Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ďábelská pochoutka zvaná "tabák"

Kouření rostliny s indiánským názvem "tubbaq" k nám do Evropy příšlo z Ameriky. Mořeplavci, objevujíc tento nový kontinent, se s kouřením tabáku seznámili u Indiánů střední a jižní části amerického kontinentu. Domorodci bafali dlouhé dřevěné a peřím zdobené dýmky. Kouření u nich bylo spojeno s náboženským rituálem. A co Evropané? Anglický baron Sir James Bariie (1860 - 1937) o tom říká: "Vím to a pociťuji to na každém kroku. Zavedení tabáku probudilo Anglii z dlouhého spánku. Ono probuzení je významnou společenskou událostí. Muži, zabývající se banálními záležitostmi si zasunuli do úst dýmky a stali se z nich filosofové."

Následkem kouření umírá denně tisíce lidí...

O masové rozšíření používání dýmky nejen v Anglii, nýbrž na celé západní polokouli se zasloužil Alfred H. Dunhill (1872-1959) svým osobitým bestsellerem "The Gentle Art of Smoking" (Vznešené umění kouřit) vydaném v Londně 1954. Angličané původně nevyráběli dýmky ze dřeva, nýbrž z pálené hlíny. Jednalo se tedy o dýmky keramické. Indiáni používali v Americe dýmky dřevěné, tzv. "chanunpa wakan", které u nich objevili španělští a portugalští mořeplavci. Jak se však "tubbaq" dostal na evropský kontinent?

V roce 1492 nabídli Krištofu Kolumbovi indiánské kmeny sídlící na Kubě několik kilo tabákových listů. Jednalo se o kult přátelství. Kolumbus a jeho posádka pozorovali Indiány jak tyto listy rolují do jakýchsi primitivních doutníků a potom je kouří. Zástupce kapitána kolumbova plavidla, Rodrigo de Jerez, odvezel tabakové listy do Španělska. Po vzoru kubánských Indiánů z nich rolováním zhotovoval doutníky a kouřil. Byl prokazatelně prvním Evropanem, který začal kouřit tabák. Ne však příliš dlouho. Byl obviněn inkvizicí kvůli "vychutnávání ďábelské pochoutky, zvané tabák" a musel za mříže. Podobně se vedlo i mnichovi Romano Panemu. Zůčastnil se 1493 druhé kolumbovy plavby na americký kontinent. Přivezl si sebou zpátky do Španělska notnou zásobu tabáku a tajně ho kouřil. Byl však v klášteře přistižen, udán, uvězněn a dokonce mu hrozila exkomunikace z církve. Dalším postiženým z užívání "ďábelské pochoutky" byl španělský kronikář Fernandez de Oviedo. Protože ho, jako bohatého šlechtice, nebylo snadné obratem ruky poslat za mříže, rozhodl se král, provinilce delegovat do Západní Indie. Fernadez de Oviedo se tam stal dopisovatelem španělského královského dvora.

Do Francie přivezl tabákové listy, ze své služební cesty v Portugalsku, francouzský diplomat Jean Nicot (1530-1600). On sám tabák sice nekouřil, ale začal ho ve Francii na rozlehlých plantážích pěstovat - za vydatné podpory královniny matky Kateřiny Medicijské. Ta trpěla rozsáhlou řadou neduhů a nechala si od Nicota namluvit, že tabák má zázračné léčivé účinky. Šikovný podnikatel využil královské podpory a nazval rostlinu po sobě "nicotiana". Onomu "zázračnému lékařskému prostředku" jenž tabákové listy obsahovaly (alkaloid), dal rovněž své jméno - "nicotin". Brzy si však uvědomil nepopřetelnou realitu. Bez indiánského názvu "tabák", který se mezitím zahnízdil v celé španělské a portugalské říši se určitě neobejde, pakliže má v úmyslu touto "zázračnou lékařskou rostlinou" zavalit celý evropský kontinent. Francouzský diplomat přišel na šalamounské řešení - rostlina se bude jmenovat "Nicotiana tabacum". Název se ujal až do dnešní doby, ačkoli Jean Nicot vytvořil pouze podvod ("zázračná lékařská rostlina") a ten chtěl obchodním názvem "Nicotiana tabacum" náležitě zpeněžit. Názvem "Nicotiana tabacum" (Nicotův tabák) si objekt vlastně neprávem přivlastnil a vydával ho za svůj. Původní podvrh se stal mezitím vědeckým označením a funguje tak prakticky dodnes.

Následkem podvodu o "zázračných lékařských účincích" Nicotiany, začali angličtí námořní dobrodruzi Francis Drake a John Wawkins importovat tabák z Francie na britské ostrovy. Dělo se tak v době, kdy Španělsko a Portugalsko o "zázračných účincích" Nicotiany tabacum vehemeně pochybovali a na svých územích zaznamenávali stoupající počet smrtelných plícních onemocnění. Na Pyrenejském polostrově byla konzumace tabáku i nadále zakázána a považována za "ďábelskou pochoutku". Za pašování a užívání této "ďáblovy pochoutky" mohl být použit i trest smrti oběšením nebo dokonce napíchnutím na kůl.

Alfred A. Dunhill píše ve svém bestselleru "The Gentle Art of Smoking", že v letech mezi 1565 - 1590 konzumování tabáku na Britských ostrovech dosáhlo masových rozměrů. Britové používali ke kouření především keramické dýmky. Kuřákům se začalo říkat "tabákonisté" (Tabacconists). Jakýmsi patronem "tabákonistů" se stal Sir Walter Raleigh, spisovatel, básník a důstojník zpravodajské služby Spojeného království. Tento bodrý muž věřící v "zázračné účinky" francouzského "nikotova tabáku" dělal vše pro, aby se kouření rozšířilo i do těch nejchudších příbytků. Sir Raleigh píše: "Tabák se v mé době vyvažuje stříbrem. Slyšel jsem vyprávět, že na tržiště Malmesbury a Chippenham dojíždějí tabakonisté a prodejci na nich vyžadují aby kladli na váhy ty největší stříbrné šilinkové mince, které jsou poté vyvažovány tabákem..."

Nyní šlo patronovi kuřáků o to, jak to učinit, aby se za takových okolností dostal tabák i do té poslední anglické vísky. To bylo možné dosáhnout pouze masovým importem "nikotova tabáku" a tím prudkým sníženým ceny. Ona taktika se totiž již povedla s gigantickým dovozem čaje a koření... Brzy se úmysl podařil a v době londýnské morové epidemie museli dokonce školní děti ve svých třídách kouřit tabákové dýmky několikrát denně. Věřilo se totiž tomu, že tabák v sobě obsahuje silné protimorové účinky.

Netrvalo však ani příliš moc dlouho a nastalo vystřízlivění. Britští lékaři zjišťovali u tabákonistů vzrůst neléčitelných chorob, hlavně u chudších vrstev obyvatelstva: plicní onemocnění, neplodnost, srdeční onemocnění, špatná pohyblivost končetin atd. V roce 1604 začal bít král Jakub I. na poplach. Nejdříve použil výroku španělského krále "ďábelská pochoutka" a potom spustil: "Je to horší než jed na krysy. Smrdutý kouř udusí každého. Minulý týden na to zemřely čtyři osoby v jednom jediném domě.  Včera v noci k tomu přibily další dvě z královského dvora. Nakonec zahubí tabák všechny kuřáky na světě..." V roce 1638 bylo na britských ostrovech vydáno nařízení, stít hlavu každému, kdo bude obchodovat s tabákem!

Mnozí z nás se určitě domnívali, že tabáková prohibice vznikla v Evropě v minulém desetiletí 2001 - 2011. Není to pravda. Již počátkem 17. století byly s kouřením ty samé potíže a nebo snad ještě větší problémy než máme dnes. Ano, jedná se o "ďábelskou pochoutku" a nesmírně zákeřnou smrtelnou zbraň.

 

 

Autor: Jan Berwid-Buquoy | sobota 1.1.2011 18:47 | karma článku: 18,99 | přečteno: 2512x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 455x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 11,12 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,28 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 766x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím schválila vláda. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Izraelský vpád do Libanonu? OSN varuje před humanitární apokalypsou

26. června 2024  19:26

Rozšíření izraelské války proti palestinskému hnutí Hamás z Pásmu Gazy do Libanonu by mělo...

  • Počet článků 349
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2409x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.