Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jedeme na výlet, jedeme na výlet

Základem dobrého výletu je několik věcí jako  - kdy, kam, čím, s kým, v čem a co do batohu?                   Velmi nevhodní jsou nervově labilnějšími spoluvýletníci, nechutně nudné cílové místo ještě k tomu bez hospody a taky není od věci si uvědomit, že i když jste večer prožili v hypnotizujícím zírání na teploměr, nebe,   zkoumání větrných proudů a naslouchání přírodě, tak větru dešti neporučíte i kdyby jste se převlíkli za dědu mráze ….

Taky pak není úplně od věci, když se ráno dostaví k vlaku všichni zavčasu, takže pak jen nečíháte, kdy sakra jede něco dalšího?  A když už se vám podaří na perón dorazit včas, máte několik minut na kochání se představou, že to asi tentokrát budete sedět pěkně v kupátku .. hmm, života běh ukázal, že budete spíš stát celou dobu nalepeni na dveřích od záchodu či na nápisu - zde se nestojí -  a na každé zastávce se kolem vás pokusí prorvat ještě zoufalejší cestující, kteří se sice omluví, že se tudy cpou, ale protože není kam moc uhnout, tak vás nechtíc plácnou do hlavy pádlem a nohy vám odřou obřím vakem ze kterého čouhá minimálně stanový kolík.

A když se vám nakonec zadaří a do kupátka si skutečně sednete -  je bezpodmínečně nutné vyděsit sebe i neznámé spolucestující, že každý jedete do jiného města, ale přesto sedíte ve stejném vlaku.

Taky nevím, jestli je to tím kouzelným slůvkem výlet, ale my skutečně nedokážeme odolat a už ve vlaku šustíme alobalem a cpeme se prvním kouskem svačinky … omlouváme to tím, že ráno nebyl čas se nasnídat.  Následně přichází žízeň, takže jedno ovopivo bude teď v létě ideální …  potom, co jsme statečně naplnili pidikošík pod oknem, které buď nejde otevřít nebo zavřít  - jsme v místě přestupu …  po několika minutách, kdy je zcela jasné, že jinudy než po těchto třech kolejích ten vlak prostě nepojede, vyleze z nádraží paní v drézu českých drah a poradí nám, že ten vláček stojí za druhou budovou a my v dálce skutečně zahlédneme něco modrého … poděkování volané už přes rameno a běh v zachmuřeném dopoledni krásně rozproudí krev … ale cestou zpátky, už jsme ostřílení přestupovači, pokud ovšem není výluka a místo vlaku nejede náhradní autobus, který záhadně opět stojí zcela na jiném konci nádraží.  Ale lidé pracující na maličkých nádražích jsou většinou fajn a mají přehled, kde se jim cestující courají a manévrují s námi velmi rychle a správným směrem …

Kdo už není tak fajn, jsou někteří návštěvníci hradů a zámků, pochopitelně ne všichni a mnohem víc je těch normálních, kteří se nesnaží si půlku vystavovaných věcí osahat, vyzkoušet nebo dokonce odnést, lidí které skutečně zajímá výklad a když s sebou mají děti,tak  jsou fajn a neječí do výkladu .. „tady je nudááááááá“    

Ale naopak v živé paměti mám paní už v hodně dospělém věku, oblečenou v  teplákové soupravě, s deseticentimetrovým odrostem šedých vlasů, kterak se s vyceněnými zuby a roztaženýma rukama plazí a osahává dřevěné obložení jedné zámecké místnosti, protože se průvodkyně zmínila, že tam jsou ještě jedny tajné dveře .. když jí bylo sděleno, ať na to, prosím, nesahá .. neskutečně se urazila, že v muzeum v Paříži si klidně mohla sednout na jakési vystavované křeslo ….   Na to již nikdo nereagoval a tak se paní rozhodla v zámecké kuchyni ozkoušet vystavené pečivo, příbory, ohřívače jídla a nakonec přešla v papučích celé nádvoří …

Někdy je ale ukňouraný průvodce, že bych taky křičela „to je nudáááááá“ … a někdy je naopak tak dotěrný, že vystraší i dospělé muže, když co chvilku někomu prská do obličeje a vykřikuje: „ táááák a dáme si kontrolní otázečku“

Na posledním výletě byla v zámeckém parku úžasná obora a v ní kromě jiného i nádherní dravci, kteří nám za chvilku přelétali nad hlavami a občas plácli křídlem do nadšeně vykulených tváří – ovšem následně vypuštěný strašidelně syčící sup chodící mezi lidmi mě téměř přinutil vyskočit z lavičky a v hrůze utéct -  ale úžasný sokolník, který s očividnou lehkostí a vtipem zvládal celý program - mne přibil zpátky na lavici slovy, že to je jen Keníkův pozdrav a mezi lidmi se proplétá proto, že zkrátka neumí létat …

Víkend za dveřmi, zbývá jen poslední věc - kdy, kam, čím, s kým, v čem a co do batohu?  

Autor: Zdenka Bellingerová | pátek 7.9.2012 12:04 | karma článku: 10,72 | přečteno: 930x
  • Další články autora

Zdenka Bellingerová

Pokojíček jako klícka

Když to jen trochu jde, snažíme se cestovat. Levné letenky - stejně jako nebojácnost usednout za volant a vyjet – tomu jen nahrávají. Na těchto cestách se člověk ubytovává i v prazvláštním pokojíčku. Nic z toho sice nebyl motel Bates, ale na některé i po létech nejde zapomenout.

22.9.2013 v 17:20 | Karma: 10,26 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Letní nálada města

Líně nebem táhne mrak, já jsem línej zrovna tak ----- z tohohle počasí mě chytá lenora taky, ale ještě víc mě chytá fantas v okamžiku když přede mnou na chodníku jde "kejválek”. Ani nemusím spěchat, ale obejít takového člověka je zkrátka nemožné buď má radar nebo oči i vzadu, ale přesně v tom okamžiku kdy uděláte pidi úkrok na jakoukoliv stranu chodníku, kejválek se rozhmitá přesně stejným směrem a pokud ho nechcete srazit jako při zápase ragby, tak ho prostě slušně nepředejdete.

15.7.2013 v 14:57 | Karma: 6,50 | Přečteno: 175x | Diskuse| Kultura

Zdenka Bellingerová

Ulice

Cesta od improvizované zastávky tramvaje k domu byla jen o něco delší, ale rozhodně velmi pestrá na zážitky. Slíbila jsem cestou koupit karton vody a tak jsem zašla do jednoho z mnoha pražských minimarketů. Celý karton jsem ale neviděla, tak jsem se optala kde bych ho našla?

17.6.2013 v 19:03 | Karma: 9,11 | Přečteno: 369x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Déšť

"Zas prší do ulic – je doba kapucí a svetrů pod bundou" ... já si vždycky myslela, že to je spíš taková podzimní písnička, ale asi to byl nadčasový song. Každopádně vyvedu autora snadno z omylu, ono neprší jen do ulic, ale taky do bot – což se ukázalo vlastně jako výhra, protože mi do nich teče a ještě je stihnu včas reklamovat.

31.5.2013 v 13:30 | Karma: 9,45 | Přečteno: 255x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Pastičky

Různé pastičky líčil ve svém večerníčku už Človíček, takže je vlastně úplně jasné, že na ně narážíme do dnes. A všechny nejsou tak přímé - jako již z dálky viditelný chybějící kovový rošt nad kanálkem u vchodu do domu, který někdo pod rouškou temnoty buď odvezl do sběru nebo použil na páteční grilovačce. Některé jsou maskované do duhových barev a o to jsou zákeřnější, protože udeří nečekaně.

27.4.2013 v 14:43 | Karma: 10,65 | Přečteno: 462x | Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1264x
I když tančíš s ďáblem, ďábla nezměníš