Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sociologie facky aneb Tajemství pohlavku

Facka nezná žádné třídní, rasové ani náboženské rozdíly. Každý člověk na světě, někdy, někde, od někoho dostal pohlavek. Jde o nejrozšířenější fenomen naší planety Země. Neexistuje sice žádná statistika, ale odhadoval bych, že z hlediska globálního, denně padne okolo desítek milionů facek. Chcete-li se ovšem zabývat tímto aspektem z hlediska sociologického, nikde nenajdete patřičnou literaturu. Žádná prostě napsána nebyla. Jsem tedy prvním sociologem (ve skutečnosti politologem), jenž se rozhodl podrobit facku sociálně vědecké analýze.

Denně padne okolo desítek milionů facek...

O vzniku pojmu "facka" v češtině nic nevíme. Němci používají výroku "Ohrfeige", což odpovídá českému "pohlavek". Jejich historicko-sociologický průzkum je na rozdíl od českého propracovanější. Pojem "pohlavek" vznikl v Německu již ve 13. století, když jakýsi bavorský rychtář Berwitt dával "přes držku" svému kočímu. Použil však pro facku staroněmecký výraz "oorveeg" a nikoli Ohrfeige. Onen doposud používaný výraz v německy mluvících oblastech naší planety "Ohrfeige" vznikl až v 16. století. Ovšem, za jakých okolností byl použit zůstává i nadále tajemstvím.

Pojem "přes držku" je v německém originálu deskriptivně zachycen jako "auf's Maul hauen" přičemž nelze doložit zda-li rychtář (Schultheiß) Berwitt byl mým vzdáleným příbuzným, či nikoli. Pakliže ano, nejsem pouze prapotomkem husitského vojevůdce (Ondřej Prokop, zvaný Holý) a vítěze bitvy na Bílé hoře (Karel Bovantura hrabě Buquoy), nýbrž i německého vynálezce "facky", bavorského rychtáře Berwitta. Již se vidím jak se na svých přednáškách po Evropě vytahuji: "Dámy a pánové mám být na co hrdý! Můj prapředek, bavorský rychtář, je zakladatelem fackování v Německu".

Rovněž Spojené království Velká Británie a Severní Irsko je ve výzkumu pohlavkování podstatně dále než naše sociální vědy. Pojem "facka" (slap) tam vznikl v Tower of London (Londýnský hrad) v roce 1632 jako tzv. "soft punishment" (způsob lehkého mučení). Přičemž nebyl pojem "slap" používán samostatně nýbrž ve složeninách - "slap fight" (razantní facka), "slapshot" (vlepená facka), "slapstick" (uštědřená facka) a "slap-happy" (proplácnutí). Nepodceňoval bych ani výrok obhájce práv britského parlamentu, sira Johna Eliota (1592 - 1632): "Run to the slap!" (Naběhnout si na facku!). Přičemž se ve vztahu na dnešní pojetí v anglicky mluvícím prostředí dělají další podstatné rozdíly. Např. "Slaps in the dirty face" (Nafackovat přes držku) a nebo "Slaps in the dirty back" (Naplácat přes prdel).  Jak čtenář zcela jasně vidí, Angličané mají svůj sociologický model pohlavkování detailně pod kontrolou.

Pozoruhodné je, že takové národy jako Francouzi, Italové, Rusové, Španělé a další se sociologií fackování vůbec nezabývají. Jako by tam pohlavek pouze visel ve vzduchu a nebyl umístěn na patřičné místo tělesné schránky. To je samozřejmě pokrytectví. Neexistuje národ bez facek a státní útvary bez fackování. Není tedy co skrývat. Desítky Francouzek žádá o rozvod s oteklými tvářemi. Jak by k nim dospěli, kdyby ve Francii neexistovaly pohlavky?

Myslím si, že v této oblasti lidského bádání se skrývá ještě mnoho práce. Teď však už nemám čas se dále oním fonoménem sociologiky zabývat. Moje manželka na mě volá, abych sekačkou na zahradě okamžitě posekal trávu, jinak prý mi nafackuje...

 

 

Autor: Jan Berwid-Buquoy | sobota 9.4.2011 13:11 | karma článku: 12,21 | přečteno: 1663x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 455x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 11,12 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,28 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 766x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím schválila vláda. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Izraelský vpád do Libanonu? OSN varuje před humanitární apokalypsou

26. června 2024  19:26

Rozšíření izraelské války proti palestinskému hnutí Hamás z Pásmu Gazy do Libanonu by mělo...

  • Počet článků 349
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2409x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.