Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sousedská

Je fajn mít fajnové sousedy a je děs mít děsné sousedy.  Takové ty sousedy co už zapomněli, že se taky někdy stěhovali a proto teď nervózně podupávají nohou, když z výtahu taháte krabice nebo vám zvoní u dveří už v okamžiku, kdy jste ještě ani nestihli vybalit nábytek z krabice, že děláte hluk, když skříňku skládáte.

Sousedi, které si pamatuji z dětství – tak to byla zdravotní sestra v důchodu u které jsme mohli zazvonit klidně o půlnoci a požádat o cokoliv. A pak taky soused pod námi, který mlátil smetákem o strop při sebemenším zvuku kroků. Nemlátil jenom do stropu, mlátil taky svou starou matku.

Do „králíkáren“ na Jižní město se stěhovali skoro všichni najednou, takže se upravování bytů ozývalo ze všech stran a nikdo nenadával. Stěhováci si podávali ruce ve dveřích a nejedny vstupní dveře byly vyskleny  při obratných pokusech vmanévrovat jimi skříň po pratetičce. Ale jediné boty, které kdy byly v domě ukradeny, patřily mojí mamině, která se pak brodila v závěji sněhu v pantoflích. I když mamce mého spolužáka zase ukradli boty na dětském zdravotním středisku, lékařka nezaváhala a nabídla jí tenisky co si tam zapomněli malíři. Nevím jestli bylo horší brodit sněhem nebo plavat v pětačtyřicítkách.

Ale kromě zlodějů bot se podivné existence nikde v sousedství moc nevyskytovali. To až později, kdy postrach z temného sídliště dopadl i na nás, a já vynervovala učitele v autoškole natolik, že jsme se všichni mohli odvézt vždycky až před dům a ještě čekával, až mu zamáváme z balkonu, že jsme v pořádku v bytě. Moje babička si zase jednou došla pro souseda před dům, protože se bála, že někdo stojí u výtahu – pán se vyzbrojil větví z túje – a skutečně u výtahu někdo stál – sousedčin fíkus.

Nejhorší je asi soused hysterik .. já teď takové mám -  v okamžiku, kdy pojmou podezření, že by ten hluk mohl být ode mě z bytu  - neváhají, vrhnou se dole ke zvonkům a na ty nalehnou, vědouce, že přes stříšku nad oknem nejsou vidět a taky přesně vědí, kdy je čas ze zvonku odlehnout, protože dotyčný postižený zvoněním - právě vbíhá do přízemí s basebalovou pálkou v ruce. K dalším jejich vychytávám patří opravdová lahůdka – mlácení čímkoliv do topení – je milé, když toto předvedou v sobotu kolem šesté hodiny ráno a vy máte ve svém tichém bytě postel hned vedle svého topení. Taky je příjemné, když mlátí do topení o víkendu odpoledne, protože jsou vzteklí, že vy máte návštěvu, ale k nim nikdo nechodí. Nu, ani se nedivím.

Někteří sousedé jsou ale i roztomilé figurky, ti staří manželé co mají chatu v kopci nad námi – celé roky jsme z nich vídali jenom vystrčené zadky, protože od rána do večera pleli záhonky a když přišel studený květen balili meruňkové stromy do peřin.

Nebo ta stará paní, kterou už dlouho nikdo neviděl jinak než když večer prší a ona namydlená chytá na terase déšť.

Rozhodně je lepší se sousedy vycházet v dobrém. Alespoň vám pak pod rouškou noci nevysypou před dveře pytel psích hoven, protože se domnívají, že zrovna vy po svém psovi neumíte uklidit. A v podstatě je tak nějak fuk, že vy ani žádného domácího mazlíčka nemáte ...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Bellingerová | neděle 22.8.2010 18:25 | karma článku: 16,07 | přečteno: 1324x
  • Další články autora

Zdenka Bellingerová

Hudební večírek

Vyrazit si s přáteli na hudební večer do jakési lokální restaurace - poslechnout si skvělou amatérskou kapelku a vytančit obžerství několika svátečních dní - se zdálo jako prima nápad, jak se později ukázalo, jednalo se o zkušenost takového kalibru, že tím budeme jednou bavit ještě i cizí vnoučata.

21.3.2014 v 13:37 | Karma: 14,83 | Přečteno: 513x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Tancovačka

V sedmnácti letech jste mě na vesnické tancovačce mohli potkat v gladiátorech, pracovních džínách a pleteném svetru ve stylu Kurta Cobaina, dlouhé vlasy rozpuštěné a černé, ale jen do půlky zad, protože posledních dvacet centimetrů bylo rudých jako zimní úsvit. Většinou jsem stála s pivem v kroužku největších filozofátorů a tancovala jsem maximálně cestou domů.

20.1.2014 v 18:02 | Karma: 10,88 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Rozezpívat Vánoce

Sláva už je sníh, jedem na saních ... no není a nejedem. Ale stejně je chladno tak, že jsem vytáhla čepici, měla jí na hlavě celou dobu popíjení vánočního punče před kostelem a teď mám do čela vrytou pleteninku – snad se to brzo ztratí

21.12.2013 v 18:29 | Karma: 7,60 | Přečteno: 206x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Perníková

S tvrdostí vody se dá bojovat, u diamantů je tvrdost vítaná, s tvrdou palicí se musí umět vyjít a ou jé - což teprve hrdina mého dětství Velkej Tvrdej Márvin ... tohle všechno je tak víceméně s tvrdostí v pořádku, ne tolik, když ale dojde na lámání chleba – ostatně to jsou pak dobré topinky – jako když dojde na pečení a tam já jsem v tvrďáctví rozhodně na čele peletonu ...

1.12.2013 v 8:14 | Karma: 9,02 | Přečteno: 232x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Dej mi jméno

Jak je venku? Cože, zima? Hodně? Vždyť svítí. Hmm, tak to si vezmu adiny a přes svetřík hodím ještě zbrojnoše. Jéé, buřtíky už budou, ale venku je chladno. Jdeš do chajdy? Super, vezmi mi pak ven džínovou lásku. Dík

2.10.2013 v 18:50 | Karma: 11,86 | Přečteno: 483x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1264x
I když tančíš s ďáblem, ďábla nezměníš