Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Traumateam ČR vyráží do Nepálu. Jaká je jeho historie?

Vláda České republiky včera schválila uvolnění částky 20 miliónů Kč a rozhodla, že do Nepálu pošle Traumateam ČR. Jak tento tým pracuje a kdo ho tvoří?

Traumateam ČR je mobilním posilovým zdravotnickým útvarem určeným k poskytování chirurgické, traumatologické a resuscitační a specializované péče poraněným a postiženým na místě hromadného neštěstí nebo katastrofy v rámci mezinárodní humanitární pomoci v zahraničí, tzv. předsunutá zdravotnická jednotka. Byl vytvořen ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví ČR, MV-generálního ředitelství HZS ČR a Fakultní nemocnice Brno.

Předmětem jeho činnosti je ošetření zraněných přisunutých na místo rozvinutí týmu, včetně péče resuscitační, předoperační a krátkodobé pooperační péče (do 3 dnů). Personálním složením a materiálním vybavením je určen k nasazení a činnosti jak ve stavebních objektech – nejlépe ve zdravotnických zařízeních, tak poblíž místa hromadného neštěstí nebo katastrofy v provizorních podmínkách ve stanech.
Jeho prostřednictvím  realizuje Česká republika zapojování ČR do mezinárodních záchranných operací a mezinárodní závazky v rámci EU, OSN a NATO v ochraně proti živelným a jiným katastrofám.

Kromě toho může být část týmu využita také v případě vyslání velkých záchranných jednotek ČR do zahraničí (například vyprošťovací USAR tým), kdy poskytuje pomoc členům těchto jednotek.

Traumateam ČR má za sebou již poměrně dlouhou historii. Vznikl pod vedením MUDr. Petra Zelníčka, CSc. v roce 1987 při Úrazové nemocnici Brno a od té doby absolvoval několik ostrých akcí.
Tu první hned v roce 1987, kdy byl poslán do občanskou válkou zmítané Nikaraguy. Opakovaně pomáhal také obětem zemětřesení v Arménii nebo Íránu.

Pákistán 2005

Zatím poslední praktické nasazení tohoto týmu se uskutečnilo v roce 2005, kdy spolu s USAR týmem HZS a vojenskými zdravotníky vyrazil zachraňovat zraněné po zemětřesení v Pákistánu.
Celkem 18 dní působil v městě Rawalakot, kde lékaři a záchranáři ošetřili 900 pacientů a provedli 33 větších operací.
Žádný z pacientů týmu nezemřel a za tuto svoji misi si  zasloužil cenu Zlatý záchranářský kříž v kategorii „Nejlepší humanitární čin roku 2005 mimo území ČR“. Stejné ocenění, ale tentokrát v kategorii „Přínos pro záchranářství“, získal in memoriam i jeho zakladatel MUDr. Petr Zelníček, CSc., který tým připravoval i na jeho vyslání do Pákistánu, kam však již sám neodletěl.

O kvalitách českého traumatýmu svědčí mimo jiné to, že od roku 1997 je zařazen v registru Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN v Ženevě, od roku 2004 mezi týmy Rady EU pro civilní krizové situace a od roku 2005 do systému pohotovostních sil OSN v New Yorku.

Současný výjezd traumatýmu do Nepálu je zároveň prvním výjezdem pod patronací Fakultní nemocnice Brno. V roce 2008 totiž byla Úrazová nemocnice Brno převedena na město a Ministerstvo zdravotnictví jí proto odejmulo správu TT ČR. Po několika letech jednání mezi ministerstvem a FN Brno a FN Hradec Králové byl v roce 2010 traumatým ustaven právě v brněnské fakultní nemocnici.

Moduly civilní ochrany

Evropská Komise v roce 2004 v reakci na stále častěji se vyskytující mimořádné události rozhodla o vytvoření Modulů civilní ochrany, které budou tvořit jednotlivé členské státy. Těch je celkem 17, přičemž Česká republika jich poskytuje rovných 7.

  • 2x modul pro vyhledávání a záchranné práce ve městech ve středně těžkých podmínkách (MUSAR)
  • 1x modul pro vyhledávání a záchranné práce ve městech v těžkých podmínkách (HUSAR)
  • 1x modul pro velkokapacitní čerpání vody (HCP)
  • 1x modul chemické, biologické, radiologické a nukleární detekce a odběr vzorků (CBRNDET)
  • 1x modul pro povodňové záchranné práce s pomocí člunů (FRB)
  • 1x modul předsunuté zdravotnické jednotky (AMP)

Posledním z jmenovaných modulů je právě Traumateam ČR. Ten je oficiálně vytvořen jako modul č. 7 – předsunutá zdravotnická jednotka, která je připravena k odjezdu nejpozději do 12 hodin po přijetí nabídky poskytnutí pomoci a schopná zásahu 1 hodinu po příjezdu na místo.

O jeho zařazení do přehledu sil a prostředků členských států EU CESIS požádalo Ministerstvo vnitra v roce 2012  a 4. ledna 2013 byl do této databáze oficiálně zařazen jako modul AMP (Advanced medical post). Své schopnosti prokázal ještě týž měsíc v Dánsku při  cvičení MODEX FALCK, které simulovalo zemětřesení ve fiktivní zemi Euland.

Personálně ho tvoří 2 zdravotnické týmy na 12 hodinové směny, z nichž každou zajišťují třídící lékař nebo sestra, dále lékař a sestra pro intenzivní péči, lékař a dvě sestry pro pacienty mimo ohrožení života a jedna sestra zajišťující odsun pacientů. Zdravotnický tým doplňuje další pomocný personál.V tomto složení dokáže roztřídit nejméně 20 pacientů za hodinu a každý den stabilizovat 50 pacientů, zajistit ošetření 100 pacientů s lehčími zraněními a stabilizované pacienty připravit na přesun do zdravotnického zařízení ke konečnému ošetření.Kromě tohoto modulu může po dovybavení operačním stolem a personálním posílením fungovat také jako modul č. 8 – předsunutá zdravotnická jednotka s chirurgií. Za tímto účelem také získal v minulém roce milionovou dotaci a do budoucna ministerstvo plánuje jeho certifikaci.

Materiální zabezpečení

Protože v zemi postižené katastrofou bývá kritický nedostatek prakticky všeho, je TT ČR soběstačný po dobu minimálně 96 hodin a veze s sebou kompletní vybavení pro činnost na dobu 14 dní.

Kompletní vybavení v rozsahu modulu 7 i částečně modulu 8 jsou zabaleny a od roku 2011 uloženy v objektu Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR ve Zbirohu, odkud jsou v případě potřeby vozidly HZS převezeny do místa potřeby (zpravidla letiště Praha). Zdravotnickými prostředky a léky se členové týmu vybavují až před konkrétní cestou ve  FN Brno, podle konkrétní situace a typu modulu.

Logistické zázemí pro členy Traumateamu ČR zajišťuje HZS ČR, jehož příslušníci se vždy účastní výjezdu týmu a zajišťují ubytovací, sanitární i stravovací část a stavbu stanů.

Česká republika samozřejmě není jedinou zemí, která poskytuje pomoc Nepálu:

 

Autor: Michal Bareš | úterý 28.4.2015 16:41 | karma článku: 11,79 | přečteno: 604x
  • Další články autora

Michal Bareš

Ministr vyhlásil 1. stupeň ohrožení terorismem. Pomůže to něčemu?

Ministr vnitra po dnešní schůzce s vedením bezpečnostních složek vyhlásil 1. stupeň ohrožení terorismem. Jde o první vyhlášení tohoto stupně v historii ČR. Otázka však je, jestli jeho použití není předčasné.

22.3.2016 v 18:13 | Karma: 20,26 | Přečteno: 608x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Nová vyhláška přinese změny v záplavových územích

Evropská Směrnice o zvládání povodňových rizik stanovila povinnost provést vyhodnocení povodňových rizik a zpracovat do prosince 2013 pro tato území mapy povodňového nebezpečí a povodňových rizik.

10.3.2016 v 18:19 | Karma: 15,36 | Přečteno: 397x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michal Bareš

Stát pořizuje stanové městečko za 10 milionů

Správa státních hmotných rezerv je známá především v souvislosti se zajištěním ropné bezpečnosti a pořizováním základních potravin pro případ krizových stavů. Její působnost je však mnohem širší.

4.3.2016 v 19:05 | Karma: 15,19 | Přečteno: 982x | Diskuse| Ostatní

Michal Bareš

Ve sněmovně se diskutovalo o přípravě na krizové situace a obnovení branného spolku

V prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se ve čtvrtek 25. února konal kulatý stůl na téma: „Příprava obyvatel na krizové situace a její systémové zavedení do škol a obnova Branného spolku“.

27.2.2016 v 10:45 | Karma: 14,55 | Přečteno: 502x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Vrátí se branná výchova do škol?

Pan poslanec Bohuslav Chalupa (ANO) přišel před několika dny s nápadem na obnovení Svazarmu a zavedení branné výchovy ve školách. Není prvním, kdo s touto myšlenkou přišel.

12.2.2016 v 11:36 | Karma: 11,36 | Přečteno: 504x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
Ředitel a zakladatel spolku Rescueinfo.

http://twitter.com/bares_michal