Hradecká letecká záchranka otevřela dveře veřejnosti

Existuje mnoho míst, kam se běžný smrtelník většinou nemá moc možností dostat. Jedním z nich je bezesporu i základna letecké záchranné služby. Toto ale rozhodně neplatilo první květnovou sobotu, kdy královéhradečtí letečtí záchranáři otevřeli své dveře veřejnosti.

Organizátoři si pro věřejnost připravili skutečně zajímavý program. Od měření krevního tlaku, přes ukázku první pomoci až po představení Kryštůfka záchranáře. Plyšové postavičky, která pomáhá malým pacientům většiny českých záchranek.
Největší zájem návštěvníků sklidila samozřejmě vystavená technika – od sanitních vozů, přes lékařské vozy používané pro setkávací systém, až po nezbytný vrtulník. Tím je v případě Hradce Králové moderní Eurocopter EC 135 T2 (OK-DSD), který můžeme často vídat také u nejrůznějších zásahů na Pardubicku a Chrudimsku.

Letecká záchranka v Hradci Králové zahájila svoji činnost v létě roku 1990 se strojem Mil Mi-2, provozovaným Federálním ministerstvem vnitra. O rok později se na Hradeckém heliportu objevil tehdy moderní Bo 105 v policejních barvách. Ten nahradil v roce 2004 stroj Eurocopter EC 135 T2, který zde sloužil až do 2009, kdy středisko převzala soukromá společnost DSA a místo modrého „ECčka“ se nad východem Čech začal objevovat jeho žlutý sourozenec.

Další fotografie naleznete na www.radyvnouzi.cz.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Bareš | sobota 4.5.2013 18:55 | karma článku: 9,64 | přečteno: 468x