Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ztracené týdny

Blíží se letní prázdniny a já jsem neskutečně vděčná, že mi není 7 let, nekončím první třídu a  tudíž ani neodjíždím na první turnus ROHáckého letního tábora pro tři sta dětí. Jsem nadšená, že jsem dospělá a tak mě nečekají tři týdny v pekle!

Znám lidi před kterými  když řeknete tábor tak září, oči jim vlhnou vzpomínkou a nadšeně vypráví jak to jako děti milovaly a později jezdili jako vedoucí a jak to byl vždycky nejlepší zážitek z léta.  Přede mnou řeknete tábor a vlasy mi vstanou hrůzou na hlavě ..

Nemohu si nevzpomenout na kufr loďák, u kterýho mi ještě cestou na tábor prasknul popruh a koncem tábora bylo jeho papírové dno téměř průsvitné od věčného zašupování pod postel. Definitivně se ale bohužel rozpadnul až o rok později ..

Nevím jaké vzpomínky vhání slzy do očí vzpomínačů a táborových nadšenců, ale do mých očí by je snadno vehnala vzpomínka na to jakej jsem měla vždycky na táboře hlad … asi po týdnu večerního hladu se nad námi slitovaly kuchařky a večer vždycky vyndaly před dveře jídelny dvě přepravky s rohlíkama …jednou jsem musela pokousat dvě děti než jsem se probojovala k rohlíku co zbyl od snídaně …

Každý večer nechutně dlouhý nástup s plánem dne na druhý den …každé ráno rozcvička spojená s mým mdlobným stavem – jen jedenkrát jsem byla vděčná za ranní běh a to tehdy, když vedoucí Růžena uklouzla po lejně mezi chatkama a další dvě rána jsme neběhaly …

Nesnášela jsem polední klid ani stupidní orientační běh – chtěla jsem si číst. Nechtěl a jsem lovit bobříky, už tak jsem měla hlad. Nechtěla jsem se pomazávat bahnem a odlejvat stopy zvěře – chtěla jsem psát domů srdceryvné dopisy. Neuměla jsem se sžít s ostatníma dětma, to že jsem musela spát  na palandě a to jak mě vystrašily historkou o bábě v šátku co v noci obchází chatky a bere za kliku u dveří – jsem si s nima vyřídila při vybíjené – ovšem toho si všimli vedoucí, kteří si nedokázali zapamatovat mé jméno,a pak mě  postavili jako kapitánku do čela družstva, které šlo hrát proti jinému táboru – otřesný den strašlivého vedra.

Další rok jsem spala ve stanu a v noci jsem v hrůze valila oči na plátěné okýnko, které nadzvedával vítr a čekala, kdy se v něm proti temné noci ukáže Širokova maska. Tenhle tábor jsme totiž prožívali s celotáborovou hrou Rychlé šípy – a jeden vyšinutý vedoucí běhal při večerních nástupech na okraji lesa v černém pláštíku s bílou maskou na hlavě…  jediné hezké ten rok tam bylo, když nám promítali na stěnu kuchyně Záhadu hlavolamu. Ovšem ani to nedokáže zmírnit mou vzpomínku jak jsme šli na puťák – můj vatový spacák vážil sto kilo – cestou zpět nacucaný nočním deštěm a mým zoufalstvím  - vážil tunu.  Pamatuju si to místo – louka u rybníka a na ní oranžová áčka – k večeři byla hrachová polívka a k ní sekyrou useknuté flákanec chleba .. museli jsme to sníst ve stanech, protože přišla šílená bouřka. Spali jsme po třech, poslední holka co do stanu lezla vylila celej svůj ešus s hrachovkou přímo do spacáků. Do stanu teklo celou noc, málem jsem se do rána utopila v louži.

Když se konečně dostavil vymodlený den odjezdu domů, loďáky naházeli na náklaďák a odfrčeli, ovšem stejně tak i pro nás určený autobus – museli jsme se vtěsnal do jednoho – seděli jsme po třech a ten  chudák kluk vedle mě – i přes plato kinedrylů – nazvracel skoro celou igelitku.

Nějak mi to ani nevadilo, podařilo se mu tím totiž  přesně vyjádřit i moje pocity ….

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Bellingerová | pondělí 21.6.2010 7:50 | karma článku: 14,09 | přečteno: 939x
  • Další články autora

Zdenka Bellingerová

Hudební večírek

Vyrazit si s přáteli na hudební večer do jakési lokální restaurace - poslechnout si skvělou amatérskou kapelku a vytančit obžerství několika svátečních dní - se zdálo jako prima nápad, jak se později ukázalo, jednalo se o zkušenost takového kalibru, že tím budeme jednou bavit ještě i cizí vnoučata.

21.3.2014 v 13:37 | Karma: 14,83 | Přečteno: 513x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Tancovačka

V sedmnácti letech jste mě na vesnické tancovačce mohli potkat v gladiátorech, pracovních džínách a pleteném svetru ve stylu Kurta Cobaina, dlouhé vlasy rozpuštěné a černé, ale jen do půlky zad, protože posledních dvacet centimetrů bylo rudých jako zimní úsvit. Většinou jsem stála s pivem v kroužku největších filozofátorů a tancovala jsem maximálně cestou domů.

20.1.2014 v 18:02 | Karma: 10,88 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Rozezpívat Vánoce

Sláva už je sníh, jedem na saních ... no není a nejedem. Ale stejně je chladno tak, že jsem vytáhla čepici, měla jí na hlavě celou dobu popíjení vánočního punče před kostelem a teď mám do čela vrytou pleteninku – snad se to brzo ztratí

21.12.2013 v 18:29 | Karma: 7,60 | Přečteno: 206x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Perníková

S tvrdostí vody se dá bojovat, u diamantů je tvrdost vítaná, s tvrdou palicí se musí umět vyjít a ou jé - což teprve hrdina mého dětství Velkej Tvrdej Márvin ... tohle všechno je tak víceméně s tvrdostí v pořádku, ne tolik, když ale dojde na lámání chleba – ostatně to jsou pak dobré topinky – jako když dojde na pečení a tam já jsem v tvrďáctví rozhodně na čele peletonu ...

1.12.2013 v 8:14 | Karma: 9,02 | Přečteno: 232x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Dej mi jméno

Jak je venku? Cože, zima? Hodně? Vždyť svítí. Hmm, tak to si vezmu adiny a přes svetřík hodím ještě zbrojnoše. Jéé, buřtíky už budou, ale venku je chladno. Jdeš do chajdy? Super, vezmi mi pak ven džínovou lásku. Dík

2.10.2013 v 18:50 | Karma: 11,86 | Přečteno: 483x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Státy EU se shodly na podobě migračního balíčku. Češi se zdrželi

8. května 2024  10:59,  aktualizováno  12:03

Aktualizujeme Zástupci členských států Evropské unie ve středu v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě...

Aktivista rok vyhlíží pád vlády. Zatím se dočkal výkalů i bramborového salátu

8. května 2024  11:40

Ondřej Thor měl původně svůj kemp před Úřadem vlády vyklidit do konce dubna, proti vystěhování se...

Konec války připomněly stíhačky. Neotevírejme dveře zlu, apeloval Pavel

8. května 2024  8:50,  aktualizováno  11:21

Lidé si ve středu na různých místech Česka připomínají výročí konce druhé světové války. Nejvyšší...

USA pozastavily dodávky zbraní Izraeli. Nechtějí dál zvyšovat počty obětí

8. května 2024  10:51

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena pozastavila dodávku tisíců zbraní do Izraele, a to...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1264x
I když tančíš s ďáblem, ďábla nezměníš