Až se ucho utrhne

Tak dlouho chodila Evropa se džbánem pro každoroční nárůsty HDP, až rozdíl mezi vyspělým a rozvojovým světem překonal mez tahu. Chudáci vytáhli na pochod. Test vzorku na trhacím stroji vypadá podobně. Napětí mezi čelistmi

svírající ocelovou tyčku postupně narůstá. Upnutý vzorek přesto zůstává ve zdánlivém klidu. Než přijde fáze, které se říká mez kluzu. Tehdy se dosud pevná ocel znenadání protáhne a vzápětí dochází k destrukci. Podobně to funguje i u lidí. V gruntu pohodlný a na domově lpící Homo sapiens se vydá na cestu jen na základě dostatečně silného motivu.

Po 2. světové válce by útočiště v Evropě ani ti nejubožejší černoši ze subsaharské Afriky nehledali. Bez mobilu a TV by o ní pravděpodobně ani nevěděli. Pokud by se k nim přece jen něco doneslo, jen sotva by chtěli na kontinent, kde se lidé, čas od času a v podstatě pro nic, za nic, mezi sebou po milionech vyvražďují. Bombami a granáty si navzájem boří obydlí a místa obživy. Místo brázd dělají v polích krátery. Po válkách se pak jejich hrůzné činy stávají učební látkou v hodinách dějepisu. Zda v nich budou za vrahy či hrdiny rozhoduje pouhopouhá maličkost. Zda zabíjeli na straně vítěze či poražených. 

Po "Norimberku" se Evropa poučila. Podle příkladu Spojených států pochopila, že je mnohem výhodnější konflikt vyvolávat na kontinentech cizích a zbraně dodávat všem. Ať zvítězí kdokoli, vsazeno bylo správně. Místo, aby civilizovaný svět na vyprahlých pustinách hloubil svými výkonnými stroji žíznivým studny, vrtá se jim do vládnutí. Osobuje si právo rozhodovat, koho svrhnout a koho dosadit.

Čím víc na tom civilizovaný svět bohatne, tím víc ten rozvojový chudne. Na jednom kontinentu zaostalost, anarchie, masakry, rozbombardovaná obydlí, hladomory, nemoci, bída, nedostatek vody.

Za slanou středozemní "louží" blahobyt, vzkvétající města, vědeckotechnická revoluce, nadbytek potravin i spotřebního zboží, štědrá sociální politika, zdravotnictví schopné "zázraků"...

Markantní rozdíl ve kvalitě žití je sám o sobě silným lákadlem. Když se navíc ozvou z úst významných politiků nerozumná pozvání vydají se na pochod i ti, kteří dosud váhali. To i líný Honza sklouzne z pece a vydá se na pochod.

Meze kluzu bylo dosaženo. Krátce po něm by měla následovat destrukce.

Autor: Štěpán Bicera | úterý 20.12.2016 10:49 | karma článku: 25,05 | přečteno: 694x