Hasiči převzali deset nových autobusů

Vysoké Mýto bylo dnes svědkem velké události. Z rukou generálního ředitele Iveco Czech republic a.s. Ing. Pavla Pachovského si zástupci hasičů z jednotlivých krajů převzali klíče od deseti nových autobusů, které  pořídil Hasičský záchranný sbor české republiky.

Autobusy byly pořízeny v rámci projektů operace Zvýšení akceschopnosti Hasičského záchranného sboru České republiky pro záchranné a likvidační práce při živelních pohromách. Tyto projekty jsou realizovány v letech 2012 – 2013 se spolufinancováním ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně z Integrovaného operačního programu prostřednictvím Evropského regionálního rozvojového fondu.

Autobusy v celkové hodnotě 43 668 000 Kč budou hasičským záchranným sborům Středočeského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Jihomoravského, Zlínského, Moravskoslezského, Královéhradeckého a Pardubického kraje sloužit především pro evakuaci osob z míst postižených živelní pohromou, průmyslovou havárií nebo jiným ohrožením do míst nouzového přežití. Využití ale najdou také při přepravě jednotek či pro přeskupování sil Hasičského záchranného sboru České republiky v rámci nejen celé České republiky.

To, že hasiči takovou požární techniku opravdu potřebují, dokládají i zajímavá čísla z loňského roku.
V roce 2011 zasahovali hasiči u více než 100 000 událostí, zachránili přes 12 000 osob a přes 30 000 osob před hrozícím nebezpečím evakuovali. Tedy, každé 3 minuty a 57 sekund vyjížděli hasiči k nějaké události a každých 12 min a 24 sec někoho zachránili nebo evakuovali.

Pro účely evakuace jsou autobusy vybaveny minikuchyňkou pro ohřev potravy, chladničkou, jsou vybaveny kotvícími úchyty pro transport vozíčkáře, zdravotnickými nosítky. Na první pohled zaujmou bílým reflexním pruhem, světelným a zvukovým výstražným zařízením.  V autobusech jsou velké rozteče sedaček, aby byl dostatek prostoru při evakuaci. Samozřejmostí je vybavení komunikačními prostředky integrovaného záchranného systému. Jelikož se jedná o vozidla zvláštního určení, jsou speciálně upravena a schopna jízdy rychlostí až 130km/h.

Další fotografie a video naleznete na www.radyvnouzi.cz.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Bareš | pátek 7.12.2012 15:35 | karma článku: 7,82 | přečteno: 867x