Kniha Co dělat když... Pochvala i kritika zároveň

Centrum pro bezpečný stát o.s. vydalo knihu „Co dělat… aneb Kapesní průvodce krizovými situacemi doma i v zahraničí“. Po delším váhání jsem se rozhodl knihu zakoupit, abych zjistil, jak přínosná skutečně je. Zatímco obsah knihy byl příjemným překvapením, způsob její distribuce na mě už tak příjemně nepůsobí.

Kniha šikovného kapesního formátu na téměř devadesáti stranách přináší praktické rady pro nejrůznější situace, do nichž se každý z nás může dostat. V úvodu je krátce představena iniciativa Ochrana obyvatel a dále již následují jednotlivé situace, od tísňového volání, přes evakuaci, varování obyvatel, požáry, povodně až po nález neznámého zavazadla. Samostatnou kapitolu tvoří situace, které se přímo netýkají ochrany obyvatel, ale dokáží značně zkomplikovat život – ztráta dokladů, vloupání, šikana,…
Součástí knihy je také 18-ti stránková kapitola, v níž se čtenáři seznámí se zásadami poskytování předlékařské první pomoci a několik stran zaměřených na cestování po Evropě.
Praktické jsou přílohy v závěru knihy, především Česko-Anglický a Česko-Německý slovník nejčastějších frází, používaných při tísňovém volání, nebo seznam Velvyslanectví České republiky včetně podrobných kontaktů.
Kniha neobsahuje žádný zbytečný text a nezachází příliš do podrobností. Ke každému tématu přináší několik odrážek s nejdůležitějšími body. Domnívám se, že jde o ideální formu pro laickou veřejnost, která chce být připravena na mimořádné události a nechce přípravou na ně ztrácet příliš času. Na druhou stranu lidem, kteří se pohybují v oblasti integrovaného záchranného systému nebo krizového řízení, kniha pravděpodobně nepřinese žádné nové informace. Pro ně ale tato kniha není prioritně určena.

Dostane se k cílové skupině?

Pokud jsem u obsahu knihy autory chválil, jak za výběr témat, tak za rozsah informací, jiný názor budu mít v případě distribuce knihy.
Ta je nabízena prostřednictvím sítě knihkupectví a internetových e-shopů, kde je k dostání za částku zhruba 90 Kč a více. Tato částka sama o sobě určitě není problém a knih za tuto cenu se prodává mnoho. Jenže knih, které si lidé kupují pro zábavu nebo poučení, získání nových znalostí, které ten daný člověk považuje za potřebné. A v tom právě vidím problém.
Velmi mnoho lidí si stále ještě neuvědomuje rizika, kterým jsme všichni vystaveni a spoléhá na to, že v případě nebezpečí je ochrání stát, respektive složky IZS, které „si přece platí“. A právě člověk s tímto postojem by se z knihy mohl dozvědět, co může udělat pro svoji bezpečnost sám. Mohl, ale nedozví, protože nebude utrácet peníze za knihu, kterou podle svého názoru nepotřebuje.
Rozhodně nechci říct, že by bylo vhodné knihu zdarma rozesílat do všech domácností, kde by možná často končila rovnou v odpadkovém koši, ale proč nedat možnost ji získat lidem, kteří si nebezpečí začínají uvědomovat, ale stále ještě ne tolik, aby byli ochotni si ji koupit. Pro mnoho lidí je její cena zkrátka příliš vysoká, i když může uchránit hodnoty podstatně vyšší.
Očekával bych, že vydání knihy budou provázet akce pro veřejnost, kde budou návštěvníci seznámeni s hrozbami moderní doby a celá akce je přiměje uvědomit si odpovědnost za vlastní život a následně jim dá možnost získat další informace, například prostřednictvím této knihy, která by mohla být nabízena podstatně levněji, ne-li zdarma, i za cenu zvýšení počtu reklamních stran. Řešením by možná mohlo být i využití některého z operačních programů EU(?).
Pokud kniha nevznikla za účelem zisku z prodeje, ale šíření informací, pak bych očekával i zveřejnění její elektronické verze na portálu iniciativy.


Rád bych ještě jednou zdůraznil, že mé výhrady se týkají způsobu distribuce a nikoliv obsahu samotné knihy, kterou považuji za velmi dobrou a přínosnou.

Autor: Michal Bareš | pondělí 7.7.2008 17:14 | karma článku: 11,68 | přečteno: 2677x