Azurové cesty 4. V hlavní roli film

Na Azurovém pobřeží si člověk může splnit ledajaký sen – třeba o setkání s hvězdami. Nejjednodušší je to v čase festivalu v Cannes, ale věřte, že ocitnout se v místech, kde se slavné příběhy natáčely, patří rovněž k top zážitkům.

Kde ale vlastně začíná a končí (myšleno z hlediska geografie) azurová fantazie, kterou si filmoví tvůrci tak oblíbili?  Na tohle téma se vedou diskuze už pěknou řádku let a zdá se, že hned tak neskončí. Podle encyklopedie Larousse je to takhle: „Výraz „Côte d'Azur“ byl nejprve používán především pro označení pobřeží mezi městy Cannes a Menton, kde se jako první začal rozvíjet turistický ruch, stavět letoviska. Dnes se tak běžně označuje celé pobřeží mezi italskými hranicemi a nejbližším letoviskem u Marseille, tedy Cassis“.

Kde vlastně začíná a končí Azurové pobřeží?

Podle encyklopedie je to tedy jasné a může se vyrazit na obhlídku.  Před filmovým výletem jsem probrala spoustu tipů, ba i shlédla pár filmů, kde si exteriéry i interiéry významně zahrály, ale vzhledem k tomu, že se na Côte d'Azur natáčelo nesčíslněkrát, bylo rozhodování, kam vyrazit, hodně těžké…

Už samotný přílet na letiště Nice Côte d'Azur vypadá jak z filmu vystřižený - však je také letiště považováno za jedno z nejkrásnějších na světě a režiséři jeho šarm s oblibou vyhledávají. Jenom deset, patnáct minut odtud se nachází legendární filmové studio Victorine, kde se, mimo jiné, odehrával děj francouzsko-italského oscarového snímku „Americká noc“ režiséra Françoise Truffauta. Byl to také první velký film Nathalie Baye…

O letišti Nice Côte d'Azur se říká, že patří k nejkrásnějším na světě. A je to pravda.

V Nice na Anglické promenádě (Promenade des Anglais) se točily scény z akčního krimi thrilleru „Kurýr“ (Francie/USA), kde v hlavní roli zářil Jason Statham. A v Nice si mimo jiné můžete připomenout atmosféru filmu „Veselé Velikonoce“, v němž exceloval nezapomenutelný Jean-Paul Belmondo s Marií Laforet a Sophií Marceau. V rušných ulicích Nice se také odehrávaly automobilové honičky akčního thrilleru Ronin (VB/Francie/USA). Trošku představivosti a máte před sebou takové hvězdy jako je Robert De Niro nebo Jean Reno...

Přístav v Nice, oblíbené dějiště akčních scén.

V Nice (ale také v Cannes a v Monte Carlu) se natáčel francouzský film „Andělská zátoka“ s jedinečnou Jeanne Moreau v hlavní roli.

Pohled z vršku na Zátoku andělů (Baie des Anges) a na slavnou Anglickou promenádu (Promenade des Anglais).

Z Nice je jenom kousek do Monaka (asi 13 km), které je pro filmové tvůrce velmi silným magnetem. Člověk ani nemusí hned usednout k ruletě, stačí jenom nakouknout do Casina de Monte-Carlo a vybaví se mu bondovka „Zlaté oko" (Velká Británie/USA). Poprvé se tady v roli Jamese Bonda představil Pierce Brosnan... V monackých ulicích a také v přístavu se natáčela i romantická komedie „(K) lamač srdcí“, svou roli tady měl i luxusní hotel Monte-Carlo Bay Hotel & Resort. Děj romantického filmu (Francie/Monako), je zasazený nejenom do hvězdného prostředí, ale má i hvězdné obsazení: Vanessa Paradis, Romain Duris, Julie Ferrier.

Monacké knížectví (Principauté de Monaco) - snové místo nejenom pro filmaře.

A když už budete v Monaku, nechte se unášet atmosférou, která dýchá z filmu „Grace, kněžna monacká“ (Francie/USA/ Belgie/Itálie). Životopisný film, v němž hlavní roli ztvárnila Nicole Kidman, natočil v roce 2014 režisér Olivier Dahan a film ve stejném roce také zahájil festival v Cannes.

Monacký knížecí palác ležící na skále Le Rocher najdete ve čtvrti Monaco Ville.

Z Monaka se přesuneme asi o 44 kilometrů dál, do Antibes. V proslulém parku Marineland (ale také v Cannes a na plážích Villeneuve-Loubet)se odehrává romantické drama „Na dřeň“ (Francie/Belgie), v hlavních rolích Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts. V Antibes se rovněž natáčely scény skvělého filmu „Magická hlubina“ (Francie/USA/Itálie) v režii režiséra Luca Bessona, který si tímto snímkem vlastně splnil svůj teenegerský sen. V hlavních rolích Rosanna Arquette, Jean-Marc Barr, Jean Reno.

Antibes a jeho jachtařský přístav, který byl (a ještě bude) dějištěm mnoha příběhů.

Z Antibes je to skok (asi 27 km) do Grasse, do světového hlavního města parfémů. V roce 1952 se v jeho okolí natáčel slavný Fanfán Tulipán a také v tomto případě platí, že čas nehraje pražádnou roli. Umění Gérarda Philipa (natočil více než tři desítky filmů) těší diváky dodnes. Gérard Philipe se narodil v Cannes, v prosinci loňského uplynulo 100 let od jeho narození. Možná by nebylo na škodu, připomenout si občas jednu z jeho myšlenek: „Ten, kdo si svůj osud řídí tak, aby byl druhým něco platný, má rád své povolání.“

Grasse a jeho okolí, kde prožíval svá dobrodružství Fanfán.

Až se budete v Cannes procházet po proslulém bulváru Croisette, nemůžete minout luxusní hotel Carlton (mimochodem, jeden z nejlegendárnějších hotelů na Croisette byl v březnu po dvouleté rekonstrukci znovu otevřen). V jeho prostorách se natáčel francouzský film „Čtyři hvězdičky“, v němž excelovali Isabelle Carré a José Garcia. Také v kriminální komedii „Šťastný nový rok“ (Francie/Itálie) objevíte místa z bulváru Croisette. V režii Claude Lelouche hráli hvězdní Lino Ventura, Françoise Fabian, Charles Gérard… 

Boulevard de la Croisette s luxusními butiky a pětihvězdičkovými hotely. Velká inspirace pro filmové příběhy...

Slušnou dávku romantiky můžete také zažít při vzpomínce na britsko-americký film „Francouzský polibek“, jehož děj také přivedl diváky do Cannes. V hlavní roli Meg Ryan a Kevin Kline. V Cannes se také natáčely scény už zmíněného amerického akčního filmu „Ronin“. V kasinu Palm Beach se odehrává děj slavného francouzsko-italského filmu z roku 1963 „Melodie podzemí“ s Jeanem Gabinem a Alainem Delonem v hlavních rolích. Přestože kasino v původní podobě už neexistuje, atmosféra v  Pointe Croisette zůstává.

Cannes, pohled z historického vršku Suquet, v pozadí je festivalový palác a samozřejmě bulvár Croisette. Tady si také  povídali Meg Ryan a Kevin Kline.

Z Cannes do Saint-Tropez je to asi 80 kilometrů a je jasné, že ten, kdo se na Azurové pobřeží někdy vypraví, nemůže tohle věhlasné městečko minout. Původně rybářská vesnice je už jednou provždy spojená s jachtami, přepychovými rezidencemi a – samozřejmě s filmem!

V Saint-Tropez se vždycky najde kus romantiky.

V roce 1956 do Saint-Tropez, městečka tehdy docela neznámého, zamířil režisér Roger Vadim a natočil snímek „A bůh stvořil ženu“ s Brigitte Bardot. V 70. letech se tady točila i série populárních Četníků s Louisem de Funesem. S nesmrtelným četníkem Cruchotem se můžete v prostorách Gendarmerie National setkat i dnes - před sedmi lety tady bylo otevřeno muzeum, které je věnováno nejenom slavné četnické sérii, ale i dalším filmům, které se v Saint-Tropez natáčely. Třeba v roce 1969 kriminální drama „Bazén“ (Itálie/Francie) s Alainem Delonem a Romy Schneider nebo „Rok medúz“ (L'année des méduses) režiséra Christophera Franka.

Saint-Tropez, původně skromná rybářská víska, dnes oblíbené místo hvězd showbyznysu.

Na Azurovém pobřeží je spousta věcí jistých - slunečné počasí, pláže, skvělé gurmánské zážitky a samozřejmě „cinéma“, tedy film. Ani pověstné Dva roky prázdnin Julese Verna by ale nestačily k tomu, aby člověk všechna ta místa prozkoumal. „Filmy jsou harmoničtější než život. Ve filmech není dopravní zácpa, nejsou žádné prostoje,“  prohlásil  François Truffaut. A pro milovníky nejen filmu, ale i francouzštiny je tady originál citátu: „Les films sont plus harmonieux que la vie. Il n’y a pas d’embouteillage dans les films, il n’y a pas de temps mort“.

Chodník slávy v Cannes a Jean-Paul Belmondo.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stanislava Bezděčková | úterý 4.4.2023 19:07 | karma článku: 13,79 | přečteno: 335x