Zemanovy legie

Čtenáři mých glos dobře vědí, že jsem byl velice pilným kritikem Zemanovy politiky. To se nyní změnilo, jakmile prezident Zeman začal hovořit o událostech na Ukrajině. Jeho postoje nejen sdílím...         .

...ale v duchu Johna F. Kennedyho bych je nazval „profily občanské odvahy“.

Miloš Zeman, coby nejvyšší velitel české branné moci, na rozdíl od německého kancléře Olafa Scholze, nejenže schvaluje za ČR vývoz těžké bojové techniky na Ukrajinu, ale jde ještě daleko dál – začal organizovat bojové jednotky ve válce proti Rusku, které bych nazval Zemanovy legie.

Tímto nápadem navazuje, jako jediná hlava státu od vzniku Československa, na tradici T.G. Masaryka. První prezident ČSR, v době 1. světové války, zorganizoval české bojové skupiny na území Ruska v tzv. Masarykovy legie, které, s mimořádným úspěchem válčily proti bolševíkum.

Ostatní prezidenti, po T.G.M., organizovali pouze jednu kapitulaci za druhou: Edvard Beneš (1938 a 1948), Emil Hácha (1939) a Ludvík Svoboda (1968). Tato okolnost neušla ani ve světové kultuře. V době, kdy jsem sloužil v britské armádě v Západním Berlíně (1981 – 1990) kolovala mezi anglickými důstojníky anekdota: Jaké jsou tři nejtenčí knihy na světě? Za prvé – „Dějiny ruské demokracie“. Za duhé – „Dějiny nšmeckého humoru“ a za třetí – „Lexikon hrdinských činů československé armády“.

Co se týká oné třetí verze, jsem se ani moc nesmál, neboť postoje naší diplomacie vůči obrany naší země byly víc než žalostné a dokonce ohrožovaly samu existenci našeho národa.

Neville Chamberlain: „Do války za zem, kterou nikdo nezná, nikdo z nás nepůjde!“. Lord Walter Runciman, v rozhovoru s mým prastrýcem (bratr mého dědečka), šéfem č.s. civilního letectví, Ing. Janem Bervidou: „Sire, na rozdíl od vás, máme velice účinné letectvo, ale za národ, který se bojí a krade, nenecháme vzlétnout ani jednu stíhačku...“  

Zde naráží Runciman na Masarykův výrok „nebát se a nekrást!“

Prezident Zeman jde na celou věc jak se říká „od lesa“. Poslat regulérní českou armádu na Ukrajinu nemůže, neboť mu v tom brání směrnice NATO. Dá se to ovšem obejít. Aby se hnul z místa, aniž by potřeboval souhlas NATO. O kterém ví, že by ho nedostal, zřídil jakousi instituci „dobrovolníků“.

 Není to nic nového. Stejným způsobem postupovala čínská komunistická armáda proti Americkým vojákům v Koreji v letech 1950 – 1953. Přítomnou vojenskou sílu Číny prohlásil Mao Ce-tung za „dobrovolníky“, aby se tím vyhnul nebezpečí oficiální války s USA.

Pakliže Zeman nehodlá dostat Českou republiku do regulérní války s Ruskou federací musí postupovat Čínskou metodikou „dobrovolníků“. Na rozdíl od Mao Ce-tungových „dobrovolníků“ v případě Zemanových legií to skuteěně dobrovolníci jsou...

V současné době bojují na Ukrajině české „Zemanovy legie“ o síle jednoho praporu, tzn. 500 – 1000 mužů. Jejich popularita je neobyčejně vysoká – jsou mezi Ukrajinci velice oblíbeni. Jejich odvaha a bojové znalosti slouží jako pozitivní příklad...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Berwid-Buquoy | úterý 17.5.2022 1:03 | karma článku: 17,01 | přečteno: 725x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 11,12

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,28

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28