Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Profily odvahy Miloše Zemana

Křesťansko židovské náboženství je základem naší západní civilizace.   Křesťanství sice za dobu své vlastní existence napáchalo mnoho chyb, ale nebýt křesťanství, byl by tento zkažený svět ještě daleko horším než je dnes. Možná, že by se stal dokonce nesnesitelným, jako tomu bývalo v době předkřesťanské - v časech otroctví a starého Říma.

Miloš Zeman měl odvahu vyslovit své objektivní názory na působení islámu. Ačkoli prokazatelně hovořil o faktech, vznesla se na jeho hlavu celá vlna zbabělé kritiky...

  Evropská demokracie a kapitalismus s lidskou tváří by byly bez křesťanství nemyslitelné. Tím se nechci v žádném případě stavět proti islámu, ale tento druh náboženského vyznání je nám cizí a v pokrokové západní civilizaci doposud nijak neuspěl. Nemá k tomu totiž žádné předpoklady. Některá ustanovení islámu (vyřezávání dámského klitorisu, zahalování žen do černých hábitů, zákazy školního vzdělání pro ženy atd.)  nedosahují ani úrovně našeho středověku.
  Někdy mi to případá, jako by byla žena v některých islámských zemích degradována na úroveň „tažného zvířete“. Srovnáme-li to s naším křesťanstvím středověku a i poté - kolik jsme měli císařoven, královen, kněžen a vévodkyň?
   Ženy nebyly pouze našimi partnery, ale dokonce i vládkyněmi. Některé z nich se v minulosti  nezapomenutelně proslavily - Marie Terezie, Kateřina Veliká, britská královna Viktorie etc. Celá řada dalších se stali dokonce křesťanskými svatými - a modlíme se k nim: sv. Marie, sv. Ludmila, sv. Anna a mnoho dalších. Nic takového v islámském světě nenalézám. Nebo už jste snad někdy viděli Araba jak se modlí k obrazu nějaké před 800 lety zesnulé ženy?
  Podle mého názoru, pakliže islám své náboženství nepřiblíží alespoň v základních rysech náboženství křeťanskému, jsou v těchto zemích demokracie a sociální tržní hospodářství (kapitalismus s lidskou tváří) neprosto nemyslitelnou realitou. Základním pramenem je de facto ad hoc - Ježíš Kristus: “Stojí psáno, miluj svého bližního. Ale, co je to za umění mít někoho rád, kdo mě má také rád!? To dokáže každý hlupák. Proto vám říkám, milujte své nepřátele!“ Ano, to je ten reálný základ demokratické existence: tolerovat jinak smýšlející a dát jim dostatečný existenční prostor pro vlastní kreativitu. Žít v míru, spolu a vedle sebe...     
   Prezident Miloš Zeman, coby demokrat v demokratickém státě se vyjádřil (bez zbytečného diplomatického okecávání) ve prospěch křesťanství a západní civilizace. Místo ovací, potlesku a uznání, však sklidil nadávky, výhrůžky a opovržení. Nad tím vším samozřejmě zůstává rozum stát! Šlo o následující výroky:

  „Nenechám se uklidňovat prohlášeními,  že se jedná pouze o malé okrajové  skupiny, domnívám se naopak,  že tato xenofobie a tento řekněme rasismus  nebo antisemitismus  vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto  fanatické  skupiny opírají...A dovolte mi, abych  na  důkaz tohoto tvrzení citoval jeden z posvátných textů:  'Strom volá,  skrývá se za mnou Žid, jdi a zabij ho. Kámen  volá, skrývá se za mnou  Žid, jdi a zabij ho'.“

 Toto je citát pocházející již z arabského středověku. Tedy nic nového, dějiny se opakují. Dále prezident prohlásil:

   „Umírněný muslim je něco  jako umírněný nacista...Nepřítelem je  anticivilizace  táhnoucí se od severní Afriky až po Indonésii. Žije v ní  na dvě miliardy lidí a financovaná je dílem z prodeje ropy,  dílem z  prodeje drog.

  A prezident ještě dodává:

    „Nevěřím,  že jsou umírnění muslimové a radikální  muslimové. Stejně  jako nevěřím, že jsou jen umírnění a radikální  komunisté.  Jsou jen muslimové a komunisté.

   Tyto výroky vzbudily pohoršení a vyděšené reakce. Vyšel i článek “Zeman nedokáže ovládnout svou nenávist k islámu“ ( Aktuálně.cz, 13.06. 2014). Prezident se stal terčem útoků ze všech možných stran a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek,  musel dokonce uklidňovat arabský svět, že prý výroky hlavy českého státu nejsou oficiální politikou pražské vlády...
   Lámu si přesto hlavu tím, co je na výrocích Miloše Zemana nepravdivého? Kde kdo mu sice nadává, ale pravdivost výroků zatím nikdo nezpochybnil - a to ani vlády arabských států, žádající omluvu. Je to asi tak, jako když afričanovi řeknete “černoch“ a on se cítí uražen žádajíc omluvu, ačkoliv skutečně “černochem“ je.
    Ve výrocích prezidenta rovněž nevidím žádnou “nenávist k islámu“, nýbrž v nich vidím citáty upozorňující na neblahou skutečnost. Nejde tedy o to islám nenávidět, nýbrž jde o to si na něj dávat bedlivý pozor. Řekl bych to asi takto: Pakliže se nám nepodaří stabilizovat islámské země, destabilizují islámské země nás. To jsou rovněž myšlenky naší hlavy státu. My nejsme přistěhovaleckou zemí. Masová imigrace z islámského světa by mohla vést k destabilizaci naší republiky...
   Nemám rovněž nic proti stavění mešit na územích evropských států, ale musí dojít k určitým disproporcím týkajících se života křesťanů v islámských zemích, kde jsou často pronásledování. Jejich posvátné stánky jsou ničeni a jejich víra je jim zakazována. V Evropě a USA máme desítky mešit. Avšak, už jste někdy někde viděli v islámských oblastech stavět katolickou katedrálu? Obávám se, že takovýto obraz se nám ještě dlouho nenaskytne...      

Autor: Jan Berwid-Buquoy | pondělí 23.6.2014 17:58 | karma článku: 23,83 | přečteno: 991x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 11,12 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,28 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 763x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

VIDEO: Seniorku sledoval z obchodu až domů. Policie hledá zloděje v kšiltovce

15. června 2024  12:43

O peněženku se skoro sedmi tisíci korunami přišla seniorka, která se vracela z nákupu v obchodním...

Na Jihlavsku ráno zemřel po nárazu do stromu řidič auta

15. června 2024  12:36

Řidič osobního auta zemřel ráno při nehodě mezi obcemi Kamenice a Pavlínov na Jihlavsku. Vyjel mimo...

Do Česka se vrací bouřky a lijáky. Hrozí i to, že se zvednou hladiny řek

15. června 2024  12:19

Přímý přenos Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu v poledne vydal výstrahu před bouřkami, které mohou...

Prezident Pellegrini nastoupil do úřadu. Složil slib před národem

15. června 2024,  aktualizováno  12:18

Vítěz dubnových prezidentských voleb na Slovensku Peter Pellegrini se ujal úřadu. Inaugurace začala...

  • Počet článků 349
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2409x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.