Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Václav Klaus chce uvrhnout národ do 19. století

Jsem neprávem označován jako "klausolog". Způsobilo to několik článků na blog.aktuálně.cz. Zde jsou: "Terra inkognita Václav Klaus" (27.01. 2008), "Agent diaboli Václav Klaus" (01.02. 2008), "Stranická demokratura aneb Můj vyhazov z ODS" (04.02. 2008), "Český národ a jeho pseudoprezident" (20.02. 2008), "Václav Klaus - prasata, kroužky a polepšovna" (01.04. 2008) a naposledy "S Václavem Klausem do svěrací kazajky" (20.02. 2009). Články si našly přes 53.000 čtenářů a 1422 komentářů. Tedy jednoznačné bestsellery. Čím je to způsobeno? Hlavní důvod je patrně ten, že o našem presidentovi a jeho minulosti se neví takřka nic.

Náš, neprůhlednými tajnostmi své vlastní minulosti opředený president republiky (neexistuje o něm ani jedna knižní monografie), promluvil dne 19.02. 2009 na půdě Evropského parlamentu. Jeho projev byl de facto tou samou záhadou, jako jeho dosavadní život. Obsah řeči připomínal buditelského nadšence 19. století a jedna věta odporovala druhé. Většina poslanců opouštěla svá křesla v parlamentně a klepala si významně prstem na hlavu.

 Považovali řečníka za blázna.

Ačkoli nebyli vůbec daleko od pravdy, pospíšil si premiér Mirek Topolánek s prohlášením "každý má právo na svůj názor a já jsem ochoten každou vyslovenou větu podepsat".

 Předseda vlády to popletl.

 President republiky nemá právo na půdě Evropského parlamentu vyslovovat své zvrácenné názory, nýbrž musí reprezentovat český národ.  V tom je podstatný morální rozdíl. Divím se, že nikdo z jeho osobních poradců a mluvčích o tom nic neví.

Pakliže je Mirek Topolánek ochoten, každou Klausovu větu podepsat, podívejme se nyní na to, co by vlastně premiér podepisoval:

Václav Klaus: "Evropská unie je revoluční experiment".

 Jde o nepochopení instituce jako takové a dokonce o urážku jejich subjektů. EU je institucí uskutečňující plánovanou a důslednou integraci jednotlivých evropských zemí. O nějakém "experimentu" nemůže být ani řeči. Členové EU nejsou žádní "revolucionáři", nýbrž lidské subjekty plnící své předem dané a odsouhlasené povinnosti.

Václav Klaus: "Odstraňování bariér, racionální výběr toho, co se má řešit...není a nebude nikdy odstraněno."

Zní to asi tak, jakoby poslanci EU byli neschopní packalové, kteří nevědí co mají řešit. Něco začnou a nikdy to nedotáhnou do konce. Zcela jasná urážka, vyvolávající opovržení a odchod ze sálu. Nehledě na to, že řečník nikdy žádným poslancem EU nebyl. Nemá tedy ani morální mandát někoho urážet, kdo mu dovolil v tomto grémiu k němu hovořit. Václav Klaus to ve své aroganci patrně vůbec nechápe.

Václav Klaus: "Jste si - při každém svém hlasování - jisti, že rozhodujete o věci, o které je nutno rozhodovat právě v tomto sále...?"

Nikoli, pane presidente! Všichni jsou to "idioti", kteří "nevědí", co dělají, jsou "nesvéprávní" a čekají na Vás až jim poradíte. Kdybyste býval nepřišel a nepoučil je, stáli by tam do dneška jako "hovádka" naprosto "bezmocní", cokoli podniknout. Škoda, že jste si nevšiml, jak se sál po každé Vaší větě celkem svižně vyprázdňuje!

Václav Klaus: "Dnešní systém rozhodování v Evropské unii je něčím jiným než historií prověřenou v historii osvědčenou klasickou parlamentní demokracií."

Je pozoruhodné, že zrovna Vy, pane presidente, o tom pochybujete.

 Vy, člověk, který vděčí komunistickému Československu za svoji odbornou kariéru. Člověk, který byl totalitou protěžován. Člověk, který se údajně opakovaně pokoušel vstoupit do KSČ. Člověk, jenž v době totality proti tomuto režimu nikdy nevznesl jeden jediný veřejný protest a nikdy nepodepsal jednu jedinou petici proti Komunistické straně a to ani v době, když už to bylo naprosto bez rizika.

 Nevím, zda-li vyloženě Vy máte to morální právo hodnotit, zdali nějaký západoevropský parlament je demokratický či nikoli. 

Václav Klaus: "Unie je navíc...-demokratický deficit, ztráta demokratické accountability, rozhodování nevolených, ale vyvolených, byrokratizace rozhodování, apod."

Tuto větu bych nazval - a to úplně bez zábran - vrcholem lidské drzosti.  Nejen, že se jedná o pustou lež, ale vůbec se nedivím odcházejícím poslancům ze sálu, kteří si klepali prstem na hlavu, upozorňujíc ostentativně na to, že řečník se zbláznil.

Václav Klaus: "Urychlování integrace znamená ohrožení všeho pozitivního, co bylo za poslední půlstoletí v Evropě dosaženo."

Autor výroku má patrně problémy s politickou matematikou. Co "positivního" bylo v minulých padesáti letech dosaženo?

 Odečteme-li od 2009 padesát let, dostaneme se do roku 1959. Kdo sleduje na druhém programu ČT filmové týdeníky "před 50. lety", ví dobře oč se jedná: Vyhrocené období "studené války", balancování na hranici 3. světové války, "železná opona", nedostatkové hospodářství, komunistická totalita, horečné vyzbrojování Západu ze strachu před šířením komunismu...

Jaké ztráty se tedy řečník obává? Zřejmě si není vědom komplexity politických, sociálních a hospodářských procesů tehdejšího období stalinismu.   

Václav Klaus: "Řešení je v liberalizaci a deregulaci evropské politiky."

Řečník žádá návrat k takzvané politice "Laisser faire", která byla praktikována v 19. století a jejíž důsledkem byla jedna hospodářská krize za druhou, vedoucí s konečnou platností k vypuknutí I. světové války. Jde o nehorázný nesmysl v dnešní ČR a Evropě prakticky neuskutečnitelný.

Autor si ve svém projevu ještě navíc vypomáhá tvrzením, že prý EU potlačuje trh a cituje francouzského essejistu Frederica Bastiata "Petice výrobců svíček" (essej byla napsána před 160 lety!!!) z 18. století, aby zdůvodnil svůj protest, že prý EU v roce 2008 uvalila na čínské pohřební svíčky 66% cla.

Tyto pokusy uvrhnout Českou republiku do 19. století, pomocí "Laisser faire", "Peticí výrobců svíček" z 18. století a deregulací čínských pohřebních svíček z roku 2008,  jsou záležitosti spadající do kompetence psychiatrické kliniky a následné svěrací kazajky!

Ve své tiskové zprávě z 19.02. 2009 pod názvem "Prezident Klaus nereprezentoval v EP názory občanů ČR" píše poslankyně EP za KDU-ČSL, Zuzana Roithová, doslovně:

 "Za pět let jsem zde neslyšela mluvit žádného prezidenta tak vyhraněně ideologicky. Jeho projev mi chvílemi připadal jakoby z minulého století...Zejména tato část projevu prezidenta Klause totiž některé poslance nejen v přeneseném slova smyslu, ale doslova zvedla ze židlí."

 

 

Autor: Jan Berwid-Buquoy | pondělí 23.2.2009 1:56 | karma článku: 27,53 | přečteno: 2470x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 455x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 11,12 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,28 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 766x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

  • Počet článků 349
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2409x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.