Já jsem jistič - dezinformátor

S nelibostí sleduju, jak mailová schránka mé mámy, která je již v pokročilém věku, je plná nenávistných, překroucených či jinak pochybných mailů. O jejich autorech nemám valné mínění, svým způsobem jsou bohužel mistři svého oboru.

Přestože jsem s ní již mnohokrát mluvil, že nesmí věřit všemu, co kdo napíše (a obvykle se nepodepíše), a že mne dezinformační scéna neoslovuje, dnes mi jeden řetězový email přeposlala, zřejmě protože mám vzdělání elektrotechnického směru. Jde o text s názvem "Pozdrav od jističe" a dost mne pobavil, bohužel ti, co se v problematice distribuce el. energie neorientují, dokáže vnutit názor, že se tu distributor (jejich myšlením = ČEZ = stát = vláda) nekřesťansky obohacuje.

O co jde - uvádí se poplatek za jistič 255 korun měsíčně a zároveň se uvádí, že jistič přitom v obchodě stojí cca 370 korun, výsledkem tedy podle nich je, že ho za rok distributorovi přeplatíme více než 8x. Až takhle se dají smíchat hrušky z jabkama...

Tak především: Není to platba za "pronájem" jističe. Ten je váš. Pokud vám někdy odešel, museli jste si ho koupit sami, stejně tak, pokud jste si zřizovali nové odběrné místo. Distributora je jen elektroměr a popř. spínač "nočního" proudu a za tyto dvě věci vám distributor žádné speciální "nájemné" neúčtuje. Je to platba za hodnotu vašeho jističe, tj. jak moc velký odběr musí distributor zvládnout vám dodat, tedy platba za to, že ty dráty, které k vaší patě domu vedou, vybudoval, popř. zesílil, že nakoupil a pravidelně kalibruje elektroměry, stejně tak že nakoupil a udržuje dostatečně dimenzované distribuční transformátory 22/0,4kV. Zkrátka, že vybudoval a rozvíjí celou distribuční síť a platí zaměstnance, kteří se o ní starají, od elektrárny až k vašemu domu. To všechno se platí z poplatku za jistič, nestavějí se z toho domy na Bahamách, jak se tam píše.

Bral bych polemiku třeba nad výší poplatku, pokud by byla podložena nějakými rozpočty, náklady a případnými neopodstatněnými rozdíly mezi jednotlivými distributory, ale porovnávat tuto platbou s cenou jističe je jako srovnávat měsíční vyúčtování za telefon s cenou samotného přístroje.

Nevím zda-li je to jen neznalost pisatele (samozřejmě nepodepsaného) nebo záměr vyvolat nenávist. Chtěl bych věřit tomu prvnímu, ale zároveň jsem přesvědčen o tom druhém. A smutné na tom je, že ti lidé tomu věří, což dokladuje, že si to dál mezi sebou přeposílají. Jako bych viděl ty důchodce, kteří si ověří fakta tím, že šáhnou do šuplíku, najdou vyúčtování a řeknou: "Hele Máňo, vono to tam skutečně je! To jsou gauneři!"

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Robert Bartyzal | čtvrtek 11.1.2024 8:54 | karma článku: 33,31 | přečteno: 3283x