Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Azurové cesty 6. – Toulky v Mougins

Kdo se někdy ocitl na Azurovém pobřeží, určitě mi dá za pravdu, že putování těmito končinami je příjemným balzámem na duši. S nadsázkou řečeno taková antistresová kúra, nad kterou by zbledlo i to nejkomfortnější wellness centrum.

 

Pro mě jsou takovým příjemným pohlazením například toulky uličkami středověkých vesnic neboli village, jak to ve francouzštině pěkně zní. Třeba v Mougins, v obci departementu Alpes-Maritimes.

Rue des Orfevres,tedy ulice zlatníků.V roce 1966 tady sídlil    zlatník Bernardina Bareste, který jako jediný zlatník v regionu razil zlaté mince opatství Lérins.

 Z Cannes je do Mougins jenom malý kousek (asi osm kilometrů) a tak jsem si jednoho azurového dne řekla, proč nenakouknout do míst, která se zalíbila už v 1. století před naším letopočtem Římanům? Jisté je, že ani ve 21. století nenechá tohle magické místo člověka chladným, takže docela rád zapomene na džípíesku a všechny ty vymoženosti doby, aby je vyměnil za trochu bloudění a velký kus romantiky… 

Na toulkách uličkami pochopíte, co všechno se také může skrývat pod pojmem  „art de vivre“, tedy umění žít.
Umění až pohádkové v téhle uličce bydlí dodnes.

Pravda, bloudění je výraz poněkud přehnaný, Mougins na vrcholku mezi mořem a horami je samozřejmě místo nepřehlédnutelné. Stejně tak nepřehlédnutelné jsou ovšem všechna ta náměstí a náměstíčka, zákoutí a uličky, které se vinou ve spirále kolem zvonice. Jednoho krásného rána roku 1936 do těchto končin zavítal také Pablo Picasso, odložil kufry v hotelu Vaste Horizon a - zamiloval se. Tentokrát do Mougins.

S více než 30 galeriemi a uměleckými dílnami Mougins zachovává uměleckou tradici vytvořenou ve 20. století takovými velikány jako byli Francis Picabioa, Pablo Picasso a mnoho dalších slavných tvůrců.

A že to byla opravdu velká láska, o tom svědčí fakt, že tady Pablo Picasso pobýval i v příštích letech, ve společnosti své múzy Dory Maar a dalších přátel-velikánů umění jako byli Jean Cocteau, Paul Eluard, Man Ray… Picasso si atmosféru Mougins tak oblíbil, že zakoupil velkolepé venkovské sídlo Notre Dame-de-Vie, které se také stalo jeho posledním bydlištěm. Celý umělecký svět si v letošním roce připomíná 50 let od chvíle, kdy geniální malíř odešel...  Pokud byste se náhodou o prázdninách v Mougins ocitli, můžete si Picassovu tvorbu také připomenout prostřednictvím série výstav a promítání, které se tady konají až do října 2023. 

Slavný malíř v Mougins žil posledních dvanáct let svého života (až do oku 1973) a vytvořil tady asi 300 děl.

Pablo Picasso samozřejmě nebyl jediný, kdo měl k Mougins tak vřelý vztah. Byl to například také jeho přítel a fotograf André Villers nebo Christian Dior, který tady vytvořil své nejlepší kolekce. V půvabném prostředí pobývali Georges Simenon, Edith Piaf, Wilson Churchill, Jacques Brel, ale také Yves Saint-Laurent, Coco Chanel, Paul Anka , Robert Hossein, Catherine Deneuve a další a další osobnosti.

Na každém kroku na vás dýchne jemná provensálská atmosféra, kocháte se malebnými fasádami, objevujete restaurace, umělecké galerie…
Od středověku byla vesnice opevněna a měla tři brány. Dnes zůstala pouze Sarrazinská (Port Sarrazine) – na snímku dílo Maurice Gottloba. A co ještě vidět a jaká místa navštívit? Například kostel Saint- Jacques-le Majeur nebo  kapli Saint-Barthélémy z 10.

Přiznám se, že jsem se do Mougins vypravila nejenom za uměním a historií. Další důvod byl ovšem neméně ušlechtilý, neboť přináší do života rovněž velké potěšení – kuchyně. O Mougins se totiž také říká, že je hlavním městem gastronomie. 

K labužnické pověsti přispívají vynikající kuchaři, jejichž talent mohou labužníci ocenit asi v padesáti zdejších restauracích. Třeba v Resto des Arts...
Restaurant La Place de Mougins.

A kdo si chce kulinářské umění nejenom vychutnat, ale také nějaké finty pro vlastní kuchyni okoukat, tomu bych vřele doporučila, navštívit mezinárodní gastronomický festival "Les Etoiles de Mougins“. Také jsem se před časem zúčastnila a mohu potvrdit, že jsem díky té labužnické slavnosti zase o krůček blíž k dokonalému pojetí už zmíněného pojmu „art de vivre“, tedy umění žít…

 

Mougins,magické místo umění a historie.

"Vše, co si dokážete představit je skutečné.“ (Pablo Picasso)

“Tout ce qui peut etre imaginé est réel.” (Pablo Picasso)

Autor: Stanislava Bezděčková | pátek 26.5.2023 22:33 | karma článku: 15,95 | přečteno: 319x
  • Další články autora

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 8. – Grasse a jeho svět parfémů

O snech, které se na Azurovém pobřeží mohou docela lehko splnit, už maličko řeč byla. Jsou ovšem sny další a další, které se tady tak jednoduše mění ve skutečnost - v mém případě to bylo přání být “nosem“, přesněji parfumérkou...

21.7.2023 v 21:52 | Karma: 14,48 | Přečteno: 253x | Cestování

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 7. - Vila a zahrady Ephrussi de Rothschild

Azurové pobřeží je takový nekonečný seriál příběhů okořeněných luxusním sluncem, mořem, hvězdami (myslím také ty, které září ve světě showbyznysu). Jeden z těch pozoruhodných příběhů vypráví například Villa Ephrussi de Rothschild.

25.6.2023 v 16:08 | Karma: 15,58 | Přečteno: 310x | Cestování

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 5. Cannes a jeho legenda Croisette

Legendární Boulevard de la Croisette se pyšní spoustou přívlastků, přirovnáními. Například se o něm říká, že je to „hvězda hvězd“, kterou všichni znají, obdivují a dvoří se jí. A s hvězdami (filmovými) se tady také můžete potkat.

4.5.2023 v 10:56 | Karma: 14,99 | Přečteno: 346x | Cestování

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 4. V hlavní roli film

Na Azurovém pobřeží si člověk může splnit ledajaký sen – třeba o setkání s hvězdami. Nejjednodušší je to v čase festivalu v Cannes, ale věřte, že ocitnout se v místech, kde se slavné příběhy natáčely, patří rovněž k top zážitkům.

4.4.2023 v 19:07 | Karma: 13,79 | Přečteno: 333x | Cestování

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 3. Saint-Paul de Vence

Zaručeně účinných rad, jak se naučit cizí jazyk je nespočet a jednou z nich je i poslech písniček. U mě tahle rada zafungovala natolik, že francouzsky sice mluvím poskrovnu, zato si ale zpívám. Například o Saint-Paul de Vence...

22.3.2023 v 21:54 | Karma: 13,76 | Přečteno: 323x | Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 321x
Mám ráda lidi, kteří berou svět trošku s nadhledem a optimismem. Zkrátka s pocitem, že „všude kvetou květy pro toho, kdo je chce vidět“ (Henri Matisse). A protože mám také ráda Francii, zvlášť prosluněné a voňavé končiny na jihovýchodě, potěším i francouzštináře: „Il y a des fleurs partout pour qui veut bien les voir.“

Seznam rubrik