Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Azurové cesty 1. – Lehce s francouzštinou

Tak jako někdo sní o tom, že si jednou vyšlápne po povrchu Měsíce (ba dokonce, že v této přívětivé krajině bude provozovat jogging), já snila o cestě na Côte d'Azur. Dokonce jsem se kvůli azurovému snu začala učit i francouzsky.

Vidina, že bych si mohla podebatovat s celebritami, milovníky jachet a vůbec luxusního života, kteří jsou na Azurovém pobřeží jako doma, byla velmi lákavá. Samozřejmě, že se taková představa po prvním kontaktu s francouzštinou rozplynula a já se smířila s realitou, že po několika měsících snažení sice ve francouzštině nebudu filozofovat, ale možná zvládnu zakoupit si jízdenku na vlak, objednat v restauraci nějakou delikatesu nebo si na pláži vypůjčit slunečník. Pomalu, pomaloučku se do mé konverzace dostávala i jiná slůvka než „oui“, „non“ nebo „merci“.

Jeden ze snových cílů - Cap Ferrat.

Anatole France, francouzský básník a prozaik, přirovnal francouzštinu k ženě, která je krásná, pyšná, hrdá, skromná, ušlechtilá… To zní sice pěkně poeticky, nicméně pravdou je, že tenhle půvabný jazyk básníků má lecjaká úskalí (výslovnost, slovesně časy…). Když už se ale do kontaktu s francouzštinou jednou dostanete, z vašeho života se jen tak nevytratí. Možná je to i tím, že v libozvučné francouzštině najdete nespočet slovních spojení, která vyvolávají příjemné představy. Například oblíbené „savoire vivre“ – umění žít. Řeklo by se, že v dnešní adrenalinové době už nebude tak docela a la mode, ale já bych se o jeho místo na výsluní se zase tak moc nebála. Pravda, znalci bontonu, zdvořilosti a elegance dneska příliš v přesile nejsou, ale „savoir vivre“ funguje pořád velmi spolehlivě – třeba na mém vysněném Azurovém pobřeží.

Côte d'Azur je vůbec taková pokladnice příjemných zážitků podbarvených slunečným počasím, azurovým mořem, skvělými gurmánskými zážitky, leskem světových celebrit. Ještě jsem tady nepotkala člověka, který by podobné příjemné momenty s chutí nevyhledával a nevyzkoušel si tak, co vlastně znamená „joie de vivre“ – radost ze života. Zdejšímu kouzlu doslova propadl také burgundský básník a spisovatel Stéphena Liégeard, který v roce 1887 vydal knihu s názvem „La Côte d'Azur“. Vůbec poprvé tak světu představil výraz, který dneska k této části pobřeží Středozemního moře neodmyslitelně patří. Kniha vyšla v roce v devatenáctém století, ale podivuhodná atmosféra Azurového pobřeží, ta se nezměnila ani ve století jednadvacátém… 

Jedno z mnoha půvabných míst: Théoule-sur-mer

Píle ve studiu se určitě vyplatí a nejen v případě cestování po regionu Provence-Alpes-Côte d'azur. Třeba proto, že s francouzštinou si člověk může popovídat na celém světě a když je hodně společenský, tak až s 200 miliony lidí na pěti kontinentech. Může s lehkostí debatovat o gastronomii, módě, umění, sportu atd. atd. Může bez obav zamířit do diplomatických služeb, neboť jak známo, francouzština je mezinárodním diplomatickým jazykem. A co je důležité, neztratí se ani ve světě internetu, protože po angličtině a němčině je tady třetím nejpoužívanějším jazykem.

Možností, kterak si vychutnávat život s francouzštinou je zkrátka nespočet. Prozatím bych ale opustila případné diplomatické cíle zahrnující znalosti na úrovni C2 a zůstala trošku na zemi – v každém případě vzbudíte sympatie okolí, když uplatníte své znalosti, byť začátečnické. Samozřejmě, že si hotelovým personálem nebo v Office du tourisme  skvěle popovídáte i v angličtině, ale věřte, že s francouzštinou tady vždycky zazáříte víc. Bienvenue sur la Côte d'Azur!

Snová plavba podél pohoří Esterel

 

Autor: Stanislava Bezděčková | pondělí 6.3.2023 10:52 | karma článku: 14,95 | přečteno: 354x
  • Další články autora

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 8. – Grasse a jeho svět parfémů

O snech, které se na Azurovém pobřeží mohou docela lehko splnit, už maličko řeč byla. Jsou ovšem sny další a další, které se tady tak jednoduše mění ve skutečnost - v mém případě to bylo přání být “nosem“, přesněji parfumérkou...

21.7.2023 v 21:52 | Karma: 14,48 | Přečteno: 253x | Cestování

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 7. - Vila a zahrady Ephrussi de Rothschild

Azurové pobřeží je takový nekonečný seriál příběhů okořeněných luxusním sluncem, mořem, hvězdami (myslím také ty, které září ve světě showbyznysu). Jeden z těch pozoruhodných příběhů vypráví například Villa Ephrussi de Rothschild.

25.6.2023 v 16:08 | Karma: 15,58 | Přečteno: 310x | Cestování

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 6. – Toulky v Mougins

Kdo se někdy ocitl na Azurovém pobřeží, určitě mi dá za pravdu, že putování těmito končinami je příjemným balzámem na duši. S nadsázkou řečeno taková antistresová kúra, nad kterou by zbledlo i to nejkomfortnější wellness centrum.

26.5.2023 v 22:33 | Karma: 15,95 | Přečteno: 319x | Cestování

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 5. Cannes a jeho legenda Croisette

Legendární Boulevard de la Croisette se pyšní spoustou přívlastků, přirovnáními. Například se o něm říká, že je to „hvězda hvězd“, kterou všichni znají, obdivují a dvoří se jí. A s hvězdami (filmovými) se tady také můžete potkat.

4.5.2023 v 10:56 | Karma: 14,99 | Přečteno: 346x | Cestování

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 4. V hlavní roli film

Na Azurovém pobřeží si člověk může splnit ledajaký sen – třeba o setkání s hvězdami. Nejjednodušší je to v čase festivalu v Cannes, ale věřte, že ocitnout se v místech, kde se slavné příběhy natáčely, patří rovněž k top zážitkům.

4.4.2023 v 19:07 | Karma: 13,79 | Přečteno: 333x | Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  9:37

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 321x
Mám ráda lidi, kteří berou svět trošku s nadhledem a optimismem. Zkrátka s pocitem, že „všude kvetou květy pro toho, kdo je chce vidět“ (Henri Matisse). A protože mám také ráda Francii, zvlášť prosluněné a voňavé končiny na jihovýchodě, potěším i francouzštináře: „Il y a des fleurs partout pour qui veut bien les voir.“

Seznam rubrik