Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Německý problém jménem Šaría, aneb, co nás historie ne/naučila

V Německu aktuálně probíhá skandál nad veřejnou výzvou přijmout právo Šaría! Většina lidí je v šoku. Ti historie a islamismu znalí to očekávali. Co nás vlastně historie naučila o střetu dvou odlišných kultur? A co se bude dít dál?

Evropa v první čtvrtině jednadvacátého století si prochází mnoha problémy, které ale z pohledu historického nejsou ničím novým. Válka, politické, sociální a náboženské nepokoje, to vše se už zde dělo ne v řádech desítek, ale stovek až tisíců let. A právě poslední zmíněný nabývá pomalu až antických rozměrů.

V prvním století našeho letopočtu svět postihuje jedna z nejvýznamnějších změn lidské existence. Tisícileté monoteistické náboženství Judaismus, se štěpí. Se sektářstvím je židovství spojeno odnepaměti, ale zrod křesťanství je milníkem po kterém nic nezůstane stejné. Z obyčejné sekty se stává vlastní náboženský směr, který otřese i se samotnými základy Říma a do několika set let ukončí polyteismus v této nejvyspělejší civilizaci tehdejšího světa. Spojeno to bude s celospolečenským úpadkem, intelektuální regresí, která se pak bude dohánět několik dalších století až jedno tisíciletí.

Však (pouze jeden příklad za všechny) už za antiky se přišlo nejen na to, že je země kulatá, ale že se neotáčí okolo slunce v kruhu, ale elipse.

Nová dogmata, odlišný pohled na svět, filozofii, transcendenci, to vše křesťanství změní a postačí mu k tomu jen několik generací. Bohaté římské lázeňské komplexy se mění v ruiny, nebo se využívají jako chlívky pro dobytek, protože čisté tělo značí špinavou duši, která je od Boží milosti vzdálena. Negramotnost se stává všudypřítomná nejen u běžné populace, ale i u králů. Číst a psát smí jen vyvolení. A řada literárních klasik minulosti se stává Libri Prohibiti. Drtivá většina bude zničena a nám dodnes zůstanou pouhé fragmenty (paradoxně díky klášterům a mnichům, co je budou přepisovat a překládat).

Střih do současnosti. A jedné verze možné blízké budoucnosti.

Tmářství a regrese, jakoby se nás už netýkalo. Žijeme v 21. století. Pokrok doslova cítíme. Technologie jde kupředu takovým tempem, že během jednoho života máme co dělat, abychom tuto změnu dokázali pojmout i mentálně. Jenže doslova za humny, v Německu roste něco, co se chystá přerůst v podobný civilizační úpadek, jako Řím před svým rozdělením.

Začíná to nenápadně. Růstem islámské populace na Německé půdě (i díky migraci). Vděčnost ale záhy střídá potřeba žít svůj život tak, jak jim to jejich náboženství dovolí. Respektive tak, jak si to dotyční představují na základě své staré výchovy. A pokud tito dotyční přišli ze států, které nemají demokratické základy, pak představa jejich života v Německu se bude lišit od představ stále většinové Německé populace. Svobodu, kterou tu tito lidé nyní mají, nevyplní tolerancí a snahou přizpůsobit se. Vyplní ji snahou přizpůsobit okolí svému životu, který jejich rodiny žijí ne desetiletí, ale staletí. Protože tak to Alláh chce a bez toho nepřijde po smrti ráj.

Z tohoto úhlu pohledu není logické, ale přímo nevyhnutelné, že se dříve nebo později ozve islámská populace se zavedením práva Šaría v demokratickém Německu. Tyto zvolání se zatím ozývají s komentáři, že jde vlastně o soužití západní demokracie s náboženským životem východních muslimů. Ovšem historie nám zde opakuje, že toto soužití je nemožné. Jakmile k tomuto prosazení dojde, byť jen na lokální úrovni, započne proces, kdy se bývalá minoritní komunita začne násilně domáhat dodržování práva u majority, která s ní nesouhlasí. Bude to nepřítel číslo jedna pro všechny islamisty v dané lokalitě. Začne boj, klidně ho nazveme občanskou válkou, kdy jedna ze stran vyhraje a druhá prohraje. A dle měřítek síly častěji vyhrává ten agresivnější, což jsou dnes islamisté. Pokud se tak stane, začne být právo Šaría vymáháno celostátně a poté i ve státech okolních. Následně se náboženství uvnitř státu začne otáčet proti sobě samému, neboť se určitě objeví umírněné frakce, které budou chtít neradikální podoby tohoto práva, které by bylo blíže k původnímu demokratickému způsobu života tak, jak si to daní lidé pamatují z nedávné minulosti (například, že ženy se nemusí zakrývat a smí svobodně žít a pracovat, alkohol je možné prodávat i kupovat). Proti nim budou stát frakce radikální, které budou toužit po přísném dodržování práva tak, jak je to například v dnešním Afghánistánu, či před lety v Islámském státu. U obého bude hrát silnou roli náboženské vedení. Náboženský vůdce. Protože Islám vždy stál a stojí právě na centralistickém pojetí moci, kdy náboženství a světská moc je v naprosté symbióze, ideálně pod jednou konkrétní autoritou. A bohužel zde tato autorita nemusí mít žádné akademické vzdělání. Musí mít hlavně podporu komunity. A čím více tato komunita bude zaostalejší, tím spíše roste riziko, že se k moci dostane regresivní styl vlády, plný represí a tmářství. A tím se historie zopakuje stejně, jak tomu bylo po pádu Římské říše.

Důvod proč jsem toto sepsal je, abych na toto riziko vývoje upozornil. Nikoli proto, že by nebylo patrné. Ale právě tím, že patrné je. Buďme nejen rádi, že žijeme v demokratickém státě. Buďme ale i natolik zodpovědní, že se nebudeme bát těžkých rozhodnutí, abychom si tento svět udrželi, když bude hrozit jeho pád. Protože jakmile jedna ze stran přestane být dominantní, automaticky – dříve nebo později - upadne v zapomnění.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ondřej Bezouška | pondělí 13.5.2024 7:00 | karma článku: 15,34 | přečteno: 224x
  • Další články autora

Ondřej Bezouška

Dokumentární film o nálezu dvanácti lidských ostatků na Novobystřicku

Roku 2017 tým Tomáše Pancíře zkoumá zajatecký tábor na Novobystřicku. V rámci něho s Adler filmem natáčí výpovědi posledních žijících pamětníků. Růžena Švecová ale všem odhaluje místo nové, s dávným pohřbeným tajemstvím...

21.5.2024 v 18:00 | Karma: 6,60 | Přečteno: 272x | Diskuse| Věda

Ondřej Bezouška

Bílá smrt: krátkometrážní film ze světa Čapkovy Bílé nemoci

Jak vypadá svět Bílé nemoci desítky let po Galénově smrti? I sešli se filmoví tvůrci a začali realizovat svou vizi světa. A vy nyní můžete nakouknout do jejich práce.

19.2.2020 v 15:15 | Karma: 4,92 | Přečteno: 179x | Diskuse| Kultura

Ondřej Bezouška

Deset let poté, co se v Budějovicích lidé málem ušlapali

Očité svědectví účastníka, který tam tehdy byl a vše zažil na vlastní kůži. V to dubnové odpoledne roku 2009, kdy rádio KISS Jižní Čechy házelo z plošiny padesátikorunové poukazy do davu, který se skoro ušlapal.

8.1.2020 v 17:17 | Karma: 23,33 | Přečteno: 660x | Diskuse| Společnost

Ondřej Bezouška

Evropa včera, dnes a zítra: Aneb co náš kontinent zřejmě potká

Evropa vždy byla jako sud střelného prachu. Asi to ani nevnímáme, ale jako Evropané žijeme v naprosto úžasné a málokdy v minulosti prožívané době.

3.1.2020 v 15:15 | Karma: 23,07 | Přečteno: 713x | Diskuse| Politika

Ondřej Bezouška

Genderová vyváženost, aneb cenzura ve jménu rovnoprávnosti

Je tomu nějaká chvíle, co jsem si přečetl na idnesu článek s názvem: "V Barceloně si už děti nepřečtou Karkulku ani Růženku. Jsou moc sexistické", který je doufám jedna velká kachna. Protože pokud ne, tak čtěte dál...

12.4.2019 v 13:13 | Karma: 36,93 | Přečteno: 1166x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Na hřbitově v Petrohradu přibyla nová socha. Zvětšený Prigožin s náhrobkem

29. května 2024  13:19

Zesnulý ruský oligarcha a šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se v Rusku dočkal...

Senát rozhodne o nové definici znásilnění i výši příspěvku na péči

29. května 2024  8:20,  aktualizováno  13:10

Přímý přenos Změnu vymezení znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk bude...

Posílili jste národní hrdost, řekl Fiala mistrům světa. Dostal podepsaný dres

29. května 2024  8:12,  aktualizováno  13:07

Přímý přenos Premiér Petr Fiala uvítal v Kramářově vile hokejové mistry světa. Poděkoval jim za zisk titulu. „Je...

Senát schválil novelu, která usnadní podmínky uplatnění zubařů ze zemí mimo EU

29. května 2024  12:34,  aktualizováno  13:06

Senát podle očekávání potvrdil souhlas se svou novelou, která má usnadnit zapojení zubních lékařů...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 6,60
  • Průměrná čtenost 1781x
Dokumentarista, aktivně činný v kultuře se zájmy o historii, film a tajemno. 

Zakladatel dokumentárního spolku Paranormal tým z.s. Orientuje se na tvorbu dokumentů záhadologického a historického charakteru. Veškerá tyto videa můžete vidět online i na youtube kanálu tohoto spolku.

Na blog.idnes.cz je aktivní od května 2017, kam přispívá svými názory, ovlivněnými studiem zmíněné historie a zkušenostmi.

Dále Ondřeje Bezoušku naleznete:
- www.facebook.com/paranormaltym
- www.youtube.com/paranormaltym
- www.paranormaltym.cz
- www.instagram.com/paranormaltym
- www.tiktok.com/@paranormaltym

Seznam rubrik