Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Důchodová reforma v dnešní době. Má nějaký smysl ?

Důchodci v EU začínají být velkým politickým tématem.Je to zatím silnější téma než minimální nepodmíněný zaručený příjem.Co je pravda a co lež lidé moc nedokáží rozpoznat.Trochu to připomíná debatu o výši DPH a její zdůvodnění.

Zatím se tato tématika zásadně neprojevila jako skutečný problém. Poukazuje se na výši důchodů ve státech v okolí,kde jsou ty důchody vyšší. Navíc se nepoukazuje na tzv.další, soukromé "pilíře" důchodového systému,které jsou někdy do "státních" penzí započítány a někdy ne.

Ty pilíře jsou většinou nějak dotovány různými zvýhodněními ve vztahu k daním a na druhou stranu znehodnocovány plánovanou inflací a navyšováním DPH v jednotlivých zemích.

Kde je ta skutečná pravda.?

   Když důchodce dostane z rozpočtových peněz jednu korunu,tak,pokud si tuto korunu nevloží do svých úspor a zmrazí její peněžní tok,tak se vrátí 0,5 Kč zpět do státního rozpočtu různými formami daní. Nejde jen o DPH,ale o jakékoliv daně v celém výrobním procesu i v oblasti služeb.To se kupodivu nikde nekomentuje.A jde o základní číslo !

   Vrcholným nesmyslem je použití takovéto valorizace do nějakých penzijních připojištění důchodců.

Přes toto konstatování se realizují i reklamní akce pojišťoven a nemálo důchodců tomuto vábení podlehne.Někdo má na tom nějaký zvláštní zájem.

  Hlavně ti pracující důchodci moc efektivitu svého snažení nepočítají.A jejich kritici zamlčují.

Uznávaná ekonomka Zamrazilová uvádí své argumenty v rámci současných použitých systémů.

https://www.stream.cz/ptam-se-ja/zamrazilova-zive-co-realne-znamena-zvyseni-duchodu-o-300-korun-64207557#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sznhp.vidpbox&dop_req_id=STT8wtcohWD-202108221533&dop_id=64207557&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=_var&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

V době před volbami se v ČR i jinde preferují konzervativní úvahy a vše se podává tak,jako by současný systém organizace společnosti měl vydržet navždycky.To je přeci nesmysl.

  Odvážní ekonomové  jsou dočasně umlčeni a vše se podřizuje politickým záměrům a výsledkům.

   Příkladem je dnes stav v USA,kde se politika vrátila svými úvahami o 10 let zpátky a čeká se na nějaký zázrak,který nepřijde.I zde je potřeba změnit veškeré finančně-ekonomické úvahy obrovského rozsahu.Je jasné ,že se priority světové ekonomiky mění - Tlak na jedné straně vyvolává Čína a Rusko a na druhé straně systémy v Africe a Latinské Americe. Značná část Asie se obrací k Islámským principům,které jsou u nás zatím pomlouvány a vykládány značně chybně a neodborně.

Osobně si myslím,že princip Islámského hospodaření je svými principy mnohem dále,než jsou úvahy třeba v USA. Jednoduchou analýzou dospějete k poznání,že se principy úvah ekonomů v EU a Islámské ekonomika značně přibližují novému společenskému ideálu a možnostem.

   Naši ekonomové zčásti opakují pouze konzervativní poučky ( Václav Klaus a další), a nebo vsadili na na koně,kteří ještě nejsou ve fázích dospělosti ( u nás ekonomové Pirátů). A naprostá většina hospodářských pracovníků očekává pokračování jakési současné linie posledních desetiletí.

   To již není čekání na zázrak,ale hloupost směřující do velké krize.

Řeší se nízké důchody a komentují se dopady na deficitní rozpočet státu. Ve své podstatě jde o vyřešení dočasných problémů,které se nahromadily již minimálně za posledních 100 let.Reformy  EU jsou mnohem významnější než nějaké naše problémy s důchody, protože jsme bezvýznamná ekonomika místního významu.

Když vstupoval Andrej Babiš do politiky,tak jeho základním heslem bylo zamezit rozkrádání státního rozpočtu v mnoha oblastech. Ale dnešní výsledek je bohužel přesně opačný.

Rozkrádá se mnohem více ve všech oblastech. Nyní to je zdravotnictví a covid. Tlak je také z Armády a nadnárodních korporací.Statisíce lidí si neplatí povinné sociální a někteří i povinné zdravotní pojištění. Bují šedá ekonomika,která zaměstnává cizince pomocí zahraničních  personálních egentur. Rozkrádá se i v oblasti stravenek a benefitů pro pracovníky.Máme tady obrovskou skupinu lidí,kteří se dokonce schovávají před exekucemi na neevidovaných místech ubytování, a v zahraničí.

   Fantastické jsou oblasti rozkrádání DPH při vývozu zboží mimo EU ( Ukrajina) a převody daní do zahraničí,kde jsou nižší či žádné.

..Dnes se již nedá vymlouvat na zastaralou výpočetní techniku.Tak se kupuje drahý ( skoro mafiánský) SW upravený k možnostem takového rozkrádání i v těchto oblastech.Dá se říci,že  používaný SW slouží k zakrývání právě těchto úniků na daních a při nadhodnocování požadovaných výdajů státu.

Tzv.vysoutěžení nejlepších projektů v oblasti realizace celostátní i místní infrastruktury je proto skoro nedokazatelné. V současné době konečně začíná rozkrývání takových výběrových řízení pomocí specializovaných útvarů Policie ČR. Jde i mnohem dokonalejší rozkrádání,než bylo před 10 lety, kdy se takto financovaly některé politické strany.

   Korupce je hlavní příčinou stávající situace a nějaké důchody starých lidí jsou zanedbatelnou hospodářskou problematikou.

   Lidé to moc nevidí,neb se jich to zdánlivě netýká.A tak budou volit strany, které to hezky vysvětlí na akcích  s párky a pivem. A dokonce u té konzumace nebudete muset mít své náhubky covid.

Tak všem přeji šťastnou ruku při vhození lístků do volební urny

Bude líp !

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bedřich Dvořák | neděle 22.8.2021 18:36 | karma článku: 14,56 | přečteno: 367x
  • Další články autora

Bedřich Dvořák

Jak si mužI hrají. Neodborné postřehy ženatého muže.

Témata "mužů" přetřásají všichni. To za dřívějších časů nebylo vidět. Muži byli tak trochu chráněni a preferováni. Některé filosofické zásady trvají i do dnešních dní.Je zajímavé,že to kritizují ty ženy,kterých se to vůbec netýká.

1.2.2023 v 22:07 | Karma: 10,60 | Přečteno: 456x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

Můžeme radit Ukrajině ? Nebo budeme zase za blbce ?

Logicky si každý voják vezme vždy osvědčenou zbraň a někam se zašije. Tato válka není jeho válkou. Každému domorodci na Ukrajině je srdečně jedno,jak se jmebuje stát ,kdy bydlí. On chce jen klid,život,bydlení a život s dětmi.

29.1.2023 v 18:00 | Karma: 18,76 | Přečteno: 514x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

kdy se nad sebou zamyslíme ? Nikdy není pozdě !

Eliška Hašková Coolidge: Trump prodloužil schůzku s Babišem o 45 minut, protože si měli co říct Není co dodat.

26.1.2023 v 17:23 | Karma: 16,05 | Přečteno: 505x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

Lži a služby těm "nahoře". Komu to prospěje ?

Kdo věří čestnosti a spravedlnosti dnes ? Asi nás moc nebude.Čekají nás volby,které neovlivní skoro nic. Loutkovodiči to mají připraveno.Nezdá se vám výsledek prvního kola voleb podivný ? Odkud vane vítr ?:

21.1.2023 v 16:29 | Karma: 15,60 | Přečteno: 531x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

Velké ošálení dneška. Hrůza z pravdy kolem nás.

90 % dnešních rusobijců vůbec neví,proč tak činí. Putin to určitě není. Ten odejde a nic zásadního se nestane.Kdo dnes studuje v archivech,co se dělo před 100 lety ?Jaká byla úloha Kerenského a Uljanova- Lenina.Kdo to byli ?

12.1.2023 v 9:37 | Karma: 10,71 | Přečteno: 336x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

KOMENTÁŘ: Na Ukrajině stejně jako v íránské poušti. Bude vývoj podobný?

15. května 2024

Premium Má Ukrajina i se západní pomocí nějakou šanci na vítězství nebo na výsledek, který nebude úplnou...

Pomáhal jsem lidem najít práci, brání se místostarosta obviněný ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21,  aktualizováno  12:56

Olomoucký krajský soud odstartoval případ místostarosty Šumperka Karla Hoška obžalovaného ze...

Miss Belgie a politické porno. Vlámští pravičáci před volbami pečou odtržení

15. května 2024  12:52

Premium Ostende (od zpravodaje iDNES.cz) Za necelý měsíc čeká Belgii svátek demokracie na třetí. A zároveň velký blázinec. Souběžně se budou...

Vláda jedná o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1023
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 885x
Vždy jsem pracoval mezi lidmi. Byl jsem pomocným dělníkem i ředitelem velkého podniku.Dnes již nepřipravuji projekty se sociální, komunální a ekologickou tematikou, protože bojovat s mafiánským aparátem nemá dnes bohužel žádnou cenu a rozhlížím se lehce kolem sebe ..........