Chovancovi se nelíbí šibenice

V reakci na rozhodnutí Městské části Praha 1, které nošení šibenic při demonstracích neshledalo jako protiprávní, se ministr vnitra chystá odvolat. Třeba až ke správnímu soudu. Když se to nepovede, chce změnit paragraf.

Například doplnit poznámku "při demonstracích je zakázáno nosit šibenice". Dva hranoly v pravém úhlu se mu nelíbí. Prováděl se na nich trest smrti a tím dnes opovrhujeme. Přestože by si mnozí z vrahů na 105% usvědčených, pohoupání na šibenici zasloužili daleko víc, než doživotní all inclusive pobyt ve fešáckých kriminálech.

Šibenice tedy ne. Protože však nejsou jediným prostředkem k usmrcování delikventů, jen co by se zakázaly, mohly by se v průvodech objevit makety špalků se zatnutými širočinami. I s těmi na černou listinu! Příště by demonstranti nesli gilotinu. Zakázat! Křeslo s dráty. Zakázat!

Komu patří moc, může zakázat třeba i židli, stejně jako je zakázána nevinná svastika, která je mimo jiné vyšitá na látce z hrobu sv. Ludmily, kterou nikdo nepodezírá z náklonnosti k fašismu.

Na brutální státní moc by demonstranti mohli elegantně vyzrát, kdyby do rukou místo šibenic uchopili kříže. Na těch se kdysi nejen ukřižovávalo, ale i lámalo v kole. Mohou tak posloužit jako symbol popravy stejně jako šibenice a přitom není moci, která by jejich nošení mohla trestat nebo zakázat.

 

 

Autor: Štěpán Bicera | pondělí 14.3.2016 8:15 | karma článku: 22,79 | přečteno: 316x