Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezident Klaus opět propadl aneb Praha-Ruzyně

   Václav Havel byl nejlepším prezidentem, kterého kdy Česko, tak jako Československo mělo. O tom snad nepochybuje žádný rozumný obyvatel této zeměkoule. Jeho občanská odvaha, moudrost, světový rozhled a literární genialita doposud nebyly žádným státníkem v dějinách naší země překonány. Tyto schopnosti nevyvolávají pouze obdiv a uznání, nýbrž u některých průměrných homo sapiens často i zášť a závist.

Po letištích John F. Kennedy International Airport (New York 1963) a Charles de Gaulle Airport (Paříž 1974) přibylo další: Václav Havel Airport (Praha 2012)...

   Závist má mnoho tváří. Když už není možno si při projevu oblíbeného a světově uznávaného prezidenta republiky číst demonstrativně noviny (arogance nejvyššího kalibru), je možné se alespoň nezúčastnit při otvírání letiště na jeho jméno „Václav Havel Airport“ (závist nejvyššího kalibru). Snad si naše hlava státu ani neuvědomuje, že se opět před světovou veřejností naprosto diskvalifikovala. Je to sice kuriosní, ale Václav Klaus má strach i před nebožtíkem.

   Hlava státu nebyla schopna ani vznést nějakou přijatelnou, i když fiktivní, omluvu. Proslechlo se pouze, že prý má „nabitý program“. Co měl ovšem na programu tak důležitého se veřejnost doposud nedozvěděla. Faktem přesto zůstává, Václav Klaus si přes „údajně nabitý program“ den před tím dost času našel, aby mohl navštívit nový muzikal s Lucií Bílou. Nevím zda-li si president vůbec uvědomuje jaký dopad mají takováto faux pas na psychiku národa. Není přeci problémem, aby jeho mluvčí předstoupil před novináře a vymyslel si neexistující nemoc: „Pan prezident se omlouvá, nemůže se dostavit. Leží v horečkách a nemůže chodit!“ V tomto případě by se jednalo o přijatelnou a omluvitelnou lež. On však  neprohlásil nic, co by mohl národ uznat jako „stravitelnou“ příčinu jeho absence při otevírání „Václav Havel Airport“.  Po „čtení novin“ a odcizování plnících per, lze nyní přičíst ke „geniálním činům“ našeho prezidenta i neomluvitelné „záškoláctví“.

   V oblasti publicistiky platím jako notorický kritik Václava Klause. Děje se tak neprávem. Já jej nekritizuji, abych nějakým způsobem vytvářel mezi ním a mnou permanentní nepřátelství. Od této hypotéze jsem na míle vzdálen. Jsem politologem a upozorňuji pouze na nedostatky jeho charakteru, které jsou naprosto nepřípustné pro roli presidenta státu. Já nekritizuji, nýbrž konstatuji. Jeho naprosto infantilní přestupky nemůže žádný angažovaný politolog nebo sociolog ani zamlčovat, ani ignorovat. Jeho funkce bude ukončena v příštím roce 2013 a nastoupí nově zvolený prezident. Ten bude (na rozdíl od něho), opravdu zvolen národem. Sleduji-li kandidáty na úřad nového prezidenta, dovolím si futuristicky tvrdit, že všichni nemají předpoklady, proto, aby dostihli Václava Havla, ale zase naopak, všichni mají podstatně lepší předpoklady proto, aby mohli reprezentovat prezidentský úřad podstatně lépe než  Václav Klaus.

   Podívejme se nyní na profil současného prezidenta, který mu nedovoluje jít ve šlépějích Václava Havla:

   Na rozdíl od svého předchůdce, není Klaus osvícenecký literát, ani etický humanista, nýbrž pragmatický oportunista se silnými sklony k narcismu. Jeho maloměšťácký egoismus mu zabraňuje, aby si vytvořil emoční kontakt k národu. Havlovy „Hovory z Lán“ není Klaus schopen realizovat, neboť mu k tomu chybí motivace. Na rozdíl od Havlových autorátů, určeným širokým vrstvám obyvatelstva zde i v zahraničí, má čtenář při čtení Klausových publikací ten dojem, jakoby autor vedl jakousi samomluvu sám se sebou. Jeho monology nejsou prakticky určeny nikomu a ničemu. Zabývají se pseudoproblémy. Ti však existují pouze v představách autora, takže se ve skutečnosti jedná o fiktivní imaginaci.

   Na rozdíl od svého předchůdce, postoje Václava Klause mají negativní dopad na psychiku národa. Vláda se na jeho prognózy nemůže spolehnout, neboť často něco jiného říká a posléze něco jiného dělá. V době vládní, ale i společenské krize nemá recept. Místo, aby zachovával Havlovu prezidentskou neutralitu, plete se do vládních rozhodnutí Nečasovy vlády, blokuje jejich realizaci a tím vyvolává psychózu neřiditelnosti českého státu. Je to asi tak, jako byste jeli někam autem a váš spolujezdec s cílem souhlasil. Během cesty by vám však náhle začal žvanit do řízení, chytal se volantu a na dálnici by se soustavně pokoušel někam zatáčet…

   Vady Klausova charakteru jsou transparentní. Založil sice ODS, byl dlouhý čas ve vedení této strany a formoval její politický pragmatismus. Náhle se proti ODS obrátil a permanentně ohrožuje to, co tam sám vytvořil: stabilní a prosperující konzervatismus. Zdá se, jakoby zradil sám sebe. Staví se na stranu levicových tendencí, patrně si přeje pád Nečasovy vlády – tedy vlády ODS. Vyzývá obyvatelstvo, aby volilo do úřadu prezidenta republiky bývalého předsedu ČSSD, a tím přímo poukazuje na nekompetentnost kandidáta z řad ODS. Takovýchto zaujatostí, předsudků a nežádoucích manipulací by se žádný prezident demokratického státu dopouštět neměl. Jeho „poradci“ patrně nejsou poradci, nýbrž souhlasní kývalové. Jinak by ho přeci měli před jeho faux pas chránit a navrhovat alternativní postoje.

   Prezidentská neutralita je fakticky předpokladem pro výkon prezidentského úřadu vůbec (viz Václav Havel). Kdo danou vlastností nevládne, mohl by této zemi a národu způsobit nedozírné škody a nemá ad hoc na Hradě co pohledávat. To je nutné si uvědomit při volbě našeho příštího prezidenta, abych opět v budoucnu nebyli tam, kde jsme dnes.   

(Tuto reportáž věnuji paní Dagmar Havlové za její upřímnou snahu pokračovat v odkazu Václava Havla).

Autor: Jan Berwid-Buquoy | pondělí 8.10.2012 2:30 | karma článku: 19,49 | přečteno: 1519x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 11,12 | Přečteno: 382x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,28 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 763x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11,  aktualizováno  13:50

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

Turisté na Gran Canarii mají po koupání. Úřady kvůli žralokům zavřely pláže

18. června 2024  13:18

Mnozí turisté teď na ostrově Gran Canaria musejí dát před plaváním v moři přednost jiné aktivitě....

Pod dvacetitunovým jeřábem se utrhla krajnice. Hrozilo, že se převrátí na chatu

18. června 2024  13:13

Dvacetitunový jeřáb vyprošťovali v pondělí hasiči na okraji města Jeseník. Nejenže se kolos...

Nejásáme, ani nejsme zklamaní. Musíme cílit i na prvovoliče, říká Fiala o volbách

18. června 2024  13:13

Výsledky voleb do Evropského parlamentu nejsou pro koalici SPOLU drtivou porážkou, řekl v rozhovoru...

  • Počet článků 349
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2409x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.