Babiš chce jednobarevnou vládu

Prohlásil p. Fiala na ČT 1. Lídr ANO se prý záměrně nesnaží získat koaličního partnera a touží po autokracii. Pokud šéf ODS během pár dní zapomněl, že koaliční jednání začalo ANO právě s ním, měli by bohničtí psychiatři zpozornět.

Účast ve vládě s hnutí ANO pan Fiala odmítl a do omrzení opakuje, že hlavním důvodem je trestní stíhání pana Babiše. 

K tomu se rozumně vyjádřil předseda představenstva asociace Doc.Ing Karel Havlíček PhD, MBA, zastupující malé a střední podniky. K těm náleželo po dobu pěti let i Čapí hnízdo, kvůli vyhovění podmínce dotací. V pořadu Výzva se pana Havlíčka redaktorka Z. Kubátová zeptala: "Většina politiků nechce vyjednávat s potenciálním premiérem, kterému hrozí trestní stíhání. To je pochopitelný argument, nebo mu nerozumíte?"

Šéf asociace MSP odpověděl: "Trestní stíhání ještě neznamená, že bude p. Babiš odsouzen. Policajti ani státní zástupci by neměli rozhodovat o vině či nevině a už vůbec ne média, či konkurenční politické strany. Chápu, že jejich lídři mají obavu vládnout s hnutím, které jejich strany počtem mandátů více než třikrát předčilo. Do koalice je to nemusí lákat i kvůli předpokládanému zastínění dominantním lídrem. Všichni by však měli ctít presumpci neviny. Tvářit se dopředu, že vědí, jak to dopadne, nepřijde fér. Zejména, jedná-li se o velmi nejasnou oblast strukturálních dotací. Ty tu čerpají desetitisíce subjektů a všichni se dopředu snaží vytvářet účelové nástroje a právní rámce, pomáhající jim vtěsnat se do náročných podmínek Evropské komise."

Podle zástupce malých a středních podniků se pan Babiš ve věci Čapího hnízda nechoval jinak než  ostatní žadatelé. Přizpůsobil se pravidlům a vyhrál. Nevstoupit do politiky a hlavně neohrozit její po třiadvacet let zaběhlý, kauzami protkaný dezén, zůstala by jeho padesátimilionová dotace, jako všechny jí podobné, určitě bez povšimnutí,. Z Babiše by "zaběhlí" politici nedělali kriminálníka. Byli by s ním "zadobře" a jak Babiš sám přiznal, s nataženou rukou by čekali na 12% výpalné za zakázky a dotace.

Navzdory prohlášení lídra ODS, vítězné hnutí ANO není padlé na hlavu, aby chtělo jednobarevnou vládu se 78 mandáty, Je do toho pouze neustále tlačeno až výjimečně nekompromisními parlamentními stranami.

Nechce se ani odtrhnout od EU, jak si dovolí mnozí tvrdit. Nechce ani v Česku zničit demokracii, jak mu pan Kalousek otlouká o hlavu.

Chce Česko, kde se nebude za zakázky a dotace platit dvanáctiprocentními úplatky. Kde zákony budou platit pro každého stejně. Kdo je poruší, bude odsouzen bez zbytečných soudních průtahů, místo aby byl po deseti letech zdržování amnestován. Chce Česko, kde budou poslanci, tak jak ve svém slibu na svou čest prohlásili, svůj mandát vykonávat v zájmu všeho lidu a ne ku prospěchu sebe sama a svých stran.  

Během posledních čtyřech let vládní koalice s hnutí ANO se neobjevily závažné kauzy. Zakázky se nepředražovaly, dotace se nepodmiňovaly "desátkami" a do stranických pokladen přitékaly pouze legální částky od státu.

Třebaže se nejedná o zanedbatelné sumy, po čtyřech poctivých letech jsou dříve bohaté "tradiční" strany zchudlé a některé i zadlužené. Způsobil to vstup ANO do vlády a sněmovny. Pod dohledem "babišovců" přestala do stranických kas proudit podzemní "Špinavá Punkva" a do kapes politiků odkapávat "kapky" ze stalagtitů.

Nikoliv vykonstruované trestní stíhání pana Babiše, ale naopak jeho snaha o zpoctivění politické scény bude tím pravým důvodem, proč se všechny "tradiční" strany proti hnutí ANO spiknuly.

Během čtyřech let koaličního vládnutí dalo hnutí ANO všem na politickém jevišti i v zákulisí najevo, že končí dosavadní manýry. Obrazně řečeno, sáhnulo psovi na žrádlo a to političtí vlčáci neodpouští

Začíná boj, kdo s koho. Doufejme, že kromě sedmdesáti osmi poslanců hnutí ANO se i mezi těmi ostatními najde aspoň třiadvacet  charakterních jedinců, kteří v duchu poslaneckého slibu upřednostní interes všeho lidu před zájmy stranickými a svými.

V opačném případě nás čekají předčasné volby, K nim se bude družit naděje, že k dosavadnímu půldruhého milionu rozumných přibydou další, kterým během povolebního handrkování postupně dochází, že svým hlasem nerozhodují ani tak o složení sněmovny, ale především o odstavení zákulisní kliky. Tvořenou "podnikateli" , kteří řídí  "svou" veřejnoprávní televizi, rádia, tisk, servery, soudce, ministry a poslance podobně jako se vodí v pimprlovém tyátru loutky. Kteří na ta správná místa posílají lobbisty, co dokážou nejen slovními argumenty přesvědčovat zákonodárce s ministry.

Pokud k předčasným volbám dojde, bude se volit jen mezi hnutím ANO a ostatními partajemi. Na první misce vah bude prosperující Česko, na té druhé další a další korupční kauzy a  notně nadzvedlý koberec, pod který se už léta metou.

Jako příklad se dá uvést kauza letounů CASA. Podle klíčového svědka v ní přišel stát o téměř miliardu. Po devíti letech nebylo ještě ukončeno vyslýchání svědků a vypadá to, že soud čeká, až všichni obžalovaní umřou sešlostí věkem. Ti ani nepokládají za nutné  k soudu chodit a místo sebe posílají obhájce Judr. Sokola. 

Předčasné volby, ke kterým vývoj prokazatelně spěje, by se konaly v roce s příslovečnou osmičkou na konci a taky sto let po vzniku samostatného ČSR. Mohly by být nejen dalším významným historickým předělem, ale i klasifikací demokracie jako takové.

Autor: Štěpán Bicera | čtvrtek 2.11.2017 11:07 | karma článku: 37,93 | přečteno: 1616x