Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vaječné svátky jara

Na Velikonoční svátky se skoro celá Praha přesouvá někam na venkov, do chat a chalup, nadýchat se jara a dodržet nějaké ty velikonoční zvyky. U nás - jako již tradičně jsme nemohli najít barvy na vajíčka a tak jsme zoufale listovali příručkou babské rady a hledali nějaké návody jak využít přírodní barvivo – ovšem jak známo - hnědá vejce světlou slupkou z cibule  prostě nepřebarvíte.

Ale co, lepší než loni teta,která  použila barvu fialovou, vejce to obarvilo na černo a protože to ještě jako na potvoru byly nějaký malý vajíčka, děti si pak v pondělí myslely, že dostaly černé pinpongáče.  

No, tak alespoň nějakou tu kopřivu do nádivky.  Po hodinovém hledání jsme našli trsík pidi kopřiv, které ale  pálily tak, že mě ještě dneska štípou oči a malinové větvičky rostoucí všude kolem mi rozedraly nejen nohy, ale i tepláky.  Tak ještě na vrbové proutky – které jak se ukázalo – jsou tak vysoko, že by tam nedosáhnul ani vrcholový basketbalista i kdyby si povyskočil. Zato beránek se povedl, vypadal sice chudinka, že nemá uši a je podvyživenej, ale chutnal moc dobře, když jste ho zapíjeli velkým hrnkem kafe. A ty jidáše, krása pohledět. Pravda už druhý den byly poněkud tvrdší než jsem zamýšlela, ale  zase si je jako dekoraci můžeme schovat do dalšího roku. Ostatně jedna kamarádka před několika roky upekla beránka a zajíčka – ani jeden nešel ukrojit bez risku, že ulomíte rukojeť na noži – tak jim dala kolem krku mašle a vytahuje je vždycky na jaře jako pěknou ozdobu.

Od předloňska co naše přerostlé štěně koledníkům snědlo mašle z pomlázek, jednomu dítěti z košíčku i pár čokoládových vajíček s barevným obalem a z jedné pomlázky nadělalo párátka a to všechno z radosti, že si s ním přišel hrát i někdo další, už k nám koledníci moc nechodí. Ale v dětství chodívala koledovat vždycky celá tlupa dětí. Brácha si jednou z radosti kolik toho vykoledoval poposkočil na schodech k chatě a kleknul si přímo do té tašky s koledou, kde zcela neomylně, byla i vejce syrová. Ale v  jedné z chat – paní pocházela odněkud z Moravy – měli vždycky kraslice nádherně  barevné  a se složitým vzorem kapradí a listů.  Ptali  jsme se jak je dělá, prý není nic jednoduššího – stačí pár lístků a pevně stáhnout fáčem a šup do barvy. Zkoušeli jsme to taky, fáč sjel dolů a lístky se rozpadly na kousky – takže jako každý rok jsme měli jen jakési podivné barevné patlaniny, které jsme vyšperkovali obtisky zajíců bez uší a jednonohých slepic – protože obtisky se namáčely do vody a na vajíčku se pak vyrovnávaly hadrem,  což nikdy moc dobře nešlo.

Ale v barvách co zbyly po nabarvení vajíček jsem si kdysi s kamarádkou obarvila vlasy i trička – oboje okamžitě pustilo při odpoledním deštíku, z kůže to kupodivu dolů nešlo vůbec …

A jako každé Velikonoce i letos jsem si vzpomněla na kamaráda, který měl už od mala problémy s váhou a doma nechtěli, aby se tak ládoval a on velikonoce vždycky miloval, vyrážel na koledu už téměř za svítání, oběhnul celou osadu a pak si někde sednul na louku a s obrovskou radostí  – všechno z toho košíku snědl. Inu, je mu přáno :)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Bellingerová | úterý 6.4.2010 7:51 | karma článku: 11,22 | přečteno: 1485x
  • Další články autora

Zdenka Bellingerová

Hudební večírek

Vyrazit si s přáteli na hudební večer do jakési lokální restaurace - poslechnout si skvělou amatérskou kapelku a vytančit obžerství několika svátečních dní - se zdálo jako prima nápad, jak se později ukázalo, jednalo se o zkušenost takového kalibru, že tím budeme jednou bavit ještě i cizí vnoučata.

21.3.2014 v 13:37 | Karma: 14,83 | Přečteno: 513x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Tancovačka

V sedmnácti letech jste mě na vesnické tancovačce mohli potkat v gladiátorech, pracovních džínách a pleteném svetru ve stylu Kurta Cobaina, dlouhé vlasy rozpuštěné a černé, ale jen do půlky zad, protože posledních dvacet centimetrů bylo rudých jako zimní úsvit. Většinou jsem stála s pivem v kroužku největších filozofátorů a tancovala jsem maximálně cestou domů.

20.1.2014 v 18:02 | Karma: 10,88 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Rozezpívat Vánoce

Sláva už je sníh, jedem na saních ... no není a nejedem. Ale stejně je chladno tak, že jsem vytáhla čepici, měla jí na hlavě celou dobu popíjení vánočního punče před kostelem a teď mám do čela vrytou pleteninku – snad se to brzo ztratí

21.12.2013 v 18:29 | Karma: 7,60 | Přečteno: 206x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Perníková

S tvrdostí vody se dá bojovat, u diamantů je tvrdost vítaná, s tvrdou palicí se musí umět vyjít a ou jé - což teprve hrdina mého dětství Velkej Tvrdej Márvin ... tohle všechno je tak víceméně s tvrdostí v pořádku, ne tolik, když ale dojde na lámání chleba – ostatně to jsou pak dobré topinky – jako když dojde na pečení a tam já jsem v tvrďáctví rozhodně na čele peletonu ...

1.12.2013 v 8:14 | Karma: 9,02 | Přečteno: 232x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Dej mi jméno

Jak je venku? Cože, zima? Hodně? Vždyť svítí. Hmm, tak to si vezmu adiny a přes svetřík hodím ještě zbrojnoše. Jéé, buřtíky už budou, ale venku je chladno. Jdeš do chajdy? Super, vezmi mi pak ven džínovou lásku. Dík

2.10.2013 v 18:50 | Karma: 11,86 | Přečteno: 483x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1264x
I když tančíš s ďáblem, ďábla nezměníš