Akorát dělají ostudu

Neustále protestující mladé aktivisty nechápu, ale jejich chování se dá omluvit mládím. K němu patří chuť vzdorovat a měnit zažitý řád. Neomluvitelné je, když se k nim přidají kmeti Kalousek s Kocábem. Ti by rozum už mít měli.

Má někdo právo předhazovat čínským představitelům problém Tibetu? Pár století patřil Číně, pak se ho zmocnili Mongolové a samostatný byl jen vzácně. Ze středu Evropy je těžké posuzovat, která doba byla pro prosté Tibeťany nejlepší a podle projevů tibetských exulantů soudit nelze. Ti, kteří z Tibetu utekli, včetně dalajlámy, mají důvod Čínu nesnášet.

Podle některých zdrojů, za vlády lamů prostým Tibeťanům dobře nebylo. Ačkoliv žili ve 20. století, měla tibetská "svoboda" připomínat spíš otrokářství či feudalismus. I drobné prohřešky měly být neúměrně krutě trestány a samotný život obyčejného Tibeťana závisel pouze na blahovůli šlechty.  

Aktivisté mávající tibetskými vlajkami by se nejdřív měli prostých Tibeťanů zeptat, zda vůbec stojí o návrat zašlých časů. Měli by se poučit z příkladu Libye či Sýrie . Pochopit, že implantace naší podoby demokracie do zemí, které pro ni nedozrály, je katastrofou a to nejen pro ně.

Čína je naštěstí velmocí, vůči které si Západ nedovolí libyjská, majdanská či syrská extempore. Následkem by nebyly statisíce, ale stamiliony uprchlíků a zamířit na západ, znamenalo by to pro Evropu definitivní konec blahobytu a zaběhlých pořádků.

Autor: Štěpán Bicera | čtvrtek 31.3.2016 8:08 | karma článku: 39,14 | přečteno: 1581x