Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyhubení vzácného živočicha zvaného podnájemník

   Zdá se, že z hlediska zoologicko-společenského je podnájemník něco mezi člověkem a opicí. Pakliže nájemníkova práva jsou značně okleštěna, podnájemník prakticky nemá vůbec žádná a stává se jakousi cvičenou opicí nájemníka, který je mateřsky připoután k prsu majitele bytu. Tím se kruh uzavírá. Pakliže má být nájemník z bytu vyhozen, vyhazuje se i s podnájemníkem.

Podnájemnictví je zvláštní druh vědy, která umožňuje určitému druhu lidí získat střechu nad hlavou, ale musí být vrozená. Studovat jí nelze.

    Je to něco podobného jako když opouštíte byt a berete si sebou i psa. Rozdíl je pouze v tom, že živočich zvaný podnájemník nemá předepsaný náhubek ani obojek a neodvádíte ho sebou na šňůře, neboť ve většině případů nekouše. Pacičku ale podává! V opačném případě by se nestal podnájemníkem a vegetoval by pod mostem, s poněkud nevábným společenským titulem - bezdomovec.

   Stát se bezdomovcem, to zvládne každý. Aby se ovšem člověk bez bytu mohl vyšplhat na úroveň podnájemníka, je nutné prokázat určitý společenský výkon, někdy též nazývaný „cvičená opice“. Prostě je nutné přitakávat, pochlebovat a zalézat nájemníkovi do konečníku v pravý čas, na správném místě. Doporučoval bych rovněž trénovat i zobání z ruky. Patolízalství je naprostým předpokladem. Nadbíhání potencionálním nájemníkům je jakousi předfází k úspěšné realizaci podnájmu. Jinak je na místě dodat že „podnájemnictví“ je vědou samou pro sebe, kterou je nutné ovládat, aby budoucí adept neskončil ve fázi „spím pod širákem“. Jde o terminus technicus. Používali jsme ho coby čundráci jezdící na víkend s baťohem do přírody a spící v lese pod borovicí...

    Vzpomínám si na svá studentská léta v Rakousku. Na Universitě ve Vídni působil jakýsi profesor Felix Ermacora. Ten, když si na někoho zasedl a chtěl ho nechat propadnout, zadal mu seminární práci na téma „Dějiny podnájmu v Rakousku v letech 1848 - 1948“. Jednalo se o zcela jistou popravu, neboť na toto téma neexistovaly v knihovnách, ani v archívech žádné podklady. Ostatně, nehledě na ono naprosto utopické dějinné období 1848 - 1948, které si pan profesor sám vymyslel, chcete-li se dozvědět něco sociologicky bližšího na téma živočich zvaný podnájemník, nenajdete opravdu zhola nic. Týden jsem v londýnském British Museum pilně bádal. Pod nadpisem „History of  leases land“ jsem se pouze dočetl , že ve Spojeném království vznikli podnájemníci (subtenants) teprve koncem 18. a začátkem 19. století, když došlo k masovému vystěhovalectví z venkova do měst a v továrních halách byly všechny kouty k přenocování obsazené.

  Patrně v této době vznikla i v Praze následující anekdota: V jakémsi činžáku na Žižkově bydlelo v jedné místnosti pět rodin. Každá v jednom koutě a ta poslední uprostřed. Bydleli tam všichni šťastně a v pohodě, dokud si ta rodina uprostřed nevzala k sobě podnájemníka

    Jinak, možná o tom nic nevíte, ale v některých kantonech ve Švýcarsku bylo podnájemnictví povoleno až v roce 1990 (Obligationrecht) a do té doby byl podnájemník takřka považován za protispolečenského živočicha, volně pobíhajícího k odstřelu. Švýcarsko má vůbec podivuhodné zákonodárství. Do roku 1971 tam nesměly ženy k volebním urnám. Vzpomínam si velice dobře na mé putování Švýcarskem s kamarádem Karlem Gavlasem. Ještě v roce 1970 jsme tam četli na některých gastronomických zařízeních nápisy “Ženám vstup zakázán!“ (Frauen haben keinen Zutritt!). Pakliže jste si chtěli dát v dané putice  polévku s houskou, musela na vás počkat manželka na chodníku...

 Vraťme se však k podnájemníkům. V Česku, až na drobné vyjímky, tento živočišný druh skoro vymřel. Nejrozšířenější zde byl do poloviny dvacátého století. Sám nebo s dalšími spoluživočichy přebýval v jedné místnosti (jakási klec bez mříží), kterou mu za jistý obolus přenechal k užívání nájemník, který si byt najal od všemocného “pana domácího“. Podnájemníci platili dohodnutou činži, měli dodržovat čistotu, mluvit potichu a včas se vracet do “klece“. Mnozí z nich nesměli přijímat návštěvy, což se bezprostředně odráželo na jejich rozmnožování. Po čase ono opatření logicky vedlo k jejich biologickému vymírání...

  Následkem bytové kalamity, se socialismus zásadně zastal “vykořisťovaných podnájemníků“. Pánové domácí se odstěhovali do komunistických žalářů a podnájemníci obdrželi od “diktatury proletariátu“ tolik práv, že začali ohrožovat samotné nájemníky. Ti se tedy uchýlili k radikálnímu řešení a rozhodli se, pod různými rafinovanými záminkami, podnájemníků zbavovat. Komunisté tím pádem, ve snaze tomuto živočišnému druhu pomoci, ho přivedli k úplné likvidaci. Nejpozději v době vypuknutí tzv. “sametové revoluce“ v roce 1989 byl v Československu živočišní druh, zvaný podnájemník, prakticky až na drobné výjimky již vyhuben.

Autor: Jan Berwid-Buquoy | čtvrtek 6.12.2012 9:14 | karma článku: 14,28 | přečteno: 1667x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 11,12 | Přečteno: 382x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,28 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 763x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Kvůli zavazadlu policie uzavřela část Václavského náměstí, nejedou metra A a B

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  13:56

V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelého zavazadla....

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11,  aktualizováno  13:50

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

Turisté na Gran Canarii mají po koupání. Úřady kvůli žralokům zavřely pláže

18. června 2024  13:18

Mnozí turisté teď na ostrově Gran Canaria musejí dát před plaváním v moři přednost jiné aktivitě....

Pod dvacetitunovým jeřábem se utrhla krajnice. Hrozilo, že se převrátí na chatu

18. června 2024  13:13

Dvacetitunový jeřáb vyprošťovali v pondělí hasiči na okraji města Jeseník. Nejenže se kolos...

  • Počet článků 349
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2409x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.