pražských HIV pozitivních homosexuálů, provozovalo nechráněný sex. Přišlo se na to, když se nakazili kapavkou a ta se šíří jen pohlavním stykem bez kondomu. V Česku je více než dva a půl tisíce lidí

HIV pozitivních či nemocných AIDS. Jedná se v převážné míře o mladé muže, patřící povětšinou ke čtyřprocentní speciálně orientované menšině. Je nezodpověditelnou otázkou, kolik homosexuálů souloží rovněž bez kondomu a měli jen štěstí, že se žádnou venerickou nemocí nenakazilo, nebo lékařské ošetření nevyhledali?

Dá se tušit, že nemálo. Už jen z faktu, že se za osm let počet nemocných s HIV téměř zdvojnásobil. Náklady na doživotní udržování viru ve snesitelných mezích, vychází u jednoho pacienta na několik set tisíc ročně. Vzhledem k jejich lehkomyslnému chování, sotva budou přemýšlet nad horentní sumou, na kterou se jim heterosexuální a nepromiskuitní občané skládají. 

Nepřehání se to však s lidskostí a solidaritou? Něco jiného je, pokud se někdo narodí s oslabenou imunitou jako věčný marod a celý život je pronásledovaný nemocemi. Nebo postihne-li jiného vážná nemoc, nebo nezaviněný úraz. V případech, kdy si nemocný hazardním způsobem žití, sám újmu na zdraví nezpůsobí, je samozřejmě správné, když zdraví na jeho léčení přispějí.

Proč ale stejný princip uplatňovat u lidí, kteří si nemoc přivolají vlastní nezodpovědností? Když bezstarostně souloží s vědomím rizika, který nechráněný homofilní sex představuje? Pokud tento nesporný hazard praktikují, měli by se aspoň na léčení spolupodílet, nebo se eventuálně na to nechat pojistit. 

V letošním roce bude opět procházet Prahou pochod lidí se zvráceným sklonem k sexu, který postihnout lidstvo en bloc, tak během padesáti let vymře. Díky Bohu jsou jich jen čtyři procenta. Z těch čtyř procent je na štěstí zatím jen cca půl procenta nakažených HIV/AIDS. Náklady na léky, hematologické, biochemické, imunologické a virologické testy, klinická vyšetření, pobyt v nemocnicích a na provoz AIDS center se přesto za pár let přiblíží půl miliardě Kč. 

Zakázat jejich pochod by rozumné nebylo. Pražské úřady by však měly zvážit, zda jim dál trpět Prag v názvu průvodu. Ať už se anglické Pride přeloží jako pýcha, hrdost nebo smečka králů zvířat. Spojení průvodu těchto jedinců s naší stověžatou, je pro hlavní město tak i tak dehonestující. Už jen s přihlédnutím k faktu, že s každým dalším HIV pozitivním, který se nakazí díky jejich nezodpovědnosti, bude státní kasa o cca 300 tisíc Kč každoročně chudší.

 

 

 

 

Autor: Štěpán Bicera | úterý 26.1.2016 13:46 | karma článku: 23,42 | přečteno: 332x