O belhání se na podpatku ...

aneb co ženy nutí chodit na vysokých jehlách a někdy při tom trpět jak při výkonu středověkého práva útrpného ...

Dle dobových poznatků nosili vysoké podpatky nejprve muži a poté teprve ženy (jak si může milovník obuvní historie přečíst v podrobném článku třeba ZDE).
Krátce shrnuto: „Jde o nepraktický symbol erotiky, bohatství, okázalosti a moci.“ A to jsou právě atributy, po kterých lidé věky touží.
"Jednou z nejlepších cest, jak tlumočit status, je dělat to skrze nepraktičnost," cituje server BBC Elizabeth Semmelhackovou z torontského Baťova Muzea obuvi.

Snažím se být veskrze praktická, ale i já sem tam podlehnu pábení nepraktického symbolu erotična. V takovém případě nazouvám okázalé botky jen na pár kroků k autu, které mne doveze až ke vchodu do společenského stánku. Pokud tak být nemůže, oblékám boty placaté nebo sportovní, a lodičky ukládám obvykle do nějaké pěkné dárkové tašky odpovídající velikosti a nazouvám až na místě. (Tatam je nošení v igelitce jako kdysi do tanečních.) Někdo by mohl namítnout, že jako bojovnice za rovnost šancí a pohlaví bych se nad tuto parádu mohla povznést, ale žádné kecy v kleci mne neodradí od libůstek, které mi dělají radost.

 Neumím si představit belhat se na podpatcích po dlažbě, a už vůbec ne té pražské, přes kanály, kostky, kočičí hlavy a tramvajové koleje …
Ženy, které toto praktikují (a to nejen na cestě do divadla, ale i při běžné chůzi), jsou statečné hrdinky a domnívám se, že by tato disciplína měla být v budoucnu zahrnuta mezi olympijské sporty. Pravda, profesionálky z Perlovky (to zmiňuji jen historicky pro dějepisnou známost tohoto místa, jinak v digitální době frčí jiné termíny) by měly asi sportovní náskok, ale poctivým tréninkem by je jistě kdejaká vysokochodkyně dohnala.

Vlastně ani nevím pro koho víc si ženy podpatky a jiné efektní oděvy oblékají. Všeobecně se traduje, že kvůli mužům, zlomyslní praktičtí cynici ale tvrdí, že kvůli jiným ženám. Domnívám se, že já to dělám kvůli sobě, ale při poctivé sebeanalýze bych to jako Robinson asi vynechala.

Na posledním festivalovém večírku si dámy nedámy po půlnoci své mučicí nástroje v podobě vysokých lodiček hromadně zouvaly a na parketu v Puppu  tančily bosky.
Hezký kontrast! V praktické obuvi by to zkrátka nebylo ono ;-)

Zdroj citace: https://www.idnes.cz/xman/styl/historie-vysokych-podpatku.A140112_175131_xman-styl_fro

Foto: Jiří Hubatka pro Štěpánku Bergerovou

PS: Speciálně jako reakci na diskuzi vkládám malý bonus:
https://www.youtube.com/watch?v=vHYg51B7EGM

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Štěpánka Bergerová | čtvrtek 11.7.2019 20:11 | karma článku: 22,06 | přečteno: 906x