Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Starost o muže bez domova

Nápad jednoho letního prázdninového dne byl spontánní, ale cílový. Navštívím denní centrum + noclehárnu pro mužské bezdomovce v sousedním městě. A vezmu s sebou i syny, ať vidí, jak mnozí nebožáci žijí.

Měla jsem štěstí, že právě náš strýc pracoval v takovém zařízení jako vedoucí. Tím mohla naše cesta do syrového reálu začít. Doma jsem ještě do igelitky nabalila pár manželových svršků, které musely být čisté a hlavně nepoškozené, jak mi bylo zdůrazněno kompetentní osobou. Věci jsem tajně vzala muži ze skříňky, neboť jak ho znám, hned by měl se svými opotřebovanými svršky jiné plány dle hesla: „když to drží pohromadě, je to pořád o.k“. Ale co bychom neudělali pro potřebné?

A tak jsem ještě v záchvatu euforie do tašky přihodila malé sáčkové  kafe ala turek a cesta mohla začít.

U nádražní přepážky prodeje jízdenek, snad náhoda nebo osud, jsem se srazila s bezzubým starším ošuntělým dědulou bez domova, kterému jsem v návalu empatie vlepila do dlaně dvacetikorunovou minci. A začínala jsem být na své dobré skutky pyšná, pravý vzor pro své syny!

Ve vlaku jsem si povídali o krutých osudech lidí bez domova– škaredá slova jako cigarety, alkohol, drogy, jsme používali opravdu minimálně.

 V cílové stanici se nám před zraky začalo vynořovat denní centrum, na jehož prosluněném dvorku se mihotaly čtyři  postavy. S velkou radostí jsme konstatovali, že všichni jsou v plném pracovním nasazení. Natírali plechové skříňky.

 Radost nás však opouštěla přímo úměrně s našim  přibližováním se k danému objektu. Osoby jsme úspěšně identifikovali, strýc s dvěma kolegy a jeden třicetiletý klient, jenž držel v jedné ruce cigaretu a v druhé štětku, přičemž  poměr pohybu ruky s cigaretou k té se štětkou  byl v drtivé přesile. Na otázku, kde jsou ostatní pánové, mi právě onen  bezdomovec odpověděl: „Nevidíte to horko, to se nedá, chlapi by se přehřáli“ „Tak si šli zaplavat, že?“,  neodpustila jsem si uštěpačnou poznámku a zachichotala jsem se  při představě, jak garda životem zbědovaných mužíků se  povaluje v retro  plavkách na koupališti.

Načež téhle příhodě nám bylo vysvětleno, že centrum má svou otevírací dobu a  bude znovu zpřístupněno až v 18 hod a nyní by se jednalo opravdu jen o dobrovolnou výpomoc, sic sobě sama, jde přece o  skříňky stojící  u postelí, no ale přece jenom……

Následná exkurze do vnitřku přízemního domku nás  mile překvapila. Pěkné,  maximálně čtyřlůžkové ložničky, nově vymalované, některé postele pečlivě ustlané, jiné méně. Cena 20,-Kč za ubytování na 1noc. Dále pak místnost s pračkou s možností si prádlo buď sám nebo s pomocí personálu vyprat – 20,- Kč a skladová místnost s prádlem, kde jsem přihodila pár přivezených kousků a v porovnání s dalšími musela přiznat,  že ty moje pamatují nejednoho císaře pána. Výběr svršků byl rozmanitý, včetně  zimních bund  s nejrůznějšími  barevnými odstíny. Všechny oděvy zdarma, na vyžádání.

Mimo to má každý klient v kanceláři vlastní složku s dennímu zápisy, kde se dopodrobna zapisují jeho potřeby, požadavky, zdravotní stav. A divili byste se, jak jde tady skromnost stranou a že panu X vadí noční chrápání Y, Z má problém se zápachem Ž, a mnohé další, do detailů rozepsané a následně řešené.

Exkurze se chýlila ke konci a my nedočkavě čekali na ty, kvůli nimž jsme byli právě zde.  Po otevření postupně dorazili tři muži, jejich cíl: televizní seriál „Ulice“. No a když už jsou tady, tak jak velí dobré mravy, měli bychom je náležitě přivítat.  Vkročili jsme do společenské místnosti a spustili:„Dobrý……“, dál nedopovězeno, jako ledová sprcha nás zchladilo  hlasité: „Pššššššt, nerušit, tak bude tu konečně už  ticho!!….“.

Ještě krátká poznámka k výše jmenované místnosti: pod televizí  je umístěno kuchyňské okýnko, na které mohou pánové, kdykoliv po dobu provozu centra, zaklepat, dostanou čaj za 5,-Kč a polévku za 10,-Kč. Žel v naší přítomnosti si nikdo nic neobjednal. A to se moji kluci těšili, jak budou užiteční a obslouží případné zájemce, naší právě dovezenou, kávou.

Krátký odborný  výklad na konci návštěvy nám ještě osvětlil celou  situaci, abychom byli doslova v obraze. Muži jsou na ulici každý den kontrolováni terenními pracovníky, kteří vyřídí potřebné doklady, případně i důchod a sociální podporu. A velkou překážkou pro bydlení v azylovém domě je pro mnohé fakt, že by museli platit všechny náklady – bydlení, strava a jiné. Z malého zůstatkového kapesného by pak nepokryli „důležitější“ věci jako kuřivo, alkohol…………

A tak jsem se  při zpáteční cestě, zasnila, jak bych byla ráda, kdyby se o mě takto někdo staral. Jak já, když třeba onemocním, a ať je vedro nebo mráz, musím fungovat, starat se, pečovat o děti, uvařit jim, vyprat, koupit oblečení, navštívit úřady, vyhledat lékaře.………… No, nakonec  jsem jenom obyčejná máma!

Ani jsem si ve svém přemítání nevšimla, že jsme na místě a že nám do cesty před nádražím vstoupily dvě figurky - žebrající děda s kumpánem. Dědek na mě pokřikuje: „Dobrý, paninko, budete tak hodná, ráno jste byla, pamatujete se…..“  

„Pánové, kdybyste byli tam kde já a viděli to co já, tak byste nedali, neměli…..“, vylezlo ze mě sklíčeně a  tím jsem chtěla co nejrychleji zmizet z dohledu oněch individuí. Ovšem poznámka na mou osobu mě dostala doslova do kolen: „To jsou celé  baby, trckají se v kdovíjaké řiti a pak se diví, že nemají prachy!“

Přátelé nevím, co dodat závěrem: hezky to celé  začalo a  konec? Úsudek už ponechám, s dovolením, na vás…….

Autor: Irena Bátrlová | pondělí 29.9.2014 15:00 | karma článku: 17,28 | přečteno: 1342x
  • Další články autora

Irena Bátrlová

Workoholik

"Vašku, mohl bys na dvě hodiny pohlídat Aleška, potřebuji zajistit Ježíška, prosím, prosím" - cinkla Václavovi sms. "Ta Iveta se zbláznila, teď, když mám největší pracovní fofry", pomyslel si Venca.

17.12.2023 v 18:25 | Karma: 18,07 | Přečteno: 360x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Panenka a pět medvědů

Těch pět námezních fachmanů netrpělivě čekalo na pražském nástupišti, až je úklidová služba pustí do kupé rychlíku. Brali vždy šestimístné a tajně se sázeli, kdo bude ten chudák, který s nimi bude malý prostor sdílet.

12.12.2023 v 18:25 | Karma: 21,23 | Přečteno: 510x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Sněhurko, vstávej!

Zachranář Robin bleskurychle rozrazil dveře chudého příbytku. V jediném, maličkém, pokojíčku polorozpadlého domku stojí čtyři postele, dvě skříně, které snad pamatují ještě Protektorát, rozvrzaný stůl a tři židle.

9.12.2023 v 12:05 | Karma: 17,19 | Přečteno: 345x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Ježíšek chodí po špičkách

"Péťo, už jsi nakreslil obrázek pro Ježíška", zeptala se Ema. "Nemusím kleslit, já s ním mluvil", odpovídá Petřík a potutelně se usmívá. "Ježíšek je neviditelný, nemohl si s ním hovořit", nevěřícně se na svého syna podívá Ema.

3.12.2023 v 18:12 | Karma: 16,78 | Přečteno: 249x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Příšera z metra

Když se na Reného ve studeném sklepním bytě převrhla pyramida nashromažděných úlovků z místních popelnic a pořádně ho praštila do hlavy, rozhodl se, že dopije zbytek krabicového vína a vyrazí do nočního velkoměsta.

27.11.2023 v 13:52 | Karma: 12,96 | Přečteno: 276x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 253
  • Celková karma 15,45
  • Průměrná čtenost 571x
Poslední dobou se snažím vrátit ke psaní, které mě provázelo na cestě náctiletým životem.Dává mi pocit síly a energie, kterou potřebuji při výchově svých tří synů.

Seznam rubrik