Budeme zase zachráněni

Po Sovětech v minulém století, to tentokrát bude USA. Mohla si to prubnout už v srpnu 1968. Tehdy bohužel nechtěla a tak nás před imperialismem spasili sověti. Oficiálně šlo o vojska Varšavské smlouvy (bez Rumunska).

Dvacet let plus mínus, to byla vždy doba, kdy jsme zůstávali osamocení vlastnímu osudu napospas, než k nám dorazili bájní zachránci. Nejprve od roku 1918 do 1939, potom od konce 2. světové do roku 1968 a ponovu od roku 1991, kdy nás opustily poslední jednotky spasitelů z východu.

Proto jsem už před čtyřmi roky čekal, odkud se zjeví. Zda přitáhnou ze strany půlnoční či polední, ranní, či večerní. Když stále nepřicházel, ptal jsem se sám sebe,  zoufajíc. To jsme na tom už tak bídně, že o nás nikdo nestojí?

Konečně jsem se dočkal. V letošním létě v rámci operace Atlantic Resolve plánují USA  rozmístit svá vojska v Rumunsku, Bulharsku, Maďarsku, Česku a Polsku a časem i v Moldávii a Gruzii, Lotyšsku, Litvě i Estonsku. Cílem je zastrašení Ruska, které má prý v úmyslu něco na způsob  Drang nach Westen. Ani NATO nehodlá zůstat pozadu a rovněž uvažuje o rozmístění svých jednotek na území východoevropských států. V Česku, Polsku, Slovensku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Lotyšsku, Litevsku a Estonsku už vojska má, zbývá tak jen Ukrajina, Moldavsko a Gruzie, eventuelně Bělorusko

V této historické chvíli je třeba zapomenout na příslovečnou českou skromnost, nechci-li říct upejpavost. Do VVP Mladá se vešlo přes 70 tisíc ruských vojáků a kolem 40 tisíc rodinných příslušníků. Američané budou odhaduji dvakrát náročnější a mohlo by se jich tam tudíž vejít kolem 50 tisíc. Místo VVP Maladaja by svému bydlišti, jak jinak než dočasnému, mohli říkat Military Base Young.

Vydělali bychom na tom všichni. Firmy, které odkoupily za babku některé objekty v bývalém vojenském prostoru Mladá, by je nyní mnohonásobně dráž státu zase prodaly. Stavební firmy by získaly zakázky na renovaci kasáren, ubikací a výstavbu rodinných domů. Letiště Boží dar, které za čtvrtstoletí notně zchátralo, by rovněž spoklo pěkných pár miliard.

Do Milovic s okolím by se vrátil život. V okolí americké posádky by se zřídilo golfové hřiště, tenisové kurty, aquapark, herny, bary, nákupní střediska. Padesát tisíc to je město velikosti Karlových Var.

Ozvou-li se hlasy, odmítající přítomnost cizích vojsk na našem území, je jim třeba poukázat na Itálii, do které se každoročně přeplaví sta tisíce hladových bídáků s nataženou dlaní. Na Rakousko a Německo, kam každým rokem emigrují desetitisíce zbídačelých Kosovanů.

Přijímáme-li právě s otevřenou náručí nějakou šestou generaci potomků Čechů, kteří před 150 lety opustili rodnou vlast a odešli do ruské Volyně za půdou a prací a dnes se budou muset učit jazyk, kterému by měli říkat rodný, proč stejně nepřivítat americké vojáky? Vždyť i oni mohou být potomci českých či slovenských emigrantů, kteří se před staletími vydali přes Atlantik za lepším.

A i kdyby nebyli. Je geneticky prokázáno, že celé lidstvo pochází z jediné "Evy" a tak lze i americké vojáky pokládat de facto za příbuzné.

 

 

 

 

 

Autor: Štěpán Bicera | čtvrtek 5.3.2015 10:06 | karma článku: 20,20 | přečteno: 757x