Jak to vlastně bylo s Aishou??

o sňatku Muhammada s Aishou v jejím nízkém věku

Tento článek vzniká jako reakce na časté dotazy v diskuzích o údajné pedofilii Muhammada, a hodně lidí ho používá jako podklad pro urážky nejenom Proroka, ale i celého islámu.

Podívejme se trošku dále do historie.

První manželka Muhammada byla vdova Chadídža, která  byla mnohem starší než on.( no nevím, jestli by si pedofil vybral starší manželku). I všechny další manželky , které si vzal po Aishe, byly vdovy. ( proč si nevybral další šestiletou, že ? )

Aisha byla dcerou Abu Bakra, nejlepšího přítele Muhammada. Zaslíbena mu byla opravdu ve věku 6 let, a nikoli proto, že nemohl být jejím náhradním otcem, ale protože měl přikázání od Allaha. Zmiňuje se o tom hadith Bukhariho sbírky. ( poznámka, nenutím věřit v hadithy)

Vypráví ho samotná Aisha, kdy jí prorok řekl, že mu byla ukázána dvakrát ve snu před tím, než se s  ní oženil. Viděl anděla nesoucího kus oblečení, po odkrytí, tam byla Aisha. Prorok řekl, že pokud je to od Allaha, pak se to musí stát.

A proč byla vybrána právě ona? Proč v tak nízkém věku? Proč, proč ....?

Jeden důvod je, že svatby v tomto věku byly dříve naprosto normální, nebylo na tom nic neobvyklého, dívky byly mnohem dříve tělesně i duševně vyspělé. A to Aisha opravdu byla.Tak proč napadat někoho pro něco normálního?

I díky ní se islám šířil tak , jak se šířil. Byla vypravěčkou několika hadithů. Mnoho společníků proroka( tzv sahaba) se po jeho smrti chodilo radit právě k Aishe. .... No, dobrý  výběr od Allaha :).

Nyní dívky vyzrávají později, nicméně sňatky dívek stéle někde probíhají. Zde je potom na posouzení rodičů a imáma, zda je dívka dostatečně vyspělá. Žádný správný muslim svoji dceru neprovdá, pokud vyspělá není, a za ty nesprávné neručím.

Ve většině  islamských zemích existují zákonná omezení pro věk sňatku, a lidé se samozřejmě musí zákony řídit.

Malá úvaha na závěr: Sex v patnácti, čtrnácti, .. je normální?  Nebyla dříve hranice trochu výše? Kdo to určuje? Lékař?

Nenutím nikoho souhlasit, uvádím "jen" pohled některých  muslimů na toto téma......

 

 

 

Autor: Lenka Najmanová | sobota 31.5.2008 19:50 | karma článku: 13,23 | přečteno: 2588x