Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vše nejlepší v roce 2009 aneb Konec švejkování

Po sametové revoluci v listopadu 1989 jsme byli odsouzeni k úspěchu. Podařilo se nám zvítězit sami nad sebou. Nyní jsme důstojnou společenskou součástí evropského kontinentu. Naší bdělí sousedé si toho všimli a postavili nás do čela Evropy. Od začátku tohoto roku vedeme Evropskou unii. Současně jsme pevným a vážně braným článkem ozbrojených sil NATO. Stali jsme se tedy světovým policajtem. Kdo by to ještě na konci roku 1989 řekl? Znamená to definitivní konec švejkování? Doufejme, že ano a buďme rádi!

Než začnu s výkladem (pro mladou generaci) na téma "Co to bylo švejkování?", dovolte mi prosím, abych poděkoval všem mým čtenářům na tomto blogu iDnes za jejich pozornost a snahu zamyslet se nad mými příspěvky. Takřka všechny mé články převzaly některé další blogy na internetu a jsem citován v tuzemském i mezinárodním tisku. Prostě jsem tu pro všechny - ať se na mne dívají pochvalně a nebo kriticky.

 Jsou vás mezitím desetitisíce...

 Jste prostě vynikající a jsem rád, že mám právo smět pro vás pro všechny psát.

Největší odměnou autora je, když je čten. Moje karma na tomto blogu se pohybuje mezi 20 - 42 body. Jedná se tedy o výsledek značně nadprůměrný. Toto hodnocení je vaší zásluhou a mám nesmírnou radost, že jsem k tomu přispěl.

 Současně vám všem přeji to absolutně nejlepší v roce 2009.

Spojme všichni své síli, aby se tato zem i v budoucnu mohla ubírat cestou úspěchu. V tomto díle nám pomáhej všemohoucí Bůh!

Naše vedení Evropské unie znamená rozhodný konec švejkování.  Nyní musíme ukázat, co dokážeme, co umíme i to, co neumíme, ale jsme ochotni se to obratem ruky naučit. Švejkování doprovázelo náš národ prakticky od roku 1914 (nástup Švejka do I. světové války, prakticky přímo od hostince "U Kalicha") přes dobu francouzského protektorátu tzv. První republiky (viz k tomu blog iDnes "Francouzský protektorát zvaný Československo"), německého protektorátu Čechy a Morava a nakonec sovětského protektorátu trvajícího až do roku 1989.

Švejkování není pouze záležitostí armády jak to bylo autorem Jaroslavem Haškem (Osudy dobrého vojáka Švejka) v letech 1914-18 myšleno. Ostatně nynější web Ministerstva obrany ČR se od švejkování velmi přísně distancuje: "Švejkování skončilo, chceme sloužit!" Tento způsob jakéhosi anonymního alibismu postihl doslova celý národ od mateřských školek až po nejvyšší vládní kruhy.

Švejkování znamená dělat ze sebe hlupáka a tím od sebe odvracet problémy. Zříkání se zodpovědnosti za všechno, co by jednomu mohlo přitížit. Na druhé straně nám švejkování v dobách německého a sovětského protektorátu pomáhalo k fyzickému přežití. Zde je autentický příběh švejkování mé matky z roku 1962:

Moje matka byla úspěšnou provozářkou v oblasti gastronomie (dnes by se řeklo manažerkou) a komunisté jí zasadně dávali do rukou podniky veřejného stravování, kde to krachovalo a prodělky dosahovaly astronomických výšek. Komunističtí vedoucí těchto stravovacích podniků byli převážně dělnickými kádry a přiváděli jim svěřené provozovny k rychlému bankrotu. Nejenže nic neuměli, ale navíc zcela bezostyšně kradli podle hesla "Kdo nekrade okrádá svou rodinu!".

Jednoho dne se uvolnilo místo na zastupování vedoucího stranického hotelu "Živhošť" nedaleko slapské vodní nádrže. Jednalo se o zastoupení na dva měsíce.

 Ředitel tohoto luxusního podniku kradl přespříliš. Učinil manko v částce několika milionů korun a kývalo na něho deset let žaláře. Při takovéto částce již ani stranická legitimace nepomáhala. Tehdejší Ministerstvo vnitřního obchodu (tato bohulibá instituce dnes již neexistuje) se domnívalo, že do dvou měsíců seženou náhradu, neboť těch komunistů, co by uměli řídit tak rozsáhlý podnik nahonem zas tak moc nebylo. Matka se rozhodla, že se o místo bude ucházet. Ovšem, nejenže nebyla členkou KSČ, ona vůbec ani do komunistické strany vstoupit nesměla. Místo bylo možné získat pouze švejkováním. Moje matka sice odborné předpoklady měla, ale kádrovák viděl ideologické zádrhely:

"Soudružko, to místo dostat nemůžete, protože nejste v KSČ a jste buržoazního původů."

Matka se proti tomu ohradila: "Soudruhu jste komunista?" Kádrovák přikývl: "Jistě, že jsem!" Kandidátka pokračovala: "Tak to vidíte. Já nejsem buržoázního původu, nýbrž feudálního původu. Soudruhu, buržoázie je naším společným nepřítelem!"

Místo nakonec dostala, ale bez švejkování by to bývalo nešlo.

Buďme rádi, že žijeme v době, kdy tento alibismus pokojnou cestou vymřel a jako evropská vedoucí mocnost EU už švejkovat nebudeme muset, abychom mohli v chatrných poměrech přežívat. A nebo, že bych se zatraceně mýlil ???!!! 

 

   

Autor: Jan Berwid-Buquoy | sobota 3.1.2009 0:46 | karma článku: 19,53 | přečteno: 1786x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 455x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 11,12 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,28 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 766x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 349
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2409x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.