Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Azurové cesty 4. V hlavní roli film

Na Azurovém pobřeží si člověk může splnit ledajaký sen – třeba o setkání s hvězdami. Nejjednodušší je to v čase festivalu v Cannes, ale věřte, že ocitnout se v místech, kde se slavné příběhy natáčely, patří rovněž k top zážitkům.

Kde ale vlastně začíná a končí (myšleno z hlediska geografie) azurová fantazie, kterou si filmoví tvůrci tak oblíbili?  Na tohle téma se vedou diskuze už pěknou řádku let a zdá se, že hned tak neskončí. Podle encyklopedie Larousse je to takhle: „Výraz „Côte d'Azur“ byl nejprve používán především pro označení pobřeží mezi městy Cannes a Menton, kde se jako první začal rozvíjet turistický ruch, stavět letoviska. Dnes se tak běžně označuje celé pobřeží mezi italskými hranicemi a nejbližším letoviskem u Marseille, tedy Cassis“.

Kde vlastně začíná a končí Azurové pobřeží?

Podle encyklopedie je to tedy jasné a může se vyrazit na obhlídku.  Před filmovým výletem jsem probrala spoustu tipů, ba i shlédla pár filmů, kde si exteriéry i interiéry významně zahrály, ale vzhledem k tomu, že se na Côte d'Azur natáčelo nesčíslněkrát, bylo rozhodování, kam vyrazit, hodně těžké…

Už samotný přílet na letiště Nice Côte d'Azur vypadá jak z filmu vystřižený - však je také letiště považováno za jedno z nejkrásnějších na světě a režiséři jeho šarm s oblibou vyhledávají. Jenom deset, patnáct minut odtud se nachází legendární filmové studio Victorine, kde se, mimo jiné, odehrával děj francouzsko-italského oscarového snímku „Americká noc“ režiséra Françoise Truffauta. Byl to také první velký film Nathalie Baye…

O letišti Nice Côte d'Azur se říká, že patří k nejkrásnějším na světě. A je to pravda.

V Nice na Anglické promenádě (Promenade des Anglais) se točily scény z akčního krimi thrilleru „Kurýr“ (Francie/USA), kde v hlavní roli zářil Jason Statham. A v Nice si mimo jiné můžete připomenout atmosféru filmu „Veselé Velikonoce“, v němž exceloval nezapomenutelný Jean-Paul Belmondo s Marií Laforet a Sophií Marceau. V rušných ulicích Nice se také odehrávaly automobilové honičky akčního thrilleru Ronin (VB/Francie/USA). Trošku představivosti a máte před sebou takové hvězdy jako je Robert De Niro nebo Jean Reno...

Přístav v Nice, oblíbené dějiště akčních scén.

V Nice (ale také v Cannes a v Monte Carlu) se natáčel francouzský film „Andělská zátoka“ s jedinečnou Jeanne Moreau v hlavní roli.

Pohled z vršku na Zátoku andělů (Baie des Anges) a na slavnou Anglickou promenádu (Promenade des Anglais).

Z Nice je jenom kousek do Monaka (asi 13 km), které je pro filmové tvůrce velmi silným magnetem. Člověk ani nemusí hned usednout k ruletě, stačí jenom nakouknout do Casina de Monte-Carlo a vybaví se mu bondovka „Zlaté oko" (Velká Británie/USA). Poprvé se tady v roli Jamese Bonda představil Pierce Brosnan... V monackých ulicích a také v přístavu se natáčela i romantická komedie „(K) lamač srdcí“, svou roli tady měl i luxusní hotel Monte-Carlo Bay Hotel & Resort. Děj romantického filmu (Francie/Monako), je zasazený nejenom do hvězdného prostředí, ale má i hvězdné obsazení: Vanessa Paradis, Romain Duris, Julie Ferrier.

Monacké knížectví (Principauté de Monaco) - snové místo nejenom pro filmaře.

A když už budete v Monaku, nechte se unášet atmosférou, která dýchá z filmu „Grace, kněžna monacká“ (Francie/USA/ Belgie/Itálie). Životopisný film, v němž hlavní roli ztvárnila Nicole Kidman, natočil v roce 2014 režisér Olivier Dahan a film ve stejném roce také zahájil festival v Cannes.

Monacký knížecí palác ležící na skále Le Rocher najdete ve čtvrti Monaco Ville.

Z Monaka se přesuneme asi o 44 kilometrů dál, do Antibes. V proslulém parku Marineland (ale také v Cannes a na plážích Villeneuve-Loubet)se odehrává romantické drama „Na dřeň“ (Francie/Belgie), v hlavních rolích Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts. V Antibes se rovněž natáčely scény skvělého filmu „Magická hlubina“ (Francie/USA/Itálie) v režii režiséra Luca Bessona, který si tímto snímkem vlastně splnil svůj teenegerský sen. V hlavních rolích Rosanna Arquette, Jean-Marc Barr, Jean Reno.

Antibes a jeho jachtařský přístav, který byl (a ještě bude) dějištěm mnoha příběhů.

Z Antibes je to skok (asi 27 km) do Grasse, do světového hlavního města parfémů. V roce 1952 se v jeho okolí natáčel slavný Fanfán Tulipán a také v tomto případě platí, že čas nehraje pražádnou roli. Umění Gérarda Philipa (natočil více než tři desítky filmů) těší diváky dodnes. Gérard Philipe se narodil v Cannes, v prosinci loňského uplynulo 100 let od jeho narození. Možná by nebylo na škodu, připomenout si občas jednu z jeho myšlenek: „Ten, kdo si svůj osud řídí tak, aby byl druhým něco platný, má rád své povolání.“

Grasse a jeho okolí, kde prožíval svá dobrodružství Fanfán.

Až se budete v Cannes procházet po proslulém bulváru Croisette, nemůžete minout luxusní hotel Carlton (mimochodem, jeden z nejlegendárnějších hotelů na Croisette byl v březnu po dvouleté rekonstrukci znovu otevřen). V jeho prostorách se natáčel francouzský film „Čtyři hvězdičky“, v němž excelovali Isabelle Carré a José Garcia. Také v kriminální komedii „Šťastný nový rok“ (Francie/Itálie) objevíte místa z bulváru Croisette. V režii Claude Lelouche hráli hvězdní Lino Ventura, Françoise Fabian, Charles Gérard… 

Boulevard de la Croisette s luxusními butiky a pětihvězdičkovými hotely. Velká inspirace pro filmové příběhy...

Slušnou dávku romantiky můžete také zažít při vzpomínce na britsko-americký film „Francouzský polibek“, jehož děj také přivedl diváky do Cannes. V hlavní roli Meg Ryan a Kevin Kline. V Cannes se také natáčely scény už zmíněného amerického akčního filmu „Ronin“. V kasinu Palm Beach se odehrává děj slavného francouzsko-italského filmu z roku 1963 „Melodie podzemí“ s Jeanem Gabinem a Alainem Delonem v hlavních rolích. Přestože kasino v původní podobě už neexistuje, atmosféra v  Pointe Croisette zůstává.

Cannes, pohled z historického vršku Suquet, v pozadí je festivalový palác a samozřejmě bulvár Croisette. Tady si také  povídali Meg Ryan a Kevin Kline.

Z Cannes do Saint-Tropez je to asi 80 kilometrů a je jasné, že ten, kdo se na Azurové pobřeží někdy vypraví, nemůže tohle věhlasné městečko minout. Původně rybářská vesnice je už jednou provždy spojená s jachtami, přepychovými rezidencemi a – samozřejmě s filmem!

V Saint-Tropez se vždycky najde kus romantiky.

V roce 1956 do Saint-Tropez, městečka tehdy docela neznámého, zamířil režisér Roger Vadim a natočil snímek „A bůh stvořil ženu“ s Brigitte Bardot. V 70. letech se tady točila i série populárních Četníků s Louisem de Funesem. S nesmrtelným četníkem Cruchotem se můžete v prostorách Gendarmerie National setkat i dnes - před sedmi lety tady bylo otevřeno muzeum, které je věnováno nejenom slavné četnické sérii, ale i dalším filmům, které se v Saint-Tropez natáčely. Třeba v roce 1969 kriminální drama „Bazén“ (Itálie/Francie) s Alainem Delonem a Romy Schneider nebo „Rok medúz“ (L'année des méduses) režiséra Christophera Franka.

Saint-Tropez, původně skromná rybářská víska, dnes oblíbené místo hvězd showbyznysu.

Na Azurovém pobřeží je spousta věcí jistých - slunečné počasí, pláže, skvělé gurmánské zážitky a samozřejmě „cinéma“, tedy film. Ani pověstné Dva roky prázdnin Julese Verna by ale nestačily k tomu, aby člověk všechna ta místa prozkoumal. „Filmy jsou harmoničtější než život. Ve filmech není dopravní zácpa, nejsou žádné prostoje,“  prohlásil  François Truffaut. A pro milovníky nejen filmu, ale i francouzštiny je tady originál citátu: „Les films sont plus harmonieux que la vie. Il n’y a pas d’embouteillage dans les films, il n’y a pas de temps mort“.

Chodník slávy v Cannes a Jean-Paul Belmondo.

 

Autor: Stanislava Bezděčková | úterý 4.4.2023 19:07 | karma článku: 13,79 | přečteno: 333x
  • Další články autora

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 8. – Grasse a jeho svět parfémů

O snech, které se na Azurovém pobřeží mohou docela lehko splnit, už maličko řeč byla. Jsou ovšem sny další a další, které se tady tak jednoduše mění ve skutečnost - v mém případě to bylo přání být “nosem“, přesněji parfumérkou...

21.7.2023 v 21:52 | Karma: 14,48 | Přečteno: 253x | Cestování

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 7. - Vila a zahrady Ephrussi de Rothschild

Azurové pobřeží je takový nekonečný seriál příběhů okořeněných luxusním sluncem, mořem, hvězdami (myslím také ty, které září ve světě showbyznysu). Jeden z těch pozoruhodných příběhů vypráví například Villa Ephrussi de Rothschild.

25.6.2023 v 16:08 | Karma: 15,58 | Přečteno: 310x | Cestování

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 6. – Toulky v Mougins

Kdo se někdy ocitl na Azurovém pobřeží, určitě mi dá za pravdu, že putování těmito končinami je příjemným balzámem na duši. S nadsázkou řečeno taková antistresová kúra, nad kterou by zbledlo i to nejkomfortnější wellness centrum.

26.5.2023 v 22:33 | Karma: 15,95 | Přečteno: 319x | Cestování

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 5. Cannes a jeho legenda Croisette

Legendární Boulevard de la Croisette se pyšní spoustou přívlastků, přirovnáními. Například se o něm říká, že je to „hvězda hvězd“, kterou všichni znají, obdivují a dvoří se jí. A s hvězdami (filmovými) se tady také můžete potkat.

4.5.2023 v 10:56 | Karma: 14,99 | Přečteno: 346x | Cestování

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 3. Saint-Paul de Vence

Zaručeně účinných rad, jak se naučit cizí jazyk je nespočet a jednou z nich je i poslech písniček. U mě tahle rada zafungovala natolik, že francouzsky sice mluvím poskrovnu, zato si ale zpívám. Například o Saint-Paul de Vence...

22.3.2023 v 21:54 | Karma: 13,76 | Přečteno: 323x | Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 321x
Mám ráda lidi, kteří berou svět trošku s nadhledem a optimismem. Zkrátka s pocitem, že „všude kvetou květy pro toho, kdo je chce vidět“ (Henri Matisse). A protože mám také ráda Francii, zvlášť prosluněné a voňavé končiny na jihovýchodě, potěším i francouzštináře: „Il y a des fleurs partout pour qui veut bien les voir.“

Seznam rubrik