Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naše státní vlajka je plagiátem filipínské standarty

   Skutečně svobodným a nezávislým státem jsme teprve od roku 1993. Horor, který se odehrával v letech 1918 - 1993 je třeba definovat ve smyslu Winstona Churchilla  alias “krev, slzy a pot...“. Coby očistec a absolutní trest boží je nutné pohlížet na státní útvary typu “Protektorát Čechy a Morava“, tak jako komunistické Československo v letech 1948 - 1990. Snad není rovněž na škodu upozornění, že naší státní vlajku nám v roce 1920 vnutila Francie pod hrozbou násilí! V letech 1918 - 1938 jsme totiž byli francouzským protektorátem...

Filipínská vlajka, coby původní předloha československé standarty. Došlo pouze ke změně barevného rozložení. Jde tedy o plagiát.

   Československo zaniklo s konečnou platností v roce 1993, rozdělením na Českou a Slovenskou republiku. Jednalo se o nejideálnější a nejmírumilovnější řešení, jaké doposud Evropa ve svých dějinách zažila. Naprostým a nepochopitelným opakem tohoto úkonu se nám jeví rozpad tehdejší Jugoslávie a následné události na Balkáně. Na rozdíl od jejich zrůdného pekla permanentních vražd a ponižování se Češi a Slováci ukázali coby národy vysoce kulturní a  příkladné demokraticky vyspělé etnikum.

    Na rozdíl od Slovenska nám připadla bývalá československá vlajka. Ovšem i ona má svou legendu vzniku. Oficiální propaganda nám jí mlčky demonstrovala jako standartu, jenž existuje již od doby vzniku ČSR, tedy od 28.10. 1918. Tato hypotéze neodpovídá historické skutečnosti. Naší původní vlajkou měla být dnešní vlajka Polska. Pro onen červeno-bílý prapor se rozhodli tehdejší naši reprezentanti nově vzniklého státu. Francouzská vláda nám dané rozhodnutí zakázala a nařídila trikoloru ve které musí být zastoupeny barvy francouzské republiky: červená, bílá a modrá.

   Ing. Jan Bervida (1893 - 1962) byl v letech 1920 - 1938 prostředníkem mezi čs. vládou a Francouzskou vojenskou misí (1919 - 1938) v Praze , jinak ministr civilního letectví ČSR (1929 - 1938): “Francouzi trvali na trikoloře. V případě odmítnutí ze strany ČSR hrozili drastickým zvýšením reparací. Naše vlajka byla přidělena Polákům. My jsme museli přijmout francouzskou trikoloru. Nevím proč. Ačkoli bylo Polsko rovněž francouzským protektorátem nebyla na něm trikolora vyžadována. Stejné procedůře jako my se musela podrobit i Jugoslávie.“

   Ano, naše vlajka (1918 - 1919) byla v červenci 1919 přidělena jako oficiální standarta Polsku. Státním praporem polské republiky se naše vlajka stala dnem 01.08. 1919. Francouzi nám nařídili vyhotovit trikoloru podle návrhu styčného amerického  zpravodajského důstojníka mezi USA a francouzskou Deuxiéme Bureau, člena Sokola Josepha Knedelhanse. Oficiální legenda uvádí: Vynálezcem trikolorního praporu ČSR byl čecho-američan Josef Knedelhans. Tento prapor prý vlál z balkonu hotelu Plaza Hotel v New Yorku při příjezdu presidenta T.G. Masaryka dne 25.05. 1918...
 

   Jde o romantickou mystifikaci. Takový případ se nikdy neuskutečnil. Sledujeme-li fotografické záběry z archivu americké CIA, zcela suverénně zjišťujeme, že ve všech oknech vlají pouze červeno-bílé prapory, symbolika tehdejší české státnosti. Sám Joseph Knedelhans (1874 - 1956) v rozhovoru s Ing. Janem Bervidou (od doby emigrace do USA 1948, vysoký důstojník CIA) v roce 1953 v New Yorku onu smyšlenou story sám popřel: Dodal prý pouze filipínskou vlajku české zpravodajské službě, jako možnou předlohu od Francouzů vyžadované trikolory. Filipíny byly tehdá také americkým protektorátem (Commonwealth of the Philippines) a tak by bylo možné vlajku přizpůsobit francouzskému protektorátu Československo. Pařížská vláda doporučení přijala. Filipinský protektorátní prapor se měl stát předlohou.

    Vyhotovením nové československé standarty byli pověřeni dva umělci Jaroslav Jareš a Jaroslav Kursa. Ty se s vyhotovením prototypu moc nebabrali. Jako základ si vzali původní československou vlajku (nyní už polskou) a místo filipínského bílého klínu se sluncem tam šoupli modrý klín - a bylo to. Jareš nechal modrý klín sahat jen do 1/3 vlajkového prostoru. Naproti tomu Kursa obšlehl veškeré rozměry filipínské standarty na 100% a protáhl klín podle Filipínců skoro až do středu standarty. Francouzským generálům z tzv. “druhého oddělení“ vojenské mise v Milovicích se to moc líbilo. Kursova předloha prošla. Parlament jí schválil 30.03. 1920.

   Horší to bylo z ministrem zahraničních věcí Dr. Edvardem Benešem. To, že se ve skutečnosti jedná o padělek filipínské vlajky mu vůbec nevadilo, ale žádal od umělců vysvětlení významu modrého klínu. Protože autoři na filipínské standartě pouze zpřeházeli barvy a jinak o tom víc nepřemýšleli, rovněž nevěděli a tupě na ministra čuměli. Beneš se spojil telefonicky s Francouzskou vojenskou misí v Praze, aby se poradil. Francouzský generál Joseph Spiré (zastupující velitel vojenské mise) to “věděl naprosto přesně“ a proto ministra náležitě poučil: “Modrý klín znamená Slovensko a jeho Vysoké Tatry!“ potom položil sluchátko. Generálovi nějak ušlo, že špička modrého klínu nejde nahoru (Tatry), nýbrž rovně do středu jako v případě filipínské standarty. To by se ty Tatry musely kácet a upadnout...

   Anyway, jak říkají naši anglo-američtí přátelé. Přesto by mě jako bývalého britského zpravodajského důstojníka zajímalo, pakliže nám jako Čechům (na rozdíl od Slováků) zbyl padělaný filipínský prapor, vnucený nám tehdejší pařížskou vládou a podle francouzského generála Spirého se v modrém jedná o „Slovensko“, tak co s tím klínem, když už k nám od roku 1993 Slovensko nepatří? Nebylo by na čase opět padělat nějakou jinou vlajku, abychom se z tohoto dilematu nějak vymotali?

 

Autor: Jan Berwid-Buquoy | neděle 28.10.2012 19:07 | karma článku: 22,97 | přečteno: 5770x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 11,12 | Přečteno: 382x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,28 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 763x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Kvůli zavazadlu policie uzavřela část Václavského náměstí, nejedou metra A a B

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  13:56

V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelého zavazadla....

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11,  aktualizováno  13:50

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

Turisté na Gran Canarii mají po koupání. Úřady kvůli žralokům zavřely pláže

18. června 2024  13:18

Mnozí turisté teď na ostrově Gran Canaria musejí dát před plaváním v moři přednost jiné aktivitě....

Pod dvacetitunovým jeřábem se utrhla krajnice. Hrozilo, že se převrátí na chatu

18. června 2024  13:13

Dvacetitunový jeřáb vyprošťovali v pondělí hasiči na okraji města Jeseník. Nejenže se kolos...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 349
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2409x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.