Boj o šátek

aneb diskriminace muslimek v nemuslimské společnosti?

Jistá Američanka potrestána vězením za pohrdání soudem. Nechtěla si sundat šátek. Podívejme se o něco blíže - do Evropy. Zákazy šátků na školách,... A pojďme ještě blíže. Jak je to u nás. V zemi, kde je zákonem daná náboženská svoboda. Kde diskriminaci zakazuje antidiskriminační zákon.

"Tady šátek nosit nebudeš. NIKDY!!!. Ani s povolením od hygieny a právního oddělení. Jsi v Evropě. Jestli chceš, můžeš odejít na jiné pracoviště."

Aha, takže hygiena ten pravý důvod ASI nebude. No, ale díky za tento motivující rozhovor.

Ten další byl již na vyšších místech. "Hygiena, bezpečnost", tak zněl oficiální závěr. Čili šátek, který si sundám před odchodem domů je hygienický méně než vlasy, které si naprostá většina populace sundat nemůže, ani kdyby chtěla.

"Šátek vám může také začít hořet!!!" Úsměv jsem zakrývala jen velmi těžko, a přemýšlela o vysoké výhřevnosti žárovek a stejném problému mého pracovního nástroje, - a to mikroskopu. Pracuji totiž v laboratoři.

"Kazíte image společnosti." Á, další důvod na světě.

"Není to kvůli náboženství, věřte." ... "Jistě, že VĚŘÍM..."Zaměstnáváme hodně mohamedánů." znělo vysvětlení.

"Když jsme vás přijímali, šátek jste neměla." ... "Ale, pokud vím, tak jsem také nikde nepodepisovala celoživotní zákaz přestupu k islámu, že..."

Následoval výčet zákonů zmiňujících diskriminaci na pracovišti, citování antidiskriminačního zákona a jiných rad od právničky (mimochodem muslimky). "Fakt bych vyhrát nemohla? Pořád si to myslíte?

A výsledek? Šátek v práci nosím. Hořet jsem ještě nezačala (asi to s tou výhřevností tak horké nebude), žloutenku ani jinou "havěť" jsem domů nepřinesla (přesněji řečeno - nebyla mi prokázána), a společnost se drží i přes ohromnou ztrátu image.

Vím, že všichni nemají takové štěstí. Najít "práci s šátkem" je opravdu obtížné. Předsudky se v lidech stále drží. Zákony jsou na naší straně, ale...

Děkuji "mé" nemocnici, že mi umožnila zakrytí vlasů, dokonce i navrhla upravené oblečení zakrývající vše potřebné.

A ještě víc děkuju svojí primářce, že za mnou stála (nejen) v této "bitvě". Evičko, děkujuuuuuuuuu :-), je radost mít kolem sebe lidičky jako jsi ty.

Jedno tématické video o šátku

 

Ps: Co se týče té zatčené Američanky. Nevím, možná nemá na svém identifikačním průkazu fotku s šátkem, pak je např. žádost o prokázání totožnosti a sundání šátku, dle mého názoru, zcela na místě.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Najmanová | středa 4.3.2009 14:06 | karma článku: 15,76 | přečteno: 3339x