Letečtí záchranáři předvedli své umění

Patnáct tisíc lidí si v sobotu 19. května nenechalo ujít největší přehlídku leteckých záchranných služeb ve střední a východní Evropě. Právě tolik lidí dorazilo na královéhradecké letiště na 11. ročník Helicoptershow, dříve konané pod názvem Air ambulance nebo Helimed.

Přestože hlavním lákadlem byly bezesporu letové ukázky, za zmínku stojí i pozemní doprovodný program. Návštěvníci si mohli doslova prolézt nafukovací „polní nemocnici“ tradičního účastníka této akce, Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje nebo shlédnout ukázky vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel v podání jednotek dobrovolných hasičů a Českého červeného kříže.

Hlavní program zahájil průlet desítky vrtulníků letecké záchranné služby. Ty se následně představili při zásahu na hromadnou dopravní nehodu několika automobilů, jejichž posádky zachraňovali letečtí záchranáři s pomocí podvěsu pod vrtulníkem.

Letecká záchranná služba v České republice

Letecká záchranka funguje v České republice od roku 1987, kdy vzniklo první stanoviště v Praze. Od té doby se rozšířila na celkem deset stanovišť, provozovaných soukromníky, armádou nebo policií.
Vrtulníkem disponují všechny krajské záchranné služby s výjimkou Pardubického, Středočeského, Zlínského a Karlovarského kraje – tyto kraje využívají leteckých posádek sousedních krajů.
Zásah LZS je využíván především v případech, kdy dojde ke zranění v obtížně dostupném nebo vzdáleném terénu nebo při větším počtu zraněných. Často je také vrtulník využíván v případech, kdy výrazně zkrátí dojezdový čas nebo je předpokládán následný transport pacienta do specializovaného centra.

Další fotografie a video na www.radyvnouzi.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Bareš | neděle 20.5.2012 12:02 | karma článku: 11,98 | přečteno: 860x